Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

επιτροπή για το sea diamond - ψήφισμα - μηνύματα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εξω απο την Εφορία πραγματοποίησαν την Τρίτη 5 Απριλίου οι κάτοικοι της Σαντορίνης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αδιαφορία του κράτους στο θέμα του ναυαγίου του sea diamond, 4 χρόνια μετά την βύθισή του. Δεκάδες πολίτες αλλά και παιδιά, μαθητές των σχολείων,  κρατώντας πανώ με συνθήματα, έστειλαν για μια ακόμη φορά το μήνυμά τους για την απομάκρυνσή του επικίνδυνου ναυαγίου απο την Καλντέρα της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με το ψήφισμα που διαβάστηκε κατα την διάρκεια της διαμαρτυρίας και που εξέδωσε η Επιτροπή Πολιτών,

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, ο Δήμος Θήρας, οι φορείς της Σαντορίνης, και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond τέσσερα χρόνια μετά τη βύθιση του Sea Diamond στα νερά της Καλντέρας μας, εξακολουθούμε να απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου.
Με τη σημερινή μας κινητοποίηση, διαβεβαιώνουμε τους υπεύθυνους ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί έως ότου το αίτημα του Θηραϊκού λαού ικανοποιηθεί.
Ως Δήμος και ως Λιμενικό Ταμείο Θήρας: είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε άμεσα σε πλήρη ενημέρωση του Θηραϊκού λαού και σε κάθε επιβεβλημένη νομική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανέλκυση του ναυαγίου.
Ως Θηραϊκός Λαός: ζητούμε τη συνέχιση της έμπρακτης στήριξης και συμμετοχής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου στον δίκαιο αγώνα μας, και απαιτούμε την εφαρμογή της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας από τα συναρμόδια υπουργεία.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ
την αδιαφορία και τον εμπαιγμό των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων και
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα έως ότου ικανοποιηθεί το Πανθηραϊκό αίτημα της ανέλκυσης του κουφαριού από τα νερά της καλντέρας της Σαντορίνης.

Το μήνυμά του έστειλε και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος υπεύθυνος για τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα σχετικά με τις επιπτώσεις του ναυαγίου στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με αυτό,

Στις 5 Απριλίου 2011 κλείνουν 4 χρόνια από την θλιβερή ημέρα του ναυαγίου του SEA DIAMOND και ακόμη δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την οριστική και αποτελεσματική εξάλειψη της υφιστάμενης, αλλά και της ενδεχόμενης μελλοντικής, ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σαντορίνης.
Το κουφάρι του SEA DIAMOND, περιέχοντας πλήθος διαφορετικών επικίνδυνων ουσιών, παραμένει εκτεθειμένο στις επικρατούσες θαλάσσιες συνθήκες, αποτελώντας ουσιαστικά μια άκρως επικίνδυνη εν ενεργεία πηγή ρύπανσης, η οποία ενδέχεται υπό την επήρεια διαφόρων διεργασιών διάβρωσης, αλλά και του αναμφισβήτητου κινδύνου μετακίνησης αυτής σε μεγαλύτερα βάθη, να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με μη αντιστρεπτές καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.
Δυστυχώς τόσο το κράτος, όσο και οι υπεύθυνοι για την δεδομένη κατάσταση φορείς, συνεχίζουν να επιδεικνύουν μια προκλητική αδιαφορία για την περιβαλλοντική τύχη του κόλπου της Καλντέρας, γεγονός το οποίο είναι πρωτοφανές ακόμη και για την χώρα μας. Αγνοώντας επίσημα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία κάνουν λόγο για σημαντικότατη υφιστάμενη, αλλά και μελλοντική επικινδυνότητα, καθώς και για αναγκαιότητα άμεσης ανέλκυσης του SEA DIAMOND, εθελοτυφλούν, αρνούμενοι να αποδεχτούν κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα κοινής λογικής, είναι οφθαλμοφανές στον τόπο του ναυαγίου και επιβεβαιώνεται από πλήθος αξιόπιστων και έγκυρων αναλύσεων.
Είναι άραγε τόσο δύσκολο για μια έστω φορά να πραγματοποιηθεί το αυτονόητο και να προληφθεί μια προβλεπόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, όσο ακόμη αυτό είναι εφικτό; Είναι τόσο δύσκολο οι υπεύθυνοι να κάνουν το καθήκον τους, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, του φυσικού πλούτου της χώρας μας, της τουριστικής μας δύναμης, αλλά πάνω από όλα της ανθρώπινης υγείας, μακριά από διαφόρων ειδών συμφέροντα;
Ελπίζω πριν να είναι αργά, ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του και να πράξει ως οφείλει.

Το μήνυμά του έστειλε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδιασμό "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" κ. Χρυσαφίδης.

Στο μήνυμα μεταξύ άλλων αναφέρεται οτι,

Είμαστε πάλι εδώ για να συμπαρασταθούμε για μια ακόμα φορά στον αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής, της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Σαντορίνης για την ανέλκυση του Sea Diamond από το βυθό της Καλντέρας.
Τέσσερα χρόνια αδιαφορίας και ψεύτικων υποσχέσεων της επίσημης πολιτείας που σε συμπαιγνία με τις επιδιώξεις της εταιρείας, συνεχίζουν να συσκοτίζουν την πραγματικότητα, νομίζοντας ότι η λήθη θα επικρατήσει και ότι όλα σιγά σιγά θα ξεχαστούν. Δεν λείπουν μάλιστα οι φωνές που ωραιοποιούν την πραγματικότητα, προτείνοντας αισχυντηλά την παραμονή του ναυαγίου στο βυθό αναδεικνύοντας το ως υποθαλάσσιο τουριστικό αξιοθέατο.
Όμως κανένα δεν μπορούν να ξεγελάσουν. Άλλωστε τα στοιχεία που αναδεικνύουν τόσο η μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, όσο και η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη, αποτελούν κόλαφο προς όλους αυτούς που προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι, όσο το κουφάρι παραμένει στο βυθό, τόσο η διάχυση των τοξικών ουσιών και των βαρέων μετάλλων από την αποσάθρωση, θα κινδυνεύουν να διασπαρούν και να μολύνουν όχι μόνο τη θάλασσα της Σαντορίνης, αλλά και μεγάλο μέρος του Αιγαίου.
Γι' αυτό η ανέλκυση του Sea Diamond παραμένει ο μόνος αδιαπραγμάτευτος στόχος που δεν επιδέχεται εκπτώσεις. Άλλωστε τόσο η ελληνική, όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σαφής. Ο ρυπαίνων πληρώνει και όταν αυτός διαφεύγει, η ευθύνη του κράτους είναι προφανής.
Από την πλευρά μας, ως “Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία” πριν και τώρα ως Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Κίνηση “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει αίσιο τέλος. Αυτή τη θέση υπηρετήσαμε στο νομαρχιακό συμβούλιο, αυτό συνεχίζουμε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αυτό κάνουμε προωθώντας ενέργειες στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, όπως και η πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, που η συζήτηση της, με ευθύνη της κυβέρνησης, για πάνω από ένα μήνα αναβάλλεται διαρκώς.
Καλούμε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους σε συστράτευση και σε συμπαράσταση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Θηραίων Πολιτών, στην οποία αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για τον αγώνα που διεξάγει εδώ και τέσσερα χρόνια.
Αγαπητοί συμπατριώτες όλοι μαζί ενωμένοι θα φτάσουμε στον τελικό στόχο!