οφείλουν να είναι γραμμένες στα ελληνικά.
την ανακοίνωση την εχουμε λάβει καιρό, αλλά εστω και με καθυστέρηση, την ανεβάζουμε με την ευχή να ... πιάσει τόπο.
άλλωστε, στην πατρίδα μας καλό είναι να μιλάμε και να γράφουμε ελληνικά.
α, και κάτι εξίσου σημαντικό που συζητούσα με κυρία ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Περίσα, η οποία και μου επεσήμανε οτι καλό είναι οι υπάλληλοι ή και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους στην γλώσσα τους ή στα αγγλικά, αλλά ακόμη καλύτερο είναι οι έλληνες πελάτες να εξυπηρετούνται στην ... δική τους γλώσσα(!) στα ελληνικά δηλαδή ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο, έλληνες επισκέπτες να προσπαθούν να δώσουν την παραγγελία τους η να συνενοηθούν στα αγγλικά, και να αισθάνονται ... ξένοι στον τόπο τους!
η ανακοίνωση της Κοινότητας
Σε συνέχεια του υπʼ αριθμ.πρωτ.15807/6569/02-6-2009 εγγράφου του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αʼ Βαθμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με την αναγραφή επιγραφών στην ελληνική γλώσσα, επισημαίνουμε την υποχρέωση όλων ώστε οι επιγραφές καταστημάτων και επιχειρήσεων να αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα, επιτρέποντας παράλληλα, σε προαιρετική βάση, την αναγραφή και με αντίστοιχες ξένες γλώσσες με εμφανώς μικρότερα στοιχεία, σύμφωνα με τον Ν.2946/2001 (ΦΕΚ 244/Α΄/2001).
Δεδομένου ότι η αλόγιστη χρήση των ξενόγλωσσων επιγραφών, δεν προσβάλλουν μόνο την αισθητική του τόπου μας αλλά αλλοιώνουν την πολιτισμική μας ταυτότητα και απαξιώνουν τη χρήση της νεοελληνικής, ως επίσημης γλώσσας του Κράτους, παρακαλούμε να εφαρμόσετε τις διατάξεις του Νόμου.
Υπενθυμίζουμε την υποχρεωτική προσαρμογή όλων των καταστημάτων και επιχειρήσεων στο ισχύον θεσμικό καθεστώς, διαφορετικά θα προβούμε στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
Είμαστε τη διάθεση σας για τυχόν πληροφορίες ή διευκρινήσεις.
η ανακοίνωση εχει αναρτηθεί στο νέο, λειτουργικότατο και ενημερωμένο site της κοινότητας στην διευθυνση www.oia.gr
Απο την ίδια σελίδα, διαλέγουμε να αναφερθούμε και σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Κοινότητα της Οιας - Θηρασιάς στην Θηρασιά τις προηγούμενες ημέρες
Η Κοινότητα Οίας, με τη συνεργασία του ευρωπαϊκού κέντρου πληροφόρησης Νάξου, διοργάνωσε στην Θηρασία ενημέρωση – συζήτηση με θέμα : «Αειφόρος Ευρώπη: Ανάπτυξη και απασχόληση σε τουριστικά νησιά».
Πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετική εκδήλωση, τόσο από άποψη συμμετοχής πολιτών όσο και των πολύ ουσιαστικών εισηγήσεων, από τις οποίες προκλήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος με σημαντικά συμπεράσματα. Η εκδήλωση διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες, με τη ενεργή συμμετοχή πολλών κατοίκων.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν :
Γεώργιος Αντ. Χάλαρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Οίας με θέμα :
«Aνάπτυξη της νήσου Θηρασίας, ενέργειες και δράσεις της Κοινότητας Οίας.
Αριστείδης Ρώτας, Στέλεχος της εταιρείας Αιγαίο Α.Ε. με θέμα :
«Γενικό Πλάνο Ανάπτυξης της νήσου Θηρασίας».
Χριστίνα Ευθυμιάτου, Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Νάξου με θέματα :
1. Στρατηγική της Λισσαβόνας
2. Η κοινωνική διάσταση του Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων
3. Προγράμματα στο ΕΣΠΑ (4η Προγραμματική Περίοδος) για γυναίκες, νέους και κατοίκους της υπαίθρου
Από τη συζήτηση αναδείχθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον των κατοίκων της Θηρασιάς να ενταχθούν σε επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα για την ανάπτυξη του νησιού και την οικονομική τους επιβίωση. Παρόλα αυτά τονίστηκε ιδιαίτερα το συγκοινωνιακό πρόβλημα του νησιού, με τη ελλιπή σύνδεση του νησιού με το λιμάνι του Αθηνιού που θεωρείται η μόνη γρήγορη και ουσιαστική σύνδεση του νησιού με τη Σαντορίνη, καθώς και της ανυπαρξίας σύνδεσης με το λιμάνι του Πειραιά. Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη εκτέλεσης έργων και στο λιμάνι του Αμμουδιού προκειμένου να γίνει ασφαλέστερη η προσέγγιση των πλοίων.
Η Κοινότητα Οίας έχοντας ως οδηγό το «Γενικό Πλάνο Ανάπτυξης της νήσου Θηρασίας» το οποίο εκπονήθηκε έπειτα από μελέτη περισσότερο των τριών ετών, καθώς και των συνεχών διαβουλεύσεων με τους κατοίκους που συνεχώς πραγματοποιούνται και θα συνεχίσουν, προχωρά σε έργα και δράσεις απόλυτα εναρμονισμένες με τις ανάγκες των πολιτών και τις διαμορφωμένες συνθήκες και όρους του σημερινού γίγνεσθαι.
Στόχος μας είναι η ήπια μορφή ανάπτυξης, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, ο σεβασμός στο περιβάλλον με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και να καταστεί η νήσος Θηρασία το πράσινο νησί του Αιγαίου.