Σάββατο, Ιουλίου 11, 2009

Συνέχεια στη διάσταση που υπάρχει μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Θήρας (ΛΤΘ) και της Κοινότητας της Οίας – Θηρασιάς δίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας δημοσιοποιώντας σήμερα νέα στοιχεία σχετικά με τις ενστάσεις της κοινότητας να συνάψει σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείου Θήρας.

Η κοινότητα αναφέρει πως πολλές από τις ανάγκες και τα προβλήματα των λιμενικών ζωνών της περιοχής της δεν έχουν λυθεί με αποτέλεσμα η εικόνα των περιοχών να είναι κακή και οι κάτοικοι να μην εξυπηρετούνται.
Στην ανακοίνωση, πέραν των επιχειρημάτων του σχετικά με την διαφωνία του στον τρόπο διοίκησης του ΛΤΘ ο κ. Χάλαρης ,σε άλλο επίπεδο, χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «οι πολίτες και οι επισκέπτες δεν γνωρίζουν κανένα πρόεδρο του ΛΤΘ, γνωρίζουν μόνο την υποχρέωση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, να εκτελούν υπεύθυνα το έργο τους»


Σύμφωνα με το έγγραφο,

Θέμα : Προγραμματική Σύμβαση έτους 2008 (σε απάντηση του εγγράφου 52/20.6.2009 του Λιμενικού Ταμείου Θήρας)

Σε ότι αφορά την προγραμματική σύμβαση έτους 2008 αλλά και για τα προηγούμενα έτη, για το καθαρισμό και ηλεκτροφωτισμό των λιμενικών ζωνών που βρίσκονται εντός των ορίων της Κοινότητας Οίας, σας ενημερώνουμε ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια από την Κοινότητα Οίας, από τη σύσταση του Λιμενικού Ταμείου, καθώς είναι προτεραιότητα μας η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής.

Επειδή αναφέρατε την ιστορία, εμείς για την ιστορία σας ενημερώνουμε ότι, μόλις το 2006 και για πρώτη φορά από τη σύσταση και λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου Θήρας λήφθηκε απόφαση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης ύψους 40.000,00€, η οποία ποτέ δεν εγκρίθηκε και ποτέ δεν μας καταβλήθηκαν χρήματα, παρότι όπως και τώρα εμείς ανταποκρίθηκαν σε όλες τις συμβατικές μας υποχρεώσεις.

Το 2007 μετά από καταγγελίες πολιτών και την έκταση του θέματος που δόθηκε από τα Μ.Μ.Ε. για την εγκατάλειψη των λιμανιών (σχετική αλληλογραφία υπάρχει αλλά δυστυχώς αποκρύπτεται), δεν αναλάβαμε το ρίσκο αφού χρησιμοποιείτε ανορθόδοξες μεθόδους, όπως μόνο εσείς γνωρίζετε, αναθέτοντας τις εργασίες σε εργάτες χωρίς σύμβαση και ιδιοκτήτες σκαφών για να καθαρίσουν και να μεταφέρουν τα σκουπίδια χωρίς την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία (σύναψη σύμβασης έργου –πρόσληψη υπαλλήλων κλπ.).

Σας ενημερώνουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το με αρ.πρ.7924/3578-01.04.2009 απέστειλε στο Υ.Ε.Ν.Α.Ν.Π. (Γενική γραμματεία λιμένων και λιμενικής πολιτικής) τόσο την προγραμματική σύμβαση έτους 2008 όσο και την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου μόλις τον Απρίλιο του 2009 καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο της : “Σας στέλνουμε συνημμένα την αριθ. 87/2008 Απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μαζί με σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με την Κοινότητα Οίας, με αντικείμενο την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των λιμενικών ζωνών που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Οίας, σύμφωνα με τους αναγραφόμενους όρους και προϋποθέσεις και παρακαλούμε για την σχετική γνωμοδότησή σας. Η ανωτέρω απόφαση μας περιήλθε καθυστερημένα και για τον λόγο αυτό αποστέλλεται σήμερα από την Υπηρεσία μας”.


Αποτέλεσμα φυσικά ήταν να μην υπάρξει σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής για την έγκριση της σύναψης σύμβασης (έγγραφο 8313.4/14/09-13.04.2009) με την παρατήρηση : “Άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι το Δ.Λ.Τ. Θήρας, εφόσον επιλέξει τα επόμενα χρόνια να προβεί σε καθαρισμούς της Χερσαίας Ζώνης του μέσω προγραμματικών συμβάσεων, θα πρέπει να αποστείλει τα υπό έγκριση σχέδια έγκαιρα στην αρχή του έτους στο οποίο αναφέρεται η σύμβαση”.

Τελικά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το έγγραφό της 12396/5372-25.05.2009, ζήτησε από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας “να φροντίσει το Λιμενικό Ταμείο για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την καθαριότητα με την Κοινότητα Οίας προκειμένου αυτή να διαβιβαστεί έγκαιρα για έγκριση στο ΥΕΝ και ΓΕΝ και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της καθυστέρησης της σύνταξης”.

Από τα ανωτέρω έγγραφα, σαφώς προκύπτει ποιος είναι αυτός που πρέπει να ασχοληθεί και εφαρμόσει τη διαδικασία αποστολής εγγράφων και όλων των σχετικών.

Η Κοινότητα μας δεν έχει πάθει οικονομική ζημιά από τη μη καταβολή των χρημάτων που είχαν αποφασισθεί, ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις γεγονός που γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, αλλά ζημιά έχει υποστεί από τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί απόρροια της αδιαφορίας και αμέλειας εκτέλεσης των υποχρεώσεών σας, σε μια περιοχή που οι πολίτες αναγνώριζαν την δική μας προσπάθεια για μια καθαρή Οία.

Οι πολίτες και οι επισκέπτες δεν γνωρίζουν κανένα κο Γρατσία, γνωρίζουν μόνο την υποχρέωση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, να εκτελούν υπεύθυνα το έργο τους, με τον αυτονόητο σεβασμό στο περιβάλλον, κάτι που εσείς αγνοείτε προκλητικά.

Δεν θα παρασυρθώ να κάνω σχόλιο, ούτε να ελέγξω πως λειτουργεί ο Δήμος Θήρας, αυτό το αφήνω σε αυτούς που έχουν υποχρέωση να ελέγξουν και κρίνουν τις σχέσεις μεταξύ Δήμου και Λιμενικού Ταμείου Θήρας.

Δεν αποποιήθηκα ποτέ τις ευθύνες μου ούτε θα σταματήσω να εκτελώ τα καθήκοντα μου μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Όσον αφορά την διευκρίνηση του κου Γρατσία ότι το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει την υποχρέωση να παίρνει τα απορρίμματα που παράγουν τα καταστήματα στην Οία διότι αυτά βρίσκονται εκτός των Λιμενικών ζωνών και τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού τα εισπράττει η Κοινότητα Οίας καθώς και ότι έχει την υποχρέωση να διατηρεί τους χερσαίους χώρους καθαρούς που σε αυτή την περίπτωση τα 600 τμ., σας δηλώνω ότι ουδέποτε ζητήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας να πράξει κάτι πέραν των αρμοδιοτήτων του.