Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

οικολογικός άνεμος - τοποθετήσεις

Για τις τοποθετήσεις του στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου μας ενημέρωσε ο συνδιασμός "οικολογικός άνεμος".

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας,

Ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του "Οικολογικού Άνεμου" και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου καταψήφισε τον προϋπολογισμό με τα εξής επιχειρήματα,

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε στοιχεία για τους πόρους που θα διαθέσει για τον νέο θεσμό αλλά και πιο ειδικά για την περιφέρεια, ο προϋπολογισμός είναι προσωρινός και θα πρέπει να αναμορφωθεί μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Πλέον του 40% των προβλεπόμενων δαπανών είναι ανελαστικές και το υπόλοιπο είναι κυρίως ουρές έργων από προηγούμενα χρόνια. Καμία δυνατότητα και πρόβλεψη για σχεδιασμό και πραγματικές πολιτικές που θα οδηγήσουν στην σύγκλιση στο εσωτερικό της περιφέρειας και στην στροφή της οικονομίας προς πράσινη και βιώσιμη κατεύθυνση, την στιγμή που η οικονομία καταρρέει και η κοινωνική συνοχή απειλείται ακόμα περισσότερο.
Με παρέμβασή του ο κ.Χρυσόγελος ζήτησε από την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη να τοποθετηθεί για τα σχέδια της κυβέρνησης να κτιστούν 700.000 παραθεριστικές κατοικίες (πολλές από αυτές πιθανότατα στα νησιά) σε 7 χρόνια για είσπραξη 35 δις για τη μείωση του δημόσιου χρέους, προκαλώντας μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Στο θέμα που συζητήθηκε μετά από επιμονή των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις υποχρεωτικές συνενώσεις, υποβαθμίσεις και κλείσιμο σχολείων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να ανακληθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και να υπάρξει διαβούλευση για τα θέματα των σχολείων στη βάση όμως παιδαγωγικών και κοινωνικών κριτηρίων και σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία.