Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2011

οι προτάσεις Μαχαιρίδη στον επίτροπο Χαν

Ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 19 Σεπτεβρίου οι επαφές του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου  όπως και όλων των Περιφερειαρχών, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, παρουσία κλιμακίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο κ. Μαχαιρίδης ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τον Επίτροπο να υπάρξουν διαδικασίες fast truck με στόχο την υλοποίηση σημαντικών έργων και την αντίστοιχη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης και ΧΥΤΥ.
Κατά τον Περιφερειάρχη είναι επίσης ιδιαίτερα θετική η διαβεβαίωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου ότι θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πορείας των έργων, ενώ, εξ ίσου σημαντικό είναι ότι ο κ. Χαν δέχθηκε να εξεταστεί σοβαρά το αίτημα που έθεσε ο κ. Μαχαιρίδης, οι Περιφέρειες να διαπραγματεύονται απ’ ευθείας με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό, τι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης παρέδωσε στον Ευρωπαίο Επίτροπο και εγγράφως τις θέσεις και τις προτάσεις του.
Το κείμενο των προτάσεων που παρέδωσε ο Περιφερειάρχης στον κ. Γιοχάνες Χαν έχει ως εξής :

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελείται από 79 νησιά, από τα οποία κατοικούνται τα 48 και 178 βραχονησίδες και εκτείνεται σε μια τεράστια θαλάσσια ζώνη από τις ακτές της Αττικής (Μακρόνησος) έως τα νότια παράλια της Τουρκίας (Καστελόριζο). Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των άλλων νησιωτικών περιφερειών, καθώς και των (ηπειρωτικών) ευρωπαϊκών περιφερειών είναι ο έντονος κατακερματισμός των εδαφών της . Αυτός ο κατακερματισμός και η γεωγραφική ασυνέχεια έχουν σοβαρές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, στον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται άτομα και εμπορεύματα, στον τρόπο με τον οποίο προσφέρονται στους πολίτες οι υπηρεσίες, στον τρόπο που λειτουργεί ο ανταγωνισμός, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο διαχέεται ο πλούτος.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ/ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ
Μείωση του αριθμού αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ
Επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων
Εξαίρεση των συγχρηματοδοτούμενων προμηθειών από την ένταξη τους στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών
Επίσπευση εξέτασης έργων με δικαστικές εμπλοκές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναφορικά με τον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής του Νοτίου Αιγαίου» ως άμεση προτεραιότητα κρίνεται:
H επιτάχυνση διαδικασιών (fast track) για την κατασκευή υποδομών ύδρευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων. π.χ. αδειοδοτήσεις ΣΜΑ, ΧΥΤΥ,
Η επιτάχυνση της αδειοδότησης ΣΜΑ και ΧΥΤΥ, στα νησιά που χωροθετούνται
Δέσμευση πόρων για την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013-Στρατηγική Ε.Ε.2020
Αναφορικά με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της αναπτυξιακής της προσπάθειας, προτείνει:
Την απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ της Περιφέρειας και των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατάρτιση του Επιχειρησιακού της Προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό το νέο Ε.Π θα αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την οικονομική, αναπτυξιακή και γεωγραφική κατάσταση της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου.
Την ένταξη της Περιφέρειας, καθώς και όλων των νησιωτικών περιφερειών ανεξαρτήτου ΑΕγχΠ, και που δεν εντάσσονται στο Στόχο 1, στη νέα κατηγορία περιφερειών (περιφέρειες «μετάβασης»).
Τη δημιουργία πρόσθετων δεικτών αναφορικά με την κατανομή των κοινοτικών πόρων. Οι δείκτες αυτοί θα μπορούν να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την ανάπτυξη της κάθε περιοχής και των ειδικών εδαφικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Οι νέοι εδαφικοί δείκτες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ποσοστά ανεργίας, την πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινής ωφελείας, την πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς, περιβάλλον, ισότητα, μορφωτικό επίπεδο…

Δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος για το Νότιο Αιγαίο όπως ισχύει και με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1405/2006 σχετικά με τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Για το συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος θα είναι υπεύθυνη η περιφέρεια, χωρίς την εμπλοκή των εθνικών φορέων. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτού του Κανονισμού να δημιουργηθούν μια σειρά ειδικών μέτρων για να καλύψουν και άλλες πολιτικές.
Δημιουργία ενός Αποθεματικού Ταμείου για τις δυο περιφέρειες του Στόχου 2 στην Ελλάδα. Το Ε.Π «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, καλύπτει μόνο τις περιφέρειες του Στόχου Σύγκλισης. Στόχος του Ταμείου θα είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και η βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.


Την πάγια θέση του για πραγματική αποκέντρωση, όπως την έχει εκφράσει και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, επανέλαβε την Τρίτη 20.9 ο κ. Μαχαιρίδης στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του οι Περιφερειάρχες της χώρας.

«Ζητάμε και από εσάς να στηρίξετε το αίτημά μας να αποκεντρωθούν, αντίστοιχα σε Δήμους και Περιφέρειες οι αρμοδιότητες που δεν προσκρούουν στο Σύνταγμα» είπε ο κ. Μαχαιρίδης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως η αποκλειστική ευθύνη για τον σχεδιασμό πρέπει να ανήκει στις περιφερειακές δομές της Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Σαμαράς, απαντώντας στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τόνισε πως αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η αιρετή Περιφέρεια στη διαδικασία της ανάπτυξης.

Εν όψει του Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 21.9 στην Αθήνα.