Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2011

Βρούτσης για φορολογικό και συναλλαγές ανω των 1500 ευρώ

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή διαρροές που σχετίζονται για νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι κυβερνητικές διαρροές για 6ο φορολογικό νομοσχέδιο μέσα σε 15 μήνες και μάλιστα με ακόμη πιο επώδυνα μέτρα για τους πολλούς, χωρίς αναπτυξιακό όραμα και κυρίως με αντιφάσεις, αποτελούν ομολογία αποτυχίας για μια σοβαρή φορολογική πολιτική, ανάλογη της κρίσης.
Επιβεβαιώνουν, ταυτόχρονα, τις καίριες επισημάνσεις της Ν.Δ. και του Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά για έλλειψη σχεδίου και επικίνδυνους πειραματισμούς».

Επίσης σε σημερινή (18.1.2010) ανακοίνωσή του ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά από την εφαρμογή του νόμου 3842/2010 για τις συναλλαγές άνω των 1500 € οι οποίες θα πρέπει να γίνονται με πιστωτικές κάρτες...
(σ.σ. απορία το χω να δω πόσους θα σπρώξει στην παρανομία αυτη η κυβέρνηση... κι εκεί που τόσα χρόνια μιλούσαμε -κακό της κεφαλής μας...- για παρακράτος και για βαθυκράτος, σε λίγο μας βλέπω να μιλάμε -και να παραμιλάμε...- για παρανομούντες πολίτες (φτωχαδάκια δηλ. του "κερατά" που κοιτάνε πως να γλιτώσουνε κανα κατοστάρικο..) και για ...βαθυπαρανομία....

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Βρούτση,
«Νέα σοβαρά εμπόδια στην Αγορά δημιουργεί η ρύθμιση του Ν. 3842/2010 για τις συναλλαγές ιδιωτών με επιχειρήσεις, για ποσά άνω των 1500 €, μόνο μέσω πιστωτικών καρτών, επιταγών και τραπεζικών λογαριασμών.
Η Ελληνική Αγορά έχει ιδιομορφίες, που η διάταξη δεν έχει λάβει υπόψη της. Παρόλο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ιδιομορφίες που αφορούν στις προδιαγραφές και απαιτήσεις του Τραπεζικού μας Συστήματος, τους αλλοδαπούς και μετανάστες καταναλωτές, τους τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, τους καταναλωτές προχωρημένης ηλικίας που δεν πραγματοποιούν αγορές με πιστωτικές κάρτες. Πολύς κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε επιταγές, πιστωτικές κάρτες κλπ.
Οκτώ μήνες μετά από την ψήφιση του νόμου, το Υπουργείο Οικονομικών αδιαφορεί και δεν κάνει καμιά προετοιμασία για την εφαρμογή του. Ενδεικτικά, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η διευκρινιστική εγκύκλιος.
Αποτέλεσμα είναι, σήμερα να δυσχεραίνονται οι συναλλαγές, να καταστρατηγείται ο νόμος, ο οποίος στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ την ίδια στιγμή είναι σε ισχύ διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) για τη μη εφαρμογή του.
Οι φορείς της αγοράς, διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν διευθέτηση.
Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, με παράταση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης ή να μελετήσει την αύξηση του ορίου των 1500 € ή και τα δυο ταυτόχρονα.