Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2011

Λαμπρινίδης (επικεφ. ευρωκοινοβουλ. ομάδας πασόκ) μια ενδιαφέρουσα άποψη για την κρίση..

Μια ενδιαφέρουσα άποψη σχετικά με τους χειρισμούς που μπορούν να γίνουν απο ελληνικής πλευράς για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του πασοκ στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο Σταυρος Λαμπρινίδης.
Στην συνέντευή του αναφέρει οτι -πέραν των μέτρων περιορισμού της σπατάλης- θα πρέπει η ελλάδα να "παιξει τα οικονομικά χαρτιά της σωστά"...

Απο την συνέντευξη αναδεικνύουμε τις παρακάτω ενιαφέρουσες φράσεις,


"Εκεί είναι που εστιάζεται και επί της Γερμανίας η κριτική σήμερα. Η Γερμανία προσπαθεί, φαινομενικά απεγνωσμένα, να αγνοήσει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι όσα «αμαρτήματα» κι αν είχε διαπράξει η Ελλάδα ή η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία ή η Ισπανία κι άλλες χώρες, (και ήταν διαφορετικά στην κάθε περίπτωση), επιπλέον της υποχρέωσης των χωρών αυτών να βελτιώσουν την κατάστασή τους - να «ξεπλύνουν τα αμαρτήματα» αυτά αν θέλετε -, χρειάζεται και μια ευρωπαϊκή λύση, είτε λέγεται ευρωομόλογο, είτε λέγεται φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, είτε οτιδήποτε άλλο, για να εκτοξεύσει αναπτυξιακά μια Ήπειρο που σήμερα, σε αντίθεση με Αμερική ή με Κίνα ή με Αυστραλία ή με άλλους, φυτοζωεί αναπτυξιακά. Αυτό η Γερμανία δεν ήθελε έως τώρα να το αντιμετωπίσει.

Αλλά βλέπει νομίζω και η ίδια ότι τελικά, εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο τώρα, αν δεν προχωρήσουμε σε μια συνολική λύση, θα έχουμε τις αγορές, είτε καλοπροαίρετα είτε κακοπροαίρετα, δηλαδή κερδοσκοπικά, να συνεχίζουν να χτυπούν, θα έχουμε το ευρώ σε αδυναμία, θα έχουμε χώρες οι οποίες περικόπτουν να μην μπορούν να ξεφύγουν από το δυσβάστακτο μέγεθος του χρέους διότι δεν θα αναπτύσσονται. Και θα έχουμε επίσης και μια Ευρώπη που, ενώ έχει θέσει στρατηγικούς στόχους για το 2020, πράσινη ανάπτυξη παντού, ανεξαρτησία στην ενέργεια και νέα δίκτυα, παντού Internet και παντού νέες προοπτικές για νέους επιχειρηματίες, όλα αυτά να τα βλέπει να καταρρέουν, ελλείψει χρημάτων για να τα χρηματοδοτήσουμε. Αυτή είναι η κατάσταση."