Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

1η Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου - τοποθέτηση Μαχαιρίδη

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στο πλαίσιο των οποίων εξελέγει το πρώτο ΔΣ της ΠΕΔ, παρέστη ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε θύμισε και επανέλαβε τη σταθερή του θέση για έναν ισχυρό Δήμο στον νησιωτικό χώρο, τονίζοντας πως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων πρέπει να εξελιχθεί σε μια «Ένωση προσώπων και δυνάμεων που θα καλλιεργεί την περιφερειακή και Αιγαιοπελαγίτικη συνείδηση, θα καταργεί αποστάσεις και θα διαμορφώνει το πλαίσιο των αδιαπραγμάτευτων διεκδικήσεων προς την κεντρική εξουσία.
Θα αποτελεί την ενιαία φωνή των νησιωτικών μας Δήμων, κόντρα σε αυτούς που βολεύονται με το να φορούν στην Περιφέρειά μας στεριανά κοστούμια και στερεότυπα».

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι,

Συμπληρώνουμε εννέα μήνες υπηρετώντας τους νέους θεσμούς.
Μια περίοδος που χτίζουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες για να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους. Οραματιστήκατε θεσμούς με κύρος και δύναμη. Έγιναν πράγματι γενναία βήματα με τον Καλλικράτη.
Απέναντί μας όμως έχουμε ένα συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος.
Απέναντί μας υπάρχουν θύλακες - γραφειοκρατικοί και πολιτικοί - που δεν θέλουν να εξοικειωθούν με την ιδέα της αποκέντρωσης.
Η συγκυρία δεν είναι ιδανική. Απεναντίας, είναι πιεστική και υπάρχουν στιγμές που αποθαρρύνεσαι.
Απαιτούν να ισοσκελιστούν ισολογισμοί. Να εξυγιανθούν οι Δήμοι, οικονομικά και διοικητικά. Ναι, να μπει τάξη σε όλα αυτά. Το θέλουμε πρώτοι εμείς.
Κυρίως όμως χρειάζεται πλεόνασμα θάρρους για να αναγνωρίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να τις θεραπεύσουμε.
Η ανάπτυξη, η σύγκρουση με το αναπόφευκτο και η ισοπολιτεία για κάθε κάτοικο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου είναι ο στόχος που οφείλουμε όλοι μας να υπηρετούμε καθημερινά.
Η θέση και ο ρόλος του ισχυρού Δήμου στη νησιωτική μας Περιφέρεια είναι καθοριστικός. Ειδικά για το νησιωτικό μας χώρο, πετύχαμε αρκετά από όσα διεκδικήσαμε ώστε ο Δήμος να αποτελεί μια ισχυρή αυτοδιοικητική οντότητα. Με ρόλο και θέση ουσιαστική.
«Εμείς, η Περιφέρεια, δεν μπορεί να είμαστε ανταγωνιστικοί στον Α’ βαθμό.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Α’ βαθμός μπορεί να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες από εμάς σε ότι αφορά τον πολίτη είτε αυτός βρίσκεται στην πόλη, είτε βρίσκεται στο χωριό.
Η επίτευξη των στόχων μας περνά μέσα από τη συνέργεια όλων των εμπλεκομένων φορέων (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, κοινωνικοί εταίροι, κ.λ.π).
Αυτή η συνέργεια πρέπει να αναδειχθεί μέσα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νότιου Αιγαίου. Ένα όργανο με εξόχως πολιτικό και παρεμβατικό ρόλο, που θα εκφράζει το σύνολο των Δήμων της Περιφέρειάς μας, πέρα από διαχωριστικές γραμμές, νοσηρούς τοπικισμούς και προκαταλήψεις.
Μια Ένωση προσώπων και δυνάμεων που θα καλλιεργεί την περιφερειακή και Αιγαιοπελαγίτικη συνείδηση, θα καταργεί αποστάσεις και θα διαμορφώνει το πλαίσιο των αδιαπραγμάτευτων διεκδικήσεων προς την κεντρική εξουσία.
Θα αποτελεί την ενιαία φωνή των νησιωτικών μας Δήμων, κόντρα σε αυτούς που βολεύονται με το να φορούν στην Περιφέρειά μας στεριανά κοστούμια και στερεότυπα.