Σάββατο, Οκτωβρίου 30, 2010

Π.Ν.Αιγαίου μπόλικες εντάξεις, εν αναμονή χρηματοδότησης..

Εκτενής και ελαφρώς προεκλογική η επόμενη ανάρτηση, μιας και κάναμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε και να συνοψίσουμε (πράγμα αρκετά δύσκολο..!) όλες τις ανακοινώσεις και τα ΔΤ σχετικάμε τις ενταξεις και χρηματοδοτήσεις έργων που έχουν εκδοθεί το τελευταίο διάστημα απο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κι όλ' αυτά λίγο πρίν την ολοκλήρωση της θητεία του σημερινού "εντολοδόχου" Περιφερειάρχη και το ξεκίνημα της εφαρμογής του "Καλλικράτη" ο οποίος προβλέπει "αιρετή Περιφέρεια".
Ευχή όλων βέβαια, οι "εντάξεις έργων" οι οποίες στην ουσία τους αποτελούν "τσεκαρισμένες υποσχέσεις" να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με τα νέα δεδομένα.

Κατα την διάρκεια της ίσα με σήμερα προεκλογικής περιόδου (απο Σεπτέβρη ... μεριά και μετά δηλαδή..) απο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουμε λάβει, μεταξύ άλλων, ενημέρωση για:


Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προώθηση των έργων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Με την απόφαση ανατέθηκε στην ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. η αρμοδιότητα μελέτης και κατασκευής 77 έργων υποδομών της Περιφέρειας, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 180 εκ. €. Η εταιρεία αναλαμβάνοντας πλέον πλήρως το ρόλο του δικαιούχου για τα έργα αυτά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των πόρων από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, θα επιμελείται τις διαδικασίες ένταξης, δημοπράτησης και κατασκευής τους.

Το εν λόγο θέμα αντιμετωπίστηκε απο 2 διαφορετικές πλευρές,
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα του ... δημοσίου,
Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των Φορέων της Περιφέρειας και δίνεται η διέξοδος στα μικρά κυρίως νησιά και τους μικρούς Δήμους και Κοινότητες η πλειοψηφία των οποίων δεν διαθέτουν τη λεγόμενη διαχειριστική επάρκεια και συνεπώς δεν έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν και υλοποιήσουν με τις δικές τους υπηρεσίες τα έργα τους.
Ενω, σύμφωνα με τα επιχειρήματα της ... άλλης πλευράς (μηχανικοί του δημοσίου και οι .. συν αυτώ κρατικοδίαιτοι εργολάβοι -οι οποίοι όμως δεν μιλούν-) απαξιώνεται για μια ακόμη φορά ο δημόσιος τομέας χάριν ιδιωτών εργολάβων, μηχανικών κ.οκ. ...

Λίγες μέρες αργότερα, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου ανακοίνωσε την διοργάνωση ημερίδας με θέμα την προετοιμασία και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο Πρόεδρος της εταιρίας κ. Ι. Μουρατίδης εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Περιφέριας καθώς και εκπρόσωποι Δήμων και Κοινοτήτων των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Η ημερίδα έγινε στις 13 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ερμούπολης.
Στην ανακοίνωση σημειωνόταν οτι,

Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, ανατέθηκε στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. η αρμοδιότητα μελέτης και κατασκευής έργων υποδομών της Περιφέρειας, προϋπολογισμού άνω των 180 εκ. €. Μετά από αυτή την απόφαση η εταιρεία αναλαμβάνει το ρόλο του δικαιούχου για τα έργα αυτά, των οποίων θα επιμελείται τις διαδικασίες ένταξης, δημοπράτησης και κατασκευής, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τα μικρά κυρίως νησιά και τους μικρούς Δήμους και Κοινότητες που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να προετοιμάζουν και να υλοποιούν με τις δικές τους υπηρεσίες τα έργα τους.

Σε ανακοίνωση με ημερομηνία 20/09/2010 μαθαίνουμε ότι,
εντάσσονται στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα για το νομό Κυκλάδων: πέντε (5) Μελέτες προϋπολογισμού 173.890,40€, δεκαεπτά (17) Έργα συνολικού Προϋπολογισμού 3.259.141,23€ και πέντε (5) Ενέργειες συνολικού Προϋπολογισμού 542.220,79€ και τροποποιούνται τρεις (3) Μελέτες προϋπολογισμού 646.752,39€, τέσσερα (4) Έργα συνολικού Προϋπολογισμού 751.470,25€ και δύο (2) Ενέργειες συνολικού Προϋπολογισμού 398.350,00€ .

Καμία από τις παραπάνω δράσεις δεν αφορά τον Δήμο Θήρας (και δεν μπορεί να πεί κανείς ότι «φταίνε» οι εκλογές, γιατί και στα άλλα νησιά εκλογές έχουνε αλλά τα έργα τους -προφανώς- τα είχανε προετοιμάσει). Ως εκ τούτου, το μέλλον του -ενιαίου- Δήμου Θήρας προβλέπεται πολύ δύσκολο (και μόνο για πανηγυρισμούς δεν θα πρέπει να είναι το όποιο αποτέλεσμα) μιας και τα έργα δεν γίνονται με μαγικό ραβδάκι (μακάρι να ήταν έτσι..) αλλά με προετοιμασία.

Για την Κοινότητα της Οίας εντάχθηκε η επέκταση των εγκαταστάσεων ύδρευσης της Κ.Ε.Υ.Α. προϋπολογισμού 517.999,63€

Κι επειδή μιλάμε για «έργα» κι ενδεχομένως το μυαλό του κόσμου να πάει στους "δρόμους και τα δρομάκια" μεταξύ των έργων που εντάχθηκαν -σε άλλες περιοχές- είναι τα εξής: ανάδειξη του τοπίου στο βιότοπο του …., Αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις στη λεωφόρο….Αποκατάσταση κτιρίου…..,Διαμόρφωση Περιμετρικού Πάρκου….Αποκατάσταση Εθνικού θεάτρου…..Επείγουσες απαλλοτριώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης κλπ.


Τέλος Σεπτέβρη ο Βασίλης Μπρακουμάτσος πήγε Γυάρο, γιατί μια τέτοια ευκαιρία δεν την χάνεις, πόσο μάλλον όταν ο καιρός είναι καλός, και ακόμη περισσότερο όταν ξέρεις οτι σε λίγο καιρό θα πρέπει να ξαναγυρίσεις (ως άλλος Λούκι Λουκ..) στα οροπέδια της Αρκαδίας ...

Με αφορμή την επίσκεψη του στο νησί, ο Γενικός Γραμματέας, δήλωσε «Συγκλονισμένος από τις εικόνες της Γυάρου, τόπου εκατοντάδων αγωνιστών της Δημοκρατίας ενω έκρινε επιβεβλημένη την παρέμβαση της Πολιτείας για την αποκατάσταση του Ιστορικού Μνημείου, αρχής γενομένης από το λιμάνι, το οποίο πρέπει αμέσως να ενταχθεί στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με το ποσό των 450.000,00€ για την κατασκευή μικρού λιμενικού έργου στη ν. Γυάρο»

Απο την Περιφέρεια μάθαμε επίσης οτι εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2010, Τριάντα Οκτώ (38) Μελέτες, Προϋπολογισμού άνω των 9.000.000,00€, με στόχο την ωρίμανση σημαντικών έργων μεγάλης αναπτυξιακής προτεραιότητας για τα νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Μεταξύ των έργων που εντάχθηκαν ήταν η ΜΕΛΕΤΗ ΧΥΤΑ ΘΗΡΑΣ (Δ. ΘΗΡΑΣ) προϋπολογισμού 350.000

Απο την Περιφέρεια μάθαμε επίσης οτι έχουν υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 συνολικά εκατόν ενενήντα τέσσερα (194) επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 185.629.763,42 €, συνολικής επιχορήγησης ύψους 84.495.494,00 € και συνολικής επιχορήγησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 1.187.010,55€.

Επίσης με ανακοίνωση της Περιφέριας μάθαμε οτι εντάχθηκαν στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 τρία ακόμη νέα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 3,1 εκ. €. Πρόκειται για: «Στερέωση αρχαίου πύργου Αγ. Μαρίνας Κέας» προϋπολογισμού 1,2 εκ. €
«Συντήρηση και ανάδειξη μνημείων αρχαίας Καρθαίας Κέας», προϋπολογισμού 0,9 εκ. € και «Συντήρηση - στερέωση μνημείων Δήλου στη Συνοικία του Θεάτρου, διαμόρφωση πορείας επίσκεψης», προϋπολογισμού 1 εκ. €

Με ανακοίνωσή της στις 26 Οκτωβρίου η Περιφέρεια μας ενημερώνει οτι,
εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» μία ενέργεια του Δήμου Νισύρου Προϋπολογισμού 223.740,00€, εννέα μελέτες του Δήμου Τήλου συνολικού Προϋπολογισμού 127.362,82€, δύο έργα της Κοινότητας Αγαθονησίου συνολικού προϋπολογισμού 444.758,65€, ένα έργο του Δήμου Άνω Σύρου Προϋπολογισμού 26.357,35€ και μία μελέτη της Κοινότητας Αντιπάρου Προϋπολογισμού 22.600,00€ .
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται οτι εντάχθηκαν και 2 έργα, η κατασκευή νέου 3όροφου σχολείου του «4ου Γενικού Λυκείου Πόλης Ρόδου (Ροδοπούλα)», προϋπολογισμού 3,6 εκ. € και του «Ολοήμερου 8-θέσιου Δημοτικού Σχολείου Καρδάμαινας ν. Κω» προϋπολογισμού 2,6 εκ. €

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο τεχνική συνάντηση ανάμεσα στις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την εξέταση της πορείας υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στελέχη των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν την ευθύνη παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, καθώς και στελέχη της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η πρόοδος του Προγράμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από την Επιτροπή Παρακολούθησης που έγινε τον Ιούνιο και εξετάστηκε αναλυτικά η πορεία του ανά κατηγορία έργων και δράσεων σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί και συνδέονται άμεσα τόσο με τους κανονισμούς όσο και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας.

Αναλυτικότερα εξετάστηκαν το ποσοστό ενεργοποίησης του προγράμματος και των προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων έργων προς ένταξη που έχουν εκδοθεί, σε σχέση με τους εγκεκριμένους πόρους ανά άξονα προτεραιότητας, το ποσοστό ενταγμένων και συμβασιοποιημένων πράξεων, καθώς και των αντίστοιχων πληρωμών που έχουν πιστοποιηθεί. Επίσης εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του προγράμματος και η πρόοδος των δεικτών παρακολούθησης σε σχέση με την τιμή στόχου που έχει τεθεί. Ακόμη εξετάστηκε ποιες είναι οι κατηγορίες έργων που συγκριτικά παρουσιάζουν μεγαλύτερη ωριμότητα, καθώς και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται περιπτώσεις άγονων προσκλήσεων και έγινε αναφορά στη χρήση της τεχνικής βοήθειας.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική όπως επισήμαναν και τα στελέχη της Ε.Ε ήταν η εικόνα για τους Άξονες του Προγράμματος που αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τους οποίους οι εντάξεις έχουν φτάσει σε ποσοστό 85%, οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε 71%, ενώ η απορρόφηση ξεπερνά το 20%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα αντίστοιχα ποσοστά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

Μετά και τις θετικές διαπιστώσεις που προέκυψαν από την τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, ο ΓΓ. της Περιφέρειας ανέφερε οτι,

Μέχρι σήμερα:
έχουν ενταχθεί έργα και ενέργειες που καλύπτουν το 85% των πόρων
έχουν υπογραφεί συμβάσεις με αντίστοιχο ποσοστό 71% και
το ποσοστό απορρόφησης ξεπερνά το 20%

Όσον αφορά το μέρος του Προγράμματος που έχει εκχωρηθεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας -ύψους 193 εκ. €- μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 42 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 86,4 εκ. €.

Τέλος, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε οτι,
στην ημερίδα με θέμα «Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στη Ρόδο,
ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας μίλησε για την πορεία πολλών έργων της ΠΝΑ καθώς και την ... γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει η ίδια η υπηρεσία του. Η ομιλία μπορεί να εκληφθεί και να χαρακτηριστεί ως "αποχαιρετιστήρια" ή -πιο τυπικά- ως απολογιστική.

Μεταξύ άλλων, είπε οτι,

«παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ με τεράστιες καθυστερήσεις και ένα σύστημα που στην πράξη ήταν τόσο περίπλοκο και δαιδαλώδες που δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Από το Νοέμβριο του 2007 που εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 μέχρι να ενταχθεί το πρώτο έργο υποδομών της Περιφέρειάς μας χρειάστηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν δύο χρόνια !!

Έτσι με το νέο νόμο του ΕΣΠΑ (Ν. 3840/2010):
Υπoγράφτηκαν οι Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης που προβλέπουν συστηματική παρακολούθηση της προόδου των Προγραμμάτων με συγκεκριμένους στόχους υλοποίησης και έγινε άμεση εκχώρηση στις Περιφέρειες της διαχείρισης του συνόλου των πόρων που τους αναλογούν
καταργήθηκε το στάδιο συντονισμού με τα Υπουργεία στη φάση των προσκλήσεων και της ένταξης των έργων
καταργήθηκαν οι διατάξεις για τη σύσταση των Αναπτυξιακών Οργανισμών Περιφερειών, της Νομός ΑΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας
καταργήθηκε η υποχρεωτική εφαρμογή του προτύπου ΕΛΟΤ για την πιστοποίηση της επάρκειας των τελικών δικαιούχων και απλοποιήθηκε ολόκληρη η διαδικασία πιστοποίησης και επιπρόσθετα έγινε ειδική ευνοϊκή ρύθμιση για τους φορείς των μικρών νησιών που μπορούν τώρα και αυτοί να πάρουν διαχειριστική επάρκεια

Μέχρι τώρα λοιπόν συνολικά για τους Άξονες του Προγράμματος που αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
έχουν δημοσιοποιηθεί προσκλήσεις ύψους 361,9 εκ. €, που υπερκαλύπτουν τους διαθέσιμους πόρους
έχουν ενταχθεί πράξεις προϋπολογισμού 242 εκ. € (ποσοστό 86,4%)
έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις 174 εκ. € (ποσοστό 62,1%) και
έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές 50,8 εκ. € (ποσοστό 18,1%), ενώ θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν και επιπλέον πληρωμές ύψους 47 εκ. €, που αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες έχουν τεθεί προσωρινά σε αναστολή από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και που εφόσον κριθούν επιλέξιμες θα ανεβάσουν την απορρόφηση περίπου στο 35%.

Σε σχέση με τις δράσεις που διαχειρίζεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας η εικόνα είναι η εξής.
Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή έχει δημοσιοποιήσει 27 προσκλήσεις στους δικαιούχους, προκειμένου να υποβάλουν προτάσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα, καθώς και 3 προσκλήσεις Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί:
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου:
40 πράξεις προϋπολογισμού 88,3 εκ. €, με νομικές δεσμεύσεις 53,5 εκ. €, για τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 29,1 εκ. €

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού:
1 πράξη προϋπολογισμού 1,7 εκ. €, με νομικές δεσμεύσεις 432 χιλ. € και πληρωμές 79 χιλ. € και
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη:
5 πράξεις προϋπολογισμού 3,7 εκ. €

Πιο συγκεκριμένα από το ΕΤΠΑ υλοποιήθηκαν 16 έργα ανάπλασης, πρασίνου και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Επίσης στις περιοχές αυτές πραγματοποιήθηκαν δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας με την ενίσχυση 66 επενδυτικών σχεδίων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάταση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού των περιοχών αυτών.

Οι αντίστοιχες δράσεις του ΕΚΤ στόχευαν στην ανάπτυξη της απασχόλησης των περιοχών. Συνολικά υλοποιήθηκαν 18 προγράμματα κατάρτισης μέσω των οποίων βελτιώθηκαν οι δεξιότητες 360 εργαζομένων. Δημιουργήθηκαν επίσης 2 δομές παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και 23 μόνιμες θέσεις απασχόλησης καθώς και 1 Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία.

Στο ΕΣΠΑ, ο μακροπρόθεσμος στόχος που έχει τεθεί για την ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων είναι «η συνοχή του χώρου και η βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, που δε στερεί από τις μελλοντικές γενιές το δικαίωμα της επιλογής». Η βιώσιμη αστική ανάπτυξη αφορά στο σύνολο των αστικών κέντρων της χώρας, όπως οι πρωτεύουσες των νομών και τα λοιπά αστικά κέντρα.

Για να εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων του ΕΣΠΑ, καθώς και ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας των παρεμβάσεων αστικής ανάπτυξης, προωθείται η υλοποίηση της στρατηγικής του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη μέσω του σχεδιασμού και της εφαρμογής Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ).
Τα ΟΣΑΑ θα μπορούν να εφαρμοσθούν σε πρωτεύουσες νομών, καθώς και σε αστικά κέντρα με πληθυσμό κατά κανόνα άνω των 10.000 κατοίκων. Το πληθυσμιακό αυτό όριο μπορεί και να προσαρμόζεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία κάθε Περιφέρειας.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 έχει προβλεφθεί η υλοποίηση Ολοκληρωμένων Σχεδίων για την αστική αναγέννηση κυρίως με δράσεις αναβάθμισης περιοχών αστικών κέντρων που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά.

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για την Περιφέρειά μας ανέρχεται σε 5-6 εκ. ευρώ.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι σε γενικές γραμμές η εξής:
Θα δημοσιοποιηθεί πρόσκληση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.
Στη συνέχεια οι Δήμοι θα υποβάλουν ένα συνοπτικό προσχέδιο όπου θα περιγράφουν την περιοχή παρέμβασης, τα προβλήματά της, τις προτεινόμενες δράσεις, τους φορείς που θα εμπλακούν, τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα.
Για τις προτάσεις που θα επιλεγούν οι Δήμοι θα κληθούν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή να υποβάλουν αναλυτικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης μαζί με τα τεχνικά δελτία των επιμέρους δράσεων.


δεν έλλειψαν οι κόντρες...
Κατα την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ξέσπασε έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του νυν και του πρώην ΓΓ της Περιφέρειας.
Ο καυγάς (για μια ακόμη φορά...) έγινε για το πάπλωμα (τα λεφτά δηλαδή) με τον κ. Μπρακουμάτσο να κάνει λόγο για μη παράδοση εγγράφων (σφραγίδα της Αστικής εταιρίας ΙΝΝΟ EQUAL, μπλοκ επιταγών και βιβλιάρια καταθέσεων, αναλήψεων, κινήσεων μεγάλων λογαριασμών σε διάφορες τράπεζες στο όνομα της Περιφέρειας, για ενίσχυση των Σωματείων της ιδιαίτερης πατρίδας του, πλαστογράφηση υπογραφών κ.α....)
Ο κ. Μπρακουμάτσος σχολίασε αρνητικά το γεγονός οτι δόθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για Δώρα Εθιμοτυπίας και έξοδα φιλοξενίας,
ενώ από την πλευρά του ο κ. Κόκκινος κατηγόρησε τον κ. Μπρακουμάτσο ότι…. "πουλάει τρέλα κι ότι είναι επικίνδυνος, λασπολόγος που λειτουργεί με το «παρεάκι» του με σκοπό την πολιτική του εξόντωση..."
Ο κ. Κόκκινος μεταξύ άλλων ρώτησε τον αντικαταστάτη του γιατί δεν έχει δώσει εντολή ελέγχου σε καταγγελίες που έχει στα χέρια του για Νομαρχίες και Δήμους, καθώς και για το ποιο σημαντικό έργο ξεκίνησε και τελείωσε επί θητείας του....

Βαριές κουβέντες αλλά δεν μας εκπλήσει μεδεδομένο οτι ... "είναι πολλά τα λεφτά Άρη"....΄καθώς κι οτι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο...

Για μια ακόμη φορά, οι "κόντρες" και η επιστολογραφία παρακολουθήθηκαν απο τον τοπικό Τύπο.