Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009

Την ημερήσια αποτίμηση των εργασιών για την απάντληση πετρελαιοειδών από το ναυάγιο του Κ/Ζ “Sea Diamond” αναρτά καθημερινά στο site του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.
Η διεύθυνσή του βρίσκεται στο www.litathiras.gr
και σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση με ημερομηνία 25.5.2009


Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα 25/05/2009 ημέρα Δευτέρα έγιναν οι ακόλουθες εργασίες:
Η γενική υποθαλάσσια διερεύνηση του ναυαγίου συνεχίστηκε με ενδελεχή έλεγχο της δεξιάς πλευράς (starboard side) του ναυαγίου και με έλεγχο της πρύμνης.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών διερεύνησης προβλήθηκε σε επανάληψη η βιντεοσκόπηση του μεγάλου ρήγματος που εντοπίστηκε στην αριστερή πλευρά του ναυαγίου κατά τη χτεσινή διερεύνηση, το οποίο κατά την DRONIK δεν είχε εντοπιστεί σε καμία από τις προηγούμενες υποθαλάσσιες έρευνες.


Επίσης, σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της γενικής υποθαλάσσιας διερεύνησης οι οποίες διήρκεσαν συνολικά 2 μέρες.
Σε αυτές παρατηρήθηκαν:
1. Πλήθος νέων ευρημάτων (ρωγμές, παραμορφώσεις στην εξωτερική επιφάνεια).
2. Η διερεύνηση κάλυψε περιοχές που δεν είχαν εξεταστεί σε προηγούμενες έρευνες (χαμηλότερα καταστρώματα, πυθμένας).
3. Κρίθηκε αναγκαίο να επανεξεταστούν περιοχές όπου βρίσκονται πιθανά σημεία απάντλησης που είχαν αρχικά προβλεφθεί καθώς και περιοχές που παρατηρήθηκε αύξηση συγκέντρωσης υδρογονανθράκων από τον ανιχνευτή (black light).
4. Ενδελεχής διερεύνηση για την ανεύρεση σημείων με εμφανή διαρροή πετρελαίου.
5. Οι μεγάλες παραμορφώσεις και η παρουσία debris κοντά στην εξωτερική επιφάνεια στη δεξιά πλευρά του πλοίου δυσκόλεψαν το έργο της βιντεοσκόπησης.
6. Κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν πολλές κοντινές λήψεις. Πολλές από αυτές τις λήψεις έγιναν από το χείλος ρωγμών και σπασμένων παραθύρων με λήψη προς το εσωτερικό του ναυαγίου.
Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.




Στο ίδιο θέμα,
νέα ανακοίνωση εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών
για την ανέλκυση του Κ/Ζ SEA DIAMOND, που επιμένει στην πραγματοποίηση συγκέντρωσης στο λιμάνι του Αθηνιού η οποία προγραμματίζεται να γίνει παράλληλα με την αναμενόμενη επίσκεψη του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρα στο νησί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Σε συνέχεια του από 25.5.2009 ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ για την συγκέντρωση στο λιμάνι του Αθηνιού που ήταν να γίνει την Τρίτη 26 Μαίου 2009, σας ενημερώνουμε ότι:

Λόγω της ακύρωσης της προγραμματισμένης επίσκεψης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αναστάση Παπαληγούρα, ακυρώνεται η συγκέντρωση αυτή και

Μετατίθεται για την ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2009 καθώς ο Υπουργός δήλωσε νέα ημερομηνία επίσκεψης

Σε κάθε περίπτωση η Συντονιστική Επιτροπή ανακοινώνει ότι εφ’ όσον ο Υπουργός αναβάλλει εκ νέου το ταξίδι του, θα πραγματοποιήσει δυναμική συγκέντρωση στο Λιμάνι του ΑΘΗΝΙΟΥ την

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ και ώρα 11:30 π.μ.

Για να απαιτήσουμε όλι μαζί οι πολίτες αυτού του νησιού την ανοιχτή επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους, σχετικά με τις εργασίες της απάντλησης, -κάτι που μέχρι σήμερα προκλητικά αποφεύγουν- αλλά και για να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ τις εγγυήσεις εκείνες ό,τι οι εργασίες της απάντλησης δεν θα δυσχεράνουν το έργο της ανέλκυσης του πλοίου,

Καλούμε το λαό της Σαντορίνης σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.




Στο ίδιο θέμα,
Δελτίο Τύπου αναφορικά με την έναρξη της διαδικασίας απάντλησης εξέδωσε και ο συνδυασμός της ΣΥΝ Κυκλαδικής που υπογράφει ο Νίκος Συρμαλένιος και που τάσσεται υπέρ της διαδικασίας χαρακτηρίζοντάς την “σημαντική νίκη του κινήματος των πολιτών της Σαντορίνης, με την ουσιαστική συμπαράσταση της αυτοδιοίκησης και των πολιτικών φορέων” , δικαιώνοντας παράλληλα και το έργο της Επιτροπής Πολιτών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπο τον τίτλο
"H απάντληση σημαντικό βήμα, αλλά όχι άλλοθι για τη μη ανέλκυση του Sea Diamond"

Χαιρετίζουμε την έναρξη της διαδικασίας της απάντλησης των καυσίμων από το κουφάρι του Sea Diamond, και θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί σημαντική νίκη του κινήματος των πολιτών της Σαντορίνης, με την ουσιαστική συμπαράσταση της αυτοδιοίκησης και των πολιτικών φορέων. Οι αγώνες των Σαντορινιών, με τη Συντονιστική Επιτροπή των Θηραίων πολιτών, αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά και δείχνουν ότι η ανυποχώρητη στάση και η συσπείρωση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων γύρω από ένα στόχο, φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η απάντληση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι, ούτε πολύ περισσότερο ως επιχείρημα για την απομάκρυνση ή την ματαίωση του τελικού στόχου, που είναι και παραμένει η ανέλκυση και η οριστική απομάκρυνση του ναυαγίου από το βυθό της Καλντέρας. Μόνο τότε θα διασφαλιστεί οριστικά η αποτροπή κάθε κινδύνου θαλάσσιας ρύπανσης, αφού στο εσωτερικό του κουφαριού, πέραν των καυσίμων, παραμένουν απόβλητα υψηλού τοξικού κινδύνου. Απαιτείται λοιπόν πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση για τη δρομολόγηση της απάντλησης και των επόμενων βημάτων, απαιτείται εγρήγορση, αγωνιστική επαγρύπνηση και συσπείρωση μέχρι την εκπλήρωση του τελικού στόχου. Η Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία θα παραμείνει μέχρι τέλους σταθερός συμπαραστάτης στους αγώνες για την ανέλκυση του Sea Diamond.