Δευτέρα, Ιουνίου 13, 2011

φοβερή ανακάλυψη των Αμερικανών..(!) μεταξύ μας, κι εμείς το ίδιο λέμε...

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού TIME, η Ελλάδα, ένα χρόνο μετά το πακέτο στήριξης που έλαβε από την ΕΕ και το ΔΝΤ βρίσκεται ξανά σε αδιέξοδο και απειλείται με πτώχευση, ενω ακόμη και οι Γερμανοί, που "ορκίζονταν" να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, προτιμούν να την συνδράμουν ξανά, επιλέγοντάς την για τις διακοπές τους (σσ.. θα λέγαμε "ναι" αλλά με εναν όρο, να μην επισκέπτονται οι Γερμανοί την Ελλάδα λες και της κάνουν την χάρη, εν είδει ελεημοσύνης, με οτι αυτό συνεπάγεται..)


Που βρίσκεται λοιπόν η λύση κατά το διάσημο αμερικανικό περιοδικό; Στην αύξηση του τουρισμού. Το TIME ούτε λίγο ούτε πολύ και χωρίς περιστροφές, προτρέπει άμεσα τους Αμερικανούς πολίτες να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα. (σ.σ. ξανα. και μεταξύ μας, πολύ καλά κάνει..)

Το δημοσίευμα αναρωτιέται με ποιον τρόπο θα μπορούσε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, δεδομένης της έλλειψης ανάπτυξης, της ανεργίας και της ανάγκης για συνεχείς πιστώσεις. "Η απάντηση για τώρα είναι μία: Τουρισμός" αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15-20% του ΑΕΠ της αναφέρει το δημοσίευμα, συνεχίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από τις νέες διαπραγματεύσεις δεκάδων δισ. με τους διεθνείς δανειστές της, κατήργησε πολλά εμπόδια στην τουριστική βιομηχανία, όπως επιπλέον φόρους και τέλη αεροδρομίου, με σαφή στόχο να προσελκύσει περισσότερο κόσμο, αφού γνωρίζει ότι είναι η μόνη λύση.
Η ειρωνεία είναι, σύμφωνα με το Time, ότι πολλοί Γερμανοί επιλέγουν την Ελλάδα για ταξιδιωτικό προορισμό παρά τη μεγάλη έκθεση των τραπεζών τους στο ελληνικό χρέος, που σημαίνει ότι σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας θα πληγούν σημαντικά. (σαν την Γιουροβίζιον γίναμε..)
Το ίδιο ισχύει και για τους Γάλλους -αν και η κοινή τους γνώμη είναι πολύ λιγότερο ανθελληνική σε σχέση με τη γερμανική- που αυτό το καλοκαίρι φαίνεται ότι θα κατακλύσουν κυρίως την Κρήτη και τη Σαντορίνη.

Eπίλογος. Σε γενικές γραμμές, αν και με κριτική διάθεση, στο πνευμα της εποχής δηλαδή, το δημοσίευμα κάνει καλό στην Ελλάδα ενω μας εμπνέει και με μια δόση αισιοδοξίας που μας χρειάζεται αυτην την εποχή...