Σάββατο, Μαΐου 30, 2009

Δελτίο Τύπου σχετικά με την επίσκεψή του στην Σαντορίνη και την παρουσία του στην εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Σαντορίνης που έγινε την Κυριακή 24 Μαΐου για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων, μας έστειλε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων την Κυριακή 24 Μαΐου στα Φηρά της Σαντορίνης. Αποκορύφωμα υπήρξε η συγκινητική τελετή για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας σε χώρο που παρεχώρησε ο Δήμος Θήρας, με μια αξιέπαινη απόφασή του. Την πρωτοβουλία των λαμπρών εκδηλώσεων είχε ο Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Ποντίων Σαντορίνης «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ» και ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέλιος Κελλίδης, στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την άριστη διοργάνωση.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αλήθειας για τον τραγικό ξεριζωμό των αδελφών μας, Ελλήνων του Πόντου, αλλά και για τα αθώα θύματα της γενοκτονίας.

Σήμερα, οι Έλληνες του Πόντου είναι ένα από τα δυναμικότερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας με τεράστια προσφορά στην Πατρίδα και την ανάπτυξη της Χώρας. Είναι όμως και δύναμη του Οικουμενικού Ελληνισμού. Με τους εκατοντάδες πολιτιστικούς συλλόγους που δημιούργησαν, διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις, την ποντιακή ιστορία και τον πολιτισμό μας. Παρά τις οικονομικές της δυσκολίες, η Πολιτεία στηρίζει τον ποντιακό ελληνισμό, ενισχύει έμπρακτα τον αγώνα του και νιώθει υπερήφανη που υποδέχθηκε πολλούς από τους Πόντιους αδελφούς μας στην πατρίδα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας, συνεχίστηκαν με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και ολοκληρώθηκαν στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο με ομιλίες με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ανακήρυξης από τη Βουλή της 19ης Μαίου, ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο.

Επίσης, παρευρέθηκαν ο Έπαρχος του νησιού, ο Δήμαρχος Θήρας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ελλάδος κ. Χ. Αποστολίδης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.