Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

ομιλία Πουσσαίου στο φόρουμ πολιτών “Περιφερειακή Ανάπτυξη στις Κυκλάδες”

Ομιλία στο πρόσφατο (16.9.2011) συνέδριο – φόρουμ πολιτών με θέμα “Περιφερειακή Ανάπτυξη στις Κυκλάδες” πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι,
Η σημασία και ο ρόλος των περιφερειών στους τομείς του προγραμματισμού, στην εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας και της αποκέντρωσης, καθώς και στην ισόρροπη εθνική ανάπτυξη, αποτελούν στο σύνολό τους νέες προκλήσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων δομών.
Είναι κοινός τόπος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των Περιφερειών ως κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης, καθώς και ως παράγοντα ενίσχυσης της συνοχής στην Ένωση.
Μέσω της περιφερειακής της πολιτικής, η Ε.Ε. δραστηριοποιείται σε κρίσιμους τομείς, έχοντας ως απώτερο στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης των περιφερειών της. Θεμελιωμένη στις έννοιες της αλληλεγγύης και της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, η περιφερειακή πολιτική επιτυγχάνεται με την ποικιλία των χρηματοδοτικών διαδικασιών, κυρίως μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής.

Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», διαμορφώνει μια νέα ταυτότητα αποκεντρωμένων αρμοδιοτήτων και περιφερειακού αναπτυξιακού προγραμματισμού, με αποτέλεσμα οι διοικητικές περιφέρειες να καλούνται με συγκεκριμένη στρατηγική και επιχειρησιακό πλάνο, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες και να εξασφαλίσουν μέσα και πόρους για την επίτευξη συγκεκριμένων αναπτυξιακών στόχων, οι οποίοι θα επικεντρώνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής σε συνθήκες αειφορίας, στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της, στο τουριστικό και πολιτιστικό της προϊόν, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας.

Το Αιγαίο είναι μια περιοχή που έχει ανοιχτούς ορίζοντες. Μας δίνει τη δυνατότητα να οραματιζόμαστε, να ονειρευόμαστε κάτι καλύτερο, μας δίνει και δύναμη και δημιουργικότητα. Αυτό είναι ακριβώς που ελπίζουμε να κάνουμε με τις επιλογές μας σ’ αυτόν τον κρίσιμα γεωγραφικό χώρο, το ελληνικό Αρχιπέλαγος, που ήταν πάντα ένα «σφουγγάρι» ιδεών, τάσεων και ρευμάτων, και αναδείχθηκε σε κέντρο πολιτισμού με τεράστια επιτυχία.
Το τρίπτυχο της ειδικής θεματολογίας του συνεδρίου με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της ναυτιλίας, «τα βαριά όπλα» της χώρας μας γενικότερα και φυσικά της περιοχής μας, αποτελούν για μας προτεραιότητα στην προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναδόμηση των νησιών μας.
Το μεγάλο στοίχημα για μας είναι οι διανησιωτικές γραμμές, η καθημερινή σύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους, όσο και με την έδρα, με έναν διαφορετικό όμως σχεδιασμό, περισσότερο σύγχρονο και προσαρμοσμένο τόσο στις ανάγκες των κατοίκων, όσο και στις απαιτήσεις της εποχής.

Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα των νησιών της Περιφέρειας, όπως η ποιότητα ζωής, το κλίμα, η ασφάλεια, ο πολιτισμός, η πολιτιστική ταυτότητα, το πολιτιστικό κεφάλαιο, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, και τέλος με δράσεις που συνδέουν τα τοπικά προϊόντα με τις υπηρεσίες τουρισμού, να αναδείξουμε τα νησιά μας ως πρότυπους προορισμούς και να δημιουργήσουμε νέες αναπτυξιακές προοπτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Κεντρικός στρατηγικός στόχος παραμένει η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η “αγορά” του ήλιου και της θάλασσας είναι διεθνώς αναπτυσσόμενη, αλλά οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έχουν επιπρόσθετα μια σημαντική προσφορά “θεμάτων” ιδίως στο χώρο του φυσικού περιβάλλοντος, της θάλασσας και του πολιτισμού. Άρα, διαθέτουν σημαντική προστιθέμενη αξία, που προς το παρόν προσφέρεται (και λόγω των ελλείψεων και αδυναμιών) κάτω από την πραγματική της αξία: Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, ο περιπατητικός και περιηγητικός, ο τουρισμός ευεξίας αλλά και ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελούν σημαντικά κεφάλαια, στα οποία επενδύουμε στοχευμένα και μεθοδικά.