Δευτέρα, Νοεμβρίου 02, 2009



έχουν να αλλάξουν ταμπέλες...

Βέβαιες θεωρούνται οι ανακατατάξεις στην γεωγραφική κατανομή των Δήμων ολόκληρης της χώρας πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, κάτι που άλλωστε αποτελεί προτεραιότητα του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Η διοικητική μεταρρύθμιση φαίνεται ότι θα τεθεί σε ισχύ λίγο πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, που θα γίνουν με βάση τον νέο διοικητικό χάρτη.

Ήδη ο υπουργός εχει προχωρήσει στην συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής με επικεφαλής τον συνταγματολόγο κ. Τσάτσο ο οποίος ορίστηκε σύμβουλος του υπουργού, με σκοπό να ολοκληρώσει την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία δεν απέχουν και πολύ από τα πορίσματα μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμοι από 1034 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε 380 – 430. Τα στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για 392, αριθμός ο οποίος εκτιμάται ότι θα αλλάξει αλλά σε καμιά περίπτωση οι δήμοι δεν θα είναι περισσότεροι από 430.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι θα αποτελέσουν αυτοδιοικητικές μονάδες τρίτου βαθμού καθώς οι Περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά συμβούλια αναμένεται να εκλέγονται με άμεση και μυστική ψηφοφορία. Άμεσα πάντως δεν θα γίνουν αλλαγές στις Περιφέρειες μιας και κάτι τέτοιο θα διέλυε κυριολεκτικά τον σχεδιασμό που έχει την έγκριση της Ευρώπης για την διαχείριση του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Σύμφωνα πάλι με τον σχεδιασμό, οι επόμενοι δήμαρχοι θεωρητικά αλλά και πρακτικά μπορούν να θεωρούνται πανίσχυροι, ενώ αυξημένες αρμοδιότητες θα έχουν και τα δημοτικά συμβούλια τα οποία θα γίνουν -θα λέγονται δηλαδή- διαμερισματικά συμβούλια.


Το σχόλιο στο θέμα είναι πως «αμυδρή» μπορεί να χαρακτηριστεί η κινητικότητα (σε ότι τουλάχιστο φαίνεται) των εκλεγμένων των Κυκλάδων σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας όπου η συζήτηση -και δημόσια- για τις συνενώσεις έχει αρχίσει για τα καλά.
Καμιά κινητικότητα δεν έχει καταγραφεί εκ μέρους των αυτοδιοικητικών των Κυκλάδων για τον «Καποδίστρια 2», σε σχέση με την κινητικότητα των 12νήσιων.
Ο εκεί Νομάρχης καθώς και άλλοι αιρετοί συναντήθηκαν με τους 5 βουλευτές του Νομού προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, που όπως φαίνεται «τρέχει» ταχύτατα η κυβέρνηση.

Εδώ, στις Κυκλάδες, και μέχρι στιγμής, η αδράνεια είναι πρωτοφανής.
Πως τώρα μπορεί να το εξηγήσει κανείς; Ή ότι έχουμε συνειδητοποιήσει τις αλλαγές και τις αντιμετωπίζουμε με μεγάλη ωριμότητα (ψιλοσυμφωνούμε δηλαδή) ή ότι … δεν έχουμε καταλάβει πόσο … σοβαρό και επείγον είναι το θέμα (υπολογίζοντας ότι όλο και κάποιος θα το «μπλοκάρει» και .. που να κουβεντιάζουμε θεωρίες …)
ή ,τέλος, ότι οι Κυκλαδίτες δεν έχουν καμιά όρεξη να ξεκινήσουν από σήμερα να μπλοφάρουν με πολύ πιθανό μέχρι το τέλος της διαβούλευσης να χουν κάψει όλα τους τα χαρτιά, αλλά περιμένουν να δούν τις θα αποφασιστεί, ώστε εκ του ασφαλούς να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους (ωραία συλλογική λογική αυτή…. όλοι για έναν κι ένας για όλους…)
Μόνη εξαίρεση η ΤΕΔΚ Κυκλάδων που συζήτησε το θέμα στην τελευταία συνεδρίασή της στην Κίμωλο.


Σχόλιο Νο2
Έχουν να αλλάξουν ταμπέλες… αλλού θα πατάμε κι αλλού θα βρισκόμαστε σε λίγο καιρό, ή μάλλον δεν θα ξέρουμε που θα πατάμε και που θα βρισκόμαστε.
Ρε παιδιά, εγώ για δήμο Σαντορίνης το ήξερα, τώρα πως το λέτε; δήμος «ΣαΦΟΘηΣι»;; (προκύπτει από τα αρχικά των ονομάτων των νησιών
Σαντορίνη, Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Οία …. )

Όρεξη να ‘χει κανείς να φτιάχνει σενάρια…. και ταμπέλες που (να) τις πάς τις ταμπέλες….