Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2009


το είχαμε προβλέψει ! το είχαμε προβλέψει !
(καλά, δεν είμαστε και μάντεις -τύφλα να χει ο γιούρι γκέλερ!- απλώς παρατηρητηκοί)
Την αποχαιρετιστήρια επιστολή του δημοσιοποίησε σήμερα ο απερχόμενος ΓΓ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
στην οποία ευχαριστεί τους συνεργάτες του, αναφέρεται στο έργο του (η αλήθεια είναι πως είναι καλογραμένη, μιας και ο ΓΓ είχε 35 ολόκληρες μέρες στην διάθεσή του για να την γράψει..) ενω εκφράζει και το παράπονο οτι κανένας δεν τον πήρε τηλέφωνο να του πεί οτι εδω και 35 μέρες το Πασοκ κέρδισε τις εκλογές με αποτέλεσμα να βάλει τα δικά του παιδιά σε μπόλικες θέσεις του δημοσίου.
Ως αποτέλεσμα της άγνοιάς του ο ΓΓ της Περιφέρειας είχε κόψει εισητήρια να πάει επίσκεψη στην Τήνο την επόμενη εβδομάδα, τα οποία και θα πρέπει να επιστρέψει και να ζητήσει να του καταβληθεί το αντίτιμο. ( μεταξύ μας είχε προετοιμάσει κι άλλες πρωτοβουλίες αλλά δεν του βγήκαν)
Σύμφωνα με την επιστολή,
Αγαπητοί Πολίτες των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου,

Σήμερα 3-11-09 ενημερώθηκα μέσω διαδικτύου, τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών την αποδοχή των παραιτήσεων μας που είχαμε υποβάλλει από τις 7-10-09. Δεν γνωρίζω εάν αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εκείνο όμως που διακρίνω, είναι η έλλειψη πολιτικής ευαισθησίας που θα έπρεπε να είναι διάχυτη στις περιπτώσεις της εναλλαγής των κομμάτων της εξουσίας, με συγκεκριμένη διαδικασία παράδοσης παραλαβής την οποία εσκεμμένα ή μη μου στερούν.

Δεν δέχτηκα ούτε τηλέφωνο, ούτε μία υπηρεσιακή επιστολή!!!
Έχοντας ολοκληρώσει τη μακροβιότερη θητεία στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εκπροσωπώντας ταυτόχρονα την Περιφέρεια μας και τη χώρα μας στην τιμητική θέση του Αντιπροέδρου του Πολιτικού Γραφείου της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών), νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όλους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τους εκπροσώπους των αρχών, τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, τους συνεργάτες μου, τους ενεργούς πολίτες και τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που διατηρήσαμε όλο αυτό το διάστημα.


Τα τελευταία 5 ½ και πλέον χρόνια δουλέψαμε με αυταπάρνηση, προσπαθήσαμε συλλογικά - πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές που ορισμένοι προσπάθησαν να επιβάλουν - και για το λόγο αυτό καταφέραμε να πορευθούμε με συναίνεση στον κοινό δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα σήμερα, έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται πάνω από 1800 έργα μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου, το ΕΣΠΑ, τα αναπτυξιακά Προγράμματα του ΥΠΕΣ «ΘΗΣΕΑΣ» και «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και άλλα από εθνικούς και συγχρηματοδοτούμενους πόρους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2004 (όταν ανέλαβα Γενικός Γραμματέας της ΠΝΑ), τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ), η αξιοποίηση των πόρων ήταν μόλις 12.5%, ενώ στο τέλος του προγράμματος (Ιούνιος 2009) έφτασε το 115%, γεγονός που καταδεικνύει ότι όλες οι προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών του τόπου και των κατοίκων. Οι πόροι που είχαμε στη διάθεση μας αξιοποιήθηκαν πλήρως επ’ ωφελεία των πολιτών, διότι υλοποιήσαμε σημαντικά έργα που άπτονται κάθε τομέα δραστηριότητας, μεταβάλλοντας την όψη των νησιών μας, στους δύο κατεξοχήν τουριστικούς νομούς της χώρας μας (Κυκλάδες-Δωδεκάνησα).


Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου επωφελήθηκαν από καινοτόμες δράσεις μέσα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε 15 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, το επενδυτικό κλίμα αποκαταστάθηκε με την επιχορήγηση 180 και πλέον επενδύσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο ενώ πάνω από 4000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν μέσω του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και επίκειται η ενίσχυση και άλλων πολλών μέσω του ΕΣΠΑ.


Το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας προβλήθηκε για πρώτη φορά διεθνώς μέσα από μία πολυδιάστατη καμπάνια ύψους 3,1 εκ €, ιδρύθηκαν δομές επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, στηρίχθηκαν οι κοινωνικές δομές φροντίδας και πρόνοιας των Δήμων, στηρίχθηκε η δια βίου κατάρτιση και επιμόρφωση αλλά και για πρώτη φορά προετοιμαστήκαμε τόσο έγκαιρα και οργανωμένα για να ανταποκριθούμε επάξια στην πρόκληση της Νέας Προγραμματικής Περιόδου, του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η Περιφέρεια μας τιμήθηκε με το βραβείο Regions Stars 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε πλήθος άλλων διακρίσεων για τις καινοτόμες ενέργειές της.


Η επιτυχημένη πορεία του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης επιτρέπει σε όλους μας, να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και για την εξελικτική πορεία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και τα επόμενα χρόνια θα σημειωθούν οι ίδιες απορροφήσεις, οι ίδιες μεθοδικές προσπάθειες.
Εξάλλου, θα πρέπει να τονιστεί πως παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εμπίπτει πλέον στο στόχο 2 (ανταγωνιστικότητα) εντούτοις η απερχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή φρόντισε να υποστηρίξει επαρκώς την ανάγκη για έργα υποδομής διασφαλίζοντας πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ από αμιγώς εθνικούς πόρους μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Ανταγωνιστικότητας για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Οι συνολικοί πόροι που αναμένεται ότι θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά την περίοδο του ΕΣΠΑ (μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, των Τομεακών Προγραμμάτων και του Ειδικού Προγράμματος) ανέρχονται σε 1,2 δις €, πόροι ικανοί να εγγυηθούν την απρόσκοπτη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής του τόπου.
Οι προσκλήσεις για το ΕΣΠΑ έχουν “ανοίξει”, η απορρόφηση του αγγίζει το 20% και με συγκεκριμένες δράσεις στο τέλος του έτους θα αυξηθεί. Ο- Η αντικαταστάτης μου βρίσκει την Περιφέρεια έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το ΕΣΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κανόνα ν+3 και τις απορροφήσεις πόρων που απαιτούνται και για το έτος 2010.

Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία μέσω των προγραμμάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Ναυπηγείο του Νεωρίου και η CAIR (οι δύο βαριές βιομηχανίες της περιοχής μας) ενισχύθηκαν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Διαθέτουμε 3,6 εκ. ευρώ για την τουριστική προβολή των νησιών μας και τη στήριξη καινοτόμων δράσεων όπως αυτή των πλωτών σεμιναρίων στους ποταμούς της Κεντρικής Ευρώπης σε μία εποχή που ο τουρισμός και η χώρα μας είναι αντιμέτωπες με την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η μορφή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει πλέον αλλάξει.
Η Ελλάδα και τα νησιά μας προχώρησαν με γοργά βήματα στον δρόμο της ανάπτυξης και ελπίζω να πορευθούν με τον ίδιο ρυθμό και στο μέλλον.
Αναβαθμίστηκε η ποιότητα ζωής. Δώσαμε και κερδίσαμε κρίσιμες μάχες για καλύτερη ακτοπλοΐα και μεγαλύτερη πύκνωση των αεροπορικών συνδέσεων στα νησιά μας. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της λειψυδρίας με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.
Η Κυβέρνηση Καραμανλή υλοποίησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της απέναντι στο λαό των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στηρίζοντας τα νησιά μας με έργα πνοής και δράσεις ζωής. Ήταν ιδιαίτερη τιμή και ύψιστη ευθύνη για εμένα να εκπροσωπήσω αυτή την Κυβέρνηση στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Αφήνω ένα έργο σημαντικό και πολυδιάστατο, αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης, ευχόμενος αυτό να αποτελέσει το στέρεο υπόβαθρο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας του τόπου.
Αποχωρώ από την τιμητική θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πιο έμπειρος και πιο γεμάτος από τις ομορφιές και τη ζεστασιά των ανθρώπων αυτού του πραγματικά προικισμένου τόπου, στην ανάπτυξη του οποίου θα με βρείτε πάντοτε αρωγό και συμπαραστάτη από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκομαι.
Εύχομαι στον/ στην αντικαταστάτη μου καλή επιτυχία στο έργο του και δηλώνω ότι θα είμαι παρών στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.
Εις το επανιδείν.
Χαράλαμπος Κόκκινος
Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Απευθυνόμενος στα ΜΜΕ αναφέρει,

Φίλες και φίλοι,
Με αφορμή την αποχώρηση μου από την θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνεργασία μας τα τελευταία πεντέμισι (51/2) χρόνια. Μια συνεργασία, η οποία θεμελιώθηκε μέσα από την συστράτευση όλων για το καλό του τόπου και χαρακτηρίστηκε από την συναίνεση και την υλοποίηση κοινών οραμάτων και στόχων.
Γνωρίζοντας τις προσπάθειές και του αγώνες σας για την ενημέρωση των συμπολιτών μας εύχομαι ολόψυχα υγεία και υλοποίηση των ατομικών και συλλογικών επιδιώξεων σας. Επιθυμώ να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αναπτυξιακή πορεία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και η ευημερία των νησιωτών μας. Να είστε βέβαιοι πως θα είμαι στο πλευρό σας και θα στηρίζω τις προσπάθειές σας από όποιο μετερίζι και αν βρίσκομαι.

Τέλος ο κ. Κόκκινος μας ενημερώνει για την :

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ
ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟΥ :


ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ)
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 4.000.000€, ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Π.Ε.Π.
ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007-2013.


Συγχρηματοδοτούμενου, κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ανακοινώνει ότι:
Σε συνέχεια της προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού, ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η οποία αφορούσε στην κατάρτιση του Οριστικού Πίνακα Επιλεχθεισών Δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», που συμμετέχουν στο Διαγωνισμό.
Κατά το στάδιο αυτό καταρτίστηκε ο Οριστικός Πίνακας Επιλεχθεισών Δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό.
Ο Οριστικός Πίνακας είναι ήδη αναρτημένος στο διαδίκτυο στις διευθύνσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: http://www.notioaigaio.gov.gr/ και http://www.notioaigaio.gr/, όπως και όλη η διαδικασία του Διαγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι Τελικός Δικαιούχος / Φορέας Υλοποίησης του Έργου είναι η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Με την υλοποίηση του εν λόγω Έργου αναμένεται, να ωφεληθούν περί τα 1.250 άτομα που χρειάζονται βοήθεια στο Σπίτι (ηλικιωμένων ατόμων και αλλά και μη ηλικιωμένων, όπως ΑΜΕΑ κ.λπ.), στα διάφορα νησιά της Περιφέρειας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, μέσω της χρηματοδότησης 40 Δομών «Βοήθεια στο Σπίτι».
Στο αμέσως επόμενο διάστημα (εντός 20 ημερών) καλούνται οι Υποψήφιοι Ανάδοχοι να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Προκήρυξη (Παράρτημα VI) προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία του ελέγχου και της έκδοσης της Απόφασης Κατακύρωσης των Αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού με τις τελικά επιλεχθείσες Δομές των «Βοήθεια στο Σπίτι».

καθώς και για την :

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ
ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟΥ :


ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΗΦΗ)
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1.700.000€, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007-2013
ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


Συγχρηματοδοτούμενου, κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπος Κόκκινος ανακοινώνει ότι:
Σε συνέχεια της προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού, ολοκληρώθηκε η διαδικασία, η οποία αφορούσε στην κατάρτιση του Οριστικού Πίνακα Επιλεχθεισών Δομών «ΚΗΦΗ», που συμμετέχουν στο Διαγωνισμό.
Κατά το στάδιο αυτό καταρτίστηκε ο Οριστικός Πίνακας Επιλεχθεισών Δομών «ΚΗΦΗ», που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό.


η Περιφέρεια τέλος μας ενημερώνει για την συμμετοχή της στην μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση «World Travel Market (WTM) 2009» στο Λονδίνο (9-12 Νοεμβρίου) , προβάλλοντας το τουριστικό προϊόν των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την παρουσία των φορέων της αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό χώρο.