Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2011

8 και 9 Ιουλίου το 3ο Συνέδριο για τη Μικρόκαρπη Ντομάτα

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτηση,

Την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων το 3ο Συνέδριο για τη Μικρόκαρπη Ντομάτα.
Το συνέδριο, όπως και τα προηγούμενα, οργανώνεται με πρωτοβουλία της «Ηλιότοπος» και με συνδιοργανωτή την «Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων».
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο «τοματάκι Σαντορίνης», στα προϊόντα μεταποίησής του και στις χρήσεις τους. Η γαστρονομία της Σαντορίνης και η άρρηκτη σχέση της με το «τοματάκι Σαντορίνης» αλλά και η συνολική σύνδεσή τους με τον τουρισμό θα έχουν ξεχωριστή, βαρύνουσα θέση στις εργασίες του συνεδρίου και στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.
Το φετινό συνέδριο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και θα έχει εορταστικό χαρακτήρα ενόψει της αναμενόμενης αναγνώρισης του «τοματάκι Σαντορίνης» ως προϊόν ΠΟΠ, εξέλιξη στην οποία είναι βέβαιο ότι έχουν συμβάλει τα δύο προηγούμενα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία το 2002 και το 2005.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα καλύψει ενότητες που αφορούν τόσο σε θέματα καλλιέργειας όσο και σε θέματα αξιοποίησης του προϊόντος είτε ως νωπού είτε ως μεταποιημένου. Επιστήμονες του αγροτικού τομέα, ειδικοί σε θέματα marketing και προβολής, επιχειρηματίες και στελέχη του τουριστικού τομέα και της εστίασης, ειδικοί σε θέματα λαογραφίας και τοπικής παράδοσης, συγγραφείς-ερευνητές γαστρονομίας θα συμμετέχουν ως ομιλητές.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπάρξει ανοικτή εκδήλωση με ευρεία συμμετοχή κοινού η οποία θα περιλαμβάνει εκλαϊκευμένη ομιλία σχετική με τη διατροφή, συζήτηση σε στρογγυλή τράπεζα σχετική με τη γαστρονομική προοπτική της Σαντορίνης και της σύνδεσής της με τον τουρισμό καθώς και διαγωνισμό τηγανίσματος τοματοκεφτέδων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου,
Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011
09.30– 10.00 Έναρξη – Χαιρετισμοί επισήμων, 10.00 – 12.00 Ενότητα Πρώτη Συντονίστρια Βίκυ Βαμιεδάκη, Δημοσιογράφος
Προϊόντα “SANTO”: "Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον" - Καφούρος Μάρκος, Πρόεδρος Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
Διαχρονική επιλογή εντός της εγχώριας ποικιλίας μικρόκαρπης τομάτας «Τοματάκι Σαντορίνης» Τράκα Αικατερίνη, Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών
Η άρδευση της τομάτας σε ξηροθερμικές συνθήκες Χαρτζουλάκης Κων/νος, Ερευνητής, Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς, ΕΘΙΑΓΕ
Ορθές πρακτικές λίπανσης της μικρόκαρπης τομάτας και επιπτώσεις της στην ποιότητα των καρπών, Σάββας Δημήτρης, Αν. Καθηγητής, Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
12.00 – 12. 30 Διάλειμμα Καφέ
12.30 – 14.00 Ενότητα Δευτερη, Συντονιστής Μιχαηλίδης Δημήτρης, Δημοσιογράφος
«Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae)», ένας νέος εχθρός της τομάτας στην Ελλάδα και η ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του
Παπαδούλης Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας και συστήματα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, Γιαννοπολίτης Ν. Κωνσταντίνος, Διευθυντής Σύνταξης ΑγροΤύπος Α.Ε. (Τέως Διευθυντής Τμήματος Ζιζανιολογίας του Μ.Φ.Ι.)
Μοριακές διαγνωστικές μέθοδοι με βάση το DNA και η σημασία τους για την παραγωγή, τον έλεγχο και την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων
Τσαυτάρης Αθανάσιος, Καθηγητής ΑΠΘ, Διευθυντής ΕΚΕΤΑ/ΙΝΑ
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή των νησιών, Ευθυμιάτου Χριστίνα, Χημικός Mηχανικός

14.00 – 15.00 Γεύμα
Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011
15.00 – 16.30 Ενότητα 3, Στρογγυλό Τραπέζι, Το “τοματάκι Σαντορίνης” γίνεται ΠΟΠ, Συντονιστής Σέρκο Χαρουτουνιάν, Καθηγητής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετέχουν:
- Σκοπελίτης Γιώργος, Προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Θήρας
- Δημόπουλος Ματθαίος, Διευθυντής Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
- Τράκα Αικατερίνη, Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Γενετικής Βελτίωσης Φυτών
- Οικονόμου Πέτρος, Παραγωγός – Επιχειρηματίας

20.30 – 22.30 Ανοικτή Εκδήλωση Ομιλία:
Ο Συνεργατικός Σχηματισμός (Cluster) ΒΙΟ-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ με στόχο την παραγωγή προϊόντων για μεγάλες ομάδες καταναλωτών
Τσαυτάρης Αθανάσιος, Καθηγητής ΑΠΘ, Διευθυντής ΕΚΕΤΑ/ΙΝΑ
Στρογγυλό τραπέζι, Γαστρονομία και Τουρισμός: Η εμπειρία του φαγητού
Συμμετέχουν:
- Νίκος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας
- Κώστας Κωνσταντινίδης, Ξενοδόχος
- Ηλίας Μαμαλάκης, Δημοσιογράφος
- Δημήτρης Ρουσουνέλος, Ερευνητής γαστρονομίας
- Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Εστιάτορας

Βράβευση Ηλία Μαμαλάκη
Διαγωνισμός ”τηγανίζουμε τοματοκεφτέδες”

Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011
09.30 – 11.30 Ενότητα 4, Συντονιστής Κωνσταντινίδης Κώστας, Ηλιότοπος
Η Τομάτα στη Σαντορίνη, Λιγνός Μανώλης, Εκδότης Εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα», Ιδρυτής Λαογραφικού Μουσείου Σαντορίνης Εμ. Λιγνού
Ίχνη ντομάτας στην κουζίνα των Κυκλάδων, Ρουσουνέλος Δημήτρης, Ερευνητής Γαστρονομίας Φρέσκια και μεταποιημένη μικρόκαρπη τομάτα: Προϊόντα, χρήσεις, προοπτικές
Νομικού Μαρία, Διευθύντρια Πωλήσεων, Δ. Νομικός/COPAIS ΑΕ
Η αγροτική παραγωγή ως μέσο ισόρροπης αντάπτυξης για τη Σαντορίνη, Γεωργαντοπούλου Αγγελική, Οινολόγος

12.00 – 13.30 Ενότητα 5, Συντονιστής Πράσσος Δημήτρης, Δημοσιογράφος
Τοπικές συμμαχίες επιχειρηματιών, Μιχαηλίδης Δημήτρης, Δημοσιογράφος
Τα Σαντορινιά προϊόντα στην εστίαση της Αθήνας, Μαούνης Νίκος, Δημοσιογράφος Γεύσης/Εστιάτορας
Το μέλλον του “τοματάκι Σαντορίνης” και του πελτέ, Χατζηγιαννάκης Γιώργος, Εστιάτορας
13.30 – 15.30 Εργαστήριο τοματοπελτέ - Γεύμα
15.30 – 16.30 Ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
Πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα http://cherrytomato2011.conferences.gr