Δευτέρα, Ιουνίου 13, 2011

συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή "Αποθήκες" της Σαντορίνης για τον εντοπισμό του 40χρονου Adel Abu Haliqa, πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης από το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που εξαφανίστηκε κατα την διάρκεια ελευθερης κατάδυσης την περασμένη Τρίτη 7.6.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ο 40χρονος, μαζί με έναν Αμερικανό, έναν Ολλανδό και δύο Έλληνες πραγματοποιούσαν από σκάφος, βουτιές ελεύθερης κατάδυσης σε βάθος 70 μέτρων. Κάποια στιγμή ο 40χρονος αθλητής, που σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ρεκόρ κατάδυσης τα 80 μέτρα, χάθηκε από το οπτικό πεδίο των υπολοίπων δυτών και έκτοτε αγνοείται.
Σύμφωνα με ψαράδες του νησιού, στη θαλάσσια περιοχή όπου τα πέντε άτομα πραγματοποιούσαν βουτιές ελεύθερης κατάδυσης, το βάθος της θάλασσας ξεπερνά τα 100 μέτρα.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας του,

Η οικογένεια του Adel Abu Haliqa, πρωταθλητή στην ελεύθερη κατάδυση, δεν εγκαταλείπει την ελπίδα να τον βρει ζωντανό αφότου εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ελευθερης κατάδυσης στην Σαντορίνη, την περασμένη Τρίτη 7 Ιουνίου.
Ο κ. Abu Haliqa, 40, είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του αθλήματος στα Εμιράτα και συνιδρυτής μαζί με τον Adel Abu Haliqa της σχολής "Ελεύθερης Κατάδυσης" δήλωσε οτι οι συμπατριώτες του έφυγαν για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου ώστε να προπονηθούν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2011 της AIDA τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωναμε την έκθεση της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Adel Abu Haliqa επιχείρησε την κατάδυσή του σε βάθος 70 μέτρων.
Μια ομάδα ανθρώπων που τον είχε συνοδεύσει με ιδιωτικό σκάφος στην περιοχή κατάδυσης 450μ από την ακτή, ανέφερε την απώλεια επαφής στις 13:15.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες φαίνεται οτι ο αθλητής "λύθηκε", για άγνωστο λόγο, απο το κορδόνι (καλώδιο) ασφαλείας που τον συνέδεε με το έλκυθρό του (το μηχάνημα το οποίο τον βοηθά στην κατάδυση και ανάδυση αντίστοιχα) το οποίο είχε χρησιμοποιήσει σε πολυάριθμες καταδύσεις τα τελευταία χρόνια ακόμη και σε μεγαλύτερα βάθη απο τα 80 μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απώλεια του αθλητή υπολογίζεται οτι πρέπει να έγινε στα στα 30 - 35 μέτρα σύμφωνα με τον Σταύρο Καστρινάκη που βούτηξε στα 80 για τις ερευνες του, καθώς και τα όσα υποστηρίζουν οι δύτες της ομάδας του εξαφανισθέντος. Σύμφωνα με τους ίδιους, μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός οτι δεν έχει βρεθεί ίχνος του αθλητή, παρά το οτι το βάθος της θάλασσας σε αυτό το σημείο ξεπερνά τα 100 μέτρα, κάτι που τείνει να αποδοθεί σε θαλάσσια ρεύματα, τα οποίο δεν αποκλείεται να φέρουν και μέρος της ευθύνης του ατυχήματος.
Ο αδελφός του Adel Abu Haliqa, Hussain, μία ημέρα νωρίτερα είχε επιχειρήσει κατάδυση στα 80 μέτρα με απόλυτη επιτυχία, ενω η βουτιά του Adel θεωρούνταν ευκολη. Ο αδελφός του Adel, Hussain, βρέθηκε στην Σαντορίνη και πήρε την διαβεβαίωση απο τον τοπικό λιμενάρχη οτι οι έρευνες θα συνεχιστούν στην περιοχή, ωστώσο πάρθηκε η απόφαση οι έρευνες να συνεχιστούν και απο εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών δυτών που θα έρθει απο την Αθήνα, με σκοπό την καλύτερη έρευνα της περιοχής.

Authorities on the island of Santorini on Tuesday continued a search at sea for a missing 40-year-old freediving champion from Abu Dhabi, United Arab Emirates. The search is centred around the area "Apothikes"  near Thira (santorini)
According to the local coast guard, the 40-year-old had gone out in a boat with a U.S. national, a Dutch national and two Greeks in order to carry out free diving to a depth of 70 metres. At some point, the 40-year-old performed a record-breaking dive to a depth of 80 metres, during which the rest of the team lost visual contact with him, and has been missing ever since. According to fishermen in the area, the depth of the sea at the location where the group was free diving exceeds 100 metres.