Ένα "νόστιμο" κείμενο σχετικά με την -κατα βάση Θηραική- ποικιλία "ασύρτικο" φιλοξένησε το τελευταίο τευχος του περιοδικού "οινοχόος". Στο κείμενο μάλιστα επιχειρείται μια κοινή προσέγγιση του "ασύρτικου" με το δημοφιλές Riesling που αποτελεί την ποικιλία-σημαία του γερμανικού αμπελώνα.
Το ασύρτικο χαρακτηρίζεται το «θαύμα» της Σαντορίνης ενω σύμφωνα με το δημοσίευμα,
Riesling και Ασύρτικο: Τόσο διαφορετικά, τόσο ίδια...
Δύο κορυφαίες λευκές ευρωπαϊκές ποικιλίες, τα χαρακτηριστικά τους, οι δυνατότητες παλαίωσης, οι συνδυασμοί που αγαπούν..
Το Ασύρτικο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές λευκές ποικιλίες στην εγχώρια αγορά, όμως καθημερινά κερδίζει φίλους και στο εξωτερικό. Κατάγεται από τη Σαντορίνη, όπου υπάρχουν ακόμα παραγωγικά προ-φυλλοξηρικά κλήματα, πολύ μεγάλης ηλικίας, εννοείται. Χαρακτηρίζεται από ήπια αρωματικότητα, εξαιρετικά έντονη οξύτητα, ευχάριστη μεταλλικότητα και μεγάλο βάθος. Πολλοί επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες του κρασιού απορούν ακόμα πώς ένα κρασί με τόσο ευγενές και δροσερό προφίλ μπορεί να παράγεται από κλήματα που καλλιεργούνται σε ένα από τα πιο «εχθρικά», άνυδρα και δύσκολα terroirs του κόσμου.
Πράγματι, είναι επίσης ποικιλία ταυτισμένη με το terroir της Σαντορίνης, το οποίο και της χαρίζει μερικά από τα πιο σπάνια και περιζήτητα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: ένα συνδυασμό του ηφαιστειογενούς εδάφους του νησιού, του ζεστού ήλιου, που το λούζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, καθώς και των δυνατών ανέμων που χτυπούν τα κλήματα αδιάκοπα. Ακριβώς για να αξιοποιήσουν το τελευταίο στοιχείο, οι Σαντορινιοί αμπελουργοί «πλέκουν» κάθε φυτό σε χαρακτηριστικό σχήμα καλαθιού, με τον καρπό να ωριμάζει στο εσωτερικό, προστατευμένος από τα κλαδιά και τα φύλλα του κλήματος. Ετσι, ο άνεμος δροσίζει το σταφύλι και συντελεί στη σωστή του ωρίμαση, χωρίς να απειλεί να το τραυματίσει.
Το Ασύρτικο είναι μια ποικιλία που πολύ συχνά συναντάμε (και απολαμβάνουμε) μόνη της, σε μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις. Ωστόσο πολλοί Ελληνες οινοποιοί, θέλοντας να αξιοποιήσουν τη δυνατή του οξύτητα, το χαρμανιάζουν με ποικιλίες με χαμηλότερη οξύτητα αλλά πιο έντονη αρωματικότητα, όπως π.χ. η Μαλαγουζιά, δημιουργώντας ευχάριστα πολυποικιλιακά λευκά κρασιά. Είναι η κύρια ποικιλία των Οίνων με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) Στην Σαντορίνη, ωστόσο στην κατηγορία αυτή επιτρέπεται και η συμμετοχή των επίσης γηγενών ποικιλιών Αθήρι και Αηδάνι, σε μικρό ποσοστό. Λόγω του μοναδικού προφίλ του, το Ασύρτικο έχει σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης. Ωστόσο στην αγορά σπάνια βρίσκουμε παλαιωμένες ετικέτες Σαντορίνης, κι έτσι μια τέτοια δοκιμή είναι εφικτή κυρίως χάρη σε προσωπικές συλλογές ή με φιάλες από τα προσωπικά κελάρια των οινοποιών.
Τις χώρισε ένα βαρέλι
Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο ποικιλίες είναι η σχέση τους με το δρύινο βαρέλι. Στην περίπτωση του Riesling, πρόκειται για σχέση μίσους, καθώς δεν ανταποκρίνεται καθόλου καλά σ' αυτές τις συνθήκες. Μάλιστα, η δημοτικότητά του είχε πληγεί σημαντικά πριν από κάποιες δεκαετίες, όταν είχε αναγκαστικά ακολουθήσει τη «μόδα» των βαρελάτων κρασιών - με δυσάρεστα αποτελέσματα. Από την άλλη, το Ασύρτικο έχει μια πολύ πιο αρμονική σχέση με το βαρέλι, ειδικά όταν η παραμονή του σ' αυτό είναι ήπια και προσεκτική. Οι ετικέτες βαρελάτου Ασύρτικου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην ελληνική αγορά και αποτελούν αγαπημένους συνοδούς κλασικών ψαροφαγικών γευμάτων.