Τετάρτη, Μαρτίου 03, 2010


Σε κάθε περίπτωση, μιας και αναφερθήκαμε στο θέμα, οφείλουμε να δημοσιευσουμε την απάντηση που λάβαμε απο την Κοινοτική Επιχείρηση Ύδρευσης της Οίας και της Θηρασιάς, σχετικά με το πρόβλημα που εχει προκύψει με την υδροδότηση της Θηρασιάς τις τελευταίες ημέρες.
Οφείλουμε δε να αναφέρουμε οτι η απάντηση ήταν άμεση ενω η Επιχείρηση, ενημερώνοντάς μας τυπικότατα, αναφέρεται στο πλήρες ιστορικό της υπόθεσης, σε ημερομηνίες και έγγραφα, που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην αποστολή νερού στην Θηρασιά.

Σχολιάζοντας πάντως την επιστολή, μπορούμε να πούμε οτι δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία του "συστήματος" υδροδότησης των άνυδρων νησιών του Αιγαίου. Το σύστημα ήταν και είναι γνωστό. Oι αρμόδιες -τοπικές- αρχές καταγράφουν τις ανάγκες τους, στένουν τα έγγραφα στο αρμόδιο υπουργείο (λέμε τώρα Υπουργείο, διότι περί γενικής γραμματείας πρόκειται...) κι εκείνοι με την σειρά τους "δίνουν την παραγγελία" στην ιδιωτική εταιρία που εχει αναλάβει -με μειοδοτικό διαγωνισμό - το έργο της μεταφοράς.
Απο τα έγγραφα πάντως της Κ.Ε.Υ.Α. αποδεικνύεται οτι οι τοπικές αρχές δεν καθυστέρησαν τις διαδικασίες. Προφανώς οι διαδικασίες ... καθυστερούν απο μόνες τους... Άλλωστε -όπως το ξανάπαμε- δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία του συστήματος. Δημόσιου και ιδιωτικού.

η απάντηση της Κ.Ε.Υ.Α. με ημερομηνία 3.3.2010 την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της επιχείρησης Νικόλαος Παγώνης.

ΘΕΜΑ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΘΗΡΑΣΙΑ
Η Κ.Ε.Υ.Α. Οίας έπειτα από την ευρεία δημοσιοποίηση της έλλειψης νερού στη Νήσο Θηρασία και ειδικά μετά τα επικριτικά σχόλια που δημοσιεύτηκαν για την Κ.Ε.Υ.Α. και την Κοινότητα Οίας σας ενημερώνει για το καθεστώς που μέχρι σήμερα επικρατεί με την τροφοδοσία νερού στα άνυδρα Νησιά του Αιγαίου και τις ενέργειες που πάντα πραγματοποιεί σχετικά με την παραγγελία νερού για τη Νήσο Θηρασία. Σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση σας αναφέρουμε ότι η τροφοδοσία νερού στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου γίνετε από το Λαύριο με νερό της ΕΥΔΑΠ, το οποίο μεταφέρετε με υδροφόρο πλοίο ιδιωτικής εταιρίας.
Η μεταφορική εταιρία επιλέγετε με μειοδοτικό διαγωνισμό που διενεργεί το αρμόδιο τμήμα του πρώην Υπουργείου Αιγαίου το οποίο και αναθέτει την μεταφορά.

Όσον αφορά τις ενέργειες που πραγματοποιούνται σε κάθε παραγγελία από πλευράς Κ.Ε.Υ.Α. έχουν ως εξής:
1. Προγραμματισμός αιτούμενων ποσοτήτων νερού, όποτε ζητείτε από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (συνήθως ανά τρίμηνο).
2. Συνεχής παρακολούθηση των αποθεμάτων νερού στις δεξαμενές (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ)
3. Αποστολή παραγγελίας στην εταιρεία προμήθειας τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την ημερομηνία εξάντλησης των αποθεμάτων.
4. Κοινοποίηση της παραγγελίας στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία και πιο συγκεκριμένα :
Α.) Με το 176-18/01/2010 απαντήσαμε στο αίτημα του αρμόδιου τμήματος υπουργείου (Πρώην Υπουργείο Αιγαίου) (ΔΓΥ/Φ.720.11/456) για προγραμματισμό των ποσοτήτων πόσιμου νερού που θα χρειαστούμε στη Θηρασιά για το διάστημα από 01/02/2010 έως 30/04/2010, αιτούμενοι για το μήνα Φεβρουάριο 1000m3 πόσιμο νερό.
Β.) Αποστείλαμε παραγγελία 1000m3 για πόσιμο νερό στις 04/02/2010 με το Αρ. Πρωτ 94 έγγραφο της Κ.Ε.Υ.Α. Οίας
Γ.) Η αιτούμενη ημερομηνία παράδοσης, Παρασκευή 19/02/2010 ή Σάββατο 20/02/2010.
Την Τετάρτη 17/02/2010 επικοινωνώντας με την εταιρεία μεταφοράς, για την καθιερωμένη επιβεβαίωση της εκτέλεσης της προμήθειας μάθαμε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκτέλεση. Άμεσα ξεκίνησε μια διαδικασία πίεσης προς την εταιρεία, για την εκτέλεση της παραγγελίας το δυνατόν συντομότερα αφού υπήρχε ο κίνδυνος της εξάντλησης των αποθεμάτων.
Την Παρασκευή 26/02/2010 η Κ.Ε.Υ.Α. Οίας, αφού έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πίεσης προς την εταιρεία, προβαίνει μέσω του 680-26/02/2010 έγγραφό της Κοινότητας, σε έντονη διαμαρτυρία προς το υπουργείο προκειμένου να πιέσει την εταιρεία για την αποστολή άμεσα του νερού στη Θηρασιά.
Σημειώνεται ότι τα αποθέματα στη Νήσο Θηρασία εξαντλήθηκαν την Παρασκευή 26/02/2010, ενώ σε όλο το παραπάνω διάστημα οι απαντήσεις των υπευθύνων της εταιρείας ήταν ότι το υδροφόρο πλοίο θα έρθει στη Θηρασιά την Τετάρτη 03/03/2010.
Σεβόμενοι την αγανάκτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της Νήσου Θηρασίας τονίζουμε ότι τόσο η Κοινότητα όσο και η Κ.Ε.Υ.Α. έπραξαν στο ακέραιο αυτά που είχαν υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και δεν υιοθετούν καμία συμπεριφορά, τόσο της εταιρείας όσο και αυτών που έσπευσαν να καπηλευτούν το πρόβλημα που ανέκυψε, εκφραζόμενοι με επικριτικά σχόλια και ανυπόστατες κατηγορίες, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη με την δημοσίευση ψευδών στοιχείων.
Κλείνοντας σας ενημερώνουμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, η Κοινότητα Οίας πρωτοστατεί στην πίεση της κεντρικής διοίκησης για την υιοθέτηση της πρότασης για εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί.
Το Υπουργείο πληρώνει 11€ ανά κυβικό μόνο για την μεταφορά. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Οίας ως πρόεδρος του Δικτύου Δάφνη έχει ήδη υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στις αρμόδιες υπηρεσίες για να επιτευχθεί ο στόχος.Τα σχετικά με την υπόθεση στοιχεία, βρίσκονται στη διάθεση των όποιων ενδιαφερομένων, στα γραφεία της Κ.Ε.Υ.Α. Οίας.