Δευτέρα, Μαρτίου 14, 2011

καταφύγιο Καρτεράδου

Ένα κείμενο που μας ενημερώνει για την λειτουργία του "καταφυγίου του Καρτεράδου" μας έστειλε για δημοσίευση η Ένωση Ζωοφίλων Σαντορίνης.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε και να ενημερωθείτε, στον χώρο φιλοξενούνται ενήλικα αδέσποτα σκυλιά που έχουν συγκεντρωθεί με πρωτοβουλία των μελών της Ένωσης και διατίθενται για υιοθεσία, ηλικιωμένα ιπποειδή στα οποία παράσχεται ιατρική περίθαλψη, ενώ στον ίδιο χώρο έχει δημιουργηθεί φυτώριο από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από μέλη της Ένωσης Ζωοφίλων, με την συνεργασία της Δημοτικής Αρχής, ο χώρος μπορεί να αναβαθμιστεί κατά πολύ ώστε στο άμεσο μέλλον να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής των ζώων καθώς και να μπορέσει να αποτελέσει εκπαιδευτικό πάρκο για τους μαθητές του νησιού.
Το κείμενο υπογράφει η πρόεδρος της Ένωσης Ζωοφίλων κ. Χριστίνα Καλούδη.

Το Καταφύγιο του Καρτεράδου αποτελεί τμήμα δενδρόφυτου χώρου που έχει παραχωρήσει προσωρινά ο Δήμος Θήρας στην Ένωση Ζωοφίλων Θήρας προκειμένου να φιλοξενήσει γέρικα και τραυματισμένα γαϊδουράκια αλλά και αδέσποτους σκύλους του νησιού. Τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια που φτάνουν στο Καταφύγιο έχουν εξασφαλίσει ένα ήρεμο και ξεκούραστο περιβάλλον για τις υπόλοιπες μέρες της ζωής τους - μια «ανταμοιβή» για όσα προσέφεραν τόσο στωικά και ακούραστα όλα τους τα χρόνια.
Το Καταφύγιο για τους αδέσποτους σκύλους μπορεί να φιλοξενήσει μόνο έναν περιορισμένο αριθμό και πάντα δίνεται προτεραιότητα σε όσα ζώα δεν μπορούν να επανενταχθούν στους δρόμους. Ο Δήμος Θήρας συμμετέχει στο Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σκύλων και εξασφαλίζει την στείρωση τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωσή τους πριν την απελευθέρωσή τους. Η φιλοξενία σκύλων στο Καταφύγιο ξεκίνησε προκειμένου να προστατευθούν κάποια ζώα που δεν είχαν ελπίδες στο δρόμο και σκοπός του Καταφυγίου είναι ή προώθηση των υιοθεσιών των σκύλων σε κατάλληλους και υπεύθυνους ιδιοκτήτες. Αυτή τη στιγμή το Καταφύγιο είναι υπερπλήρες και δεν δέχεται πλέον νέους σκύλους αλλά διαθέτει για υιοθεσία πανέμορφους και πανέξυπνους τετράποδους συντρόφους όλων των ειδών και των ηλικιών.
Την καθημερινή φροντίδα των ζώων έχει αναλάβει υπερβολικά μικρός αριθμός εθελοντών της ΕΖΘ ενώ τα έξοδα για την τροφή τους καλύπτει ο Δήμος Θήρας.

Όσοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά ή να επισκεφτούν τον χώρο μπορούν να το κάνουν Δευτέρα έως Παρασκευή 7-9 πμ και Σαββατοκύριακα 9-12 πμ. Εκτός από το καθάρισμα και το τάϊσμα οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν βούρτσισμα των ιπποειδών, εκπαίδευση των σκύλων με αρμόδια εκπαιδεύτρια, παιχνίδια μαζί τους και φωτογράφιση για την προβολή τους προκειμένου να βρουν οικογένεια.

Δυστυχώς και πάλι ως χώρα αποδεικνύουμε και σε αυτό τον τομέα πόσο ελλιπής είναι η εκπαίδευση μας στα κοινά και πόσο επιπόλαια αντιμετωπίζουμε τα κατοικίδιά μας. Ο σκύλος δεν είναι ένα αντικείμενο που αγοράζουμε και το αλλάζουμε όταν το βαρεθούμε ή δεν μας κάνει πια…. Όταν αποφασίζουμε να γίνουμε ιδιοκτήτες ενός σκύλου πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο σκύλος αυτός θα μας συντροφεύσει για τα επόμενα 10-15 χρόνια! Το να μην στειρώνουμε τα κατοικίδια μας και να συμβάλουμε στην αύξηση των πληθυσμών των αδέσποτων είναι μια ασυνείδητη και καθαρά ανεύθυνη πράξη. Οποιοσδήποτε σκέφτεται αν εγκαταλείψει το σκύλο του ή τα κουτάβια του πρέπει να γνωρίζει ότι σύμφωνα με τον Νόμο 7130 τιμωρείται ποινικά με πρόστιμο ακόμα και φυλάκιση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την νέα σελίδα της Ένωσης Ζωοφίλων Σαντορίνης στο www.sawasantorini.org
Στην σελίδα μπορείτε να δείτε όλα τα σκυλιά που διατείθενται για υιοθεσία.