Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2009


Για πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις σχετικά με δραστηριότητες στα χωριά του νησιού αλλά και γενικότερα στις Κυκλάδες μας ενημερώνει τακτικότατα ο κ. Ιωσήφ Πέρρος, συνεργάτης της εφημερίδας Θηραϊκά Νέα.

Συγκεντρωτικά, και σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση μαθαίνουμε ότι,

Το Σαββατοκύριακο 10 – 11 Οκτωβρίου 2009
Η Νομαρχία Κυκλάδων το Μουσείο Λαικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, και το Μουσείο Μπενάκη, διοργάνωσαν στην Αθήνα διήμερο Αφιέρωμα στους «Κυκλαδίτες Μουσικούς Λαικών Πνευστών»

Κατά τη διάρκεια του διημέρου προβλήθηκαν 2 ταινίες του γνωστού σκηνοθέτη Κώστα Καρκανεβάτου αφιερωμένες στις τελευταίες Πανκυκλαδικές Συναντήσεις Πνευστών Οργάνων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για την διοργάνωση,

Οι Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών έχουν καθιερωθεί πλέον ως ένας επιτυχημένος πολιτιστικός θεσμός, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Ξεκίνησαν το 2002 στην Κέα και συνεχίστηκαν σε ετήσια βάση, κάθε φορά και σε διαφορετικό νησί των Κυκλάδων.

Η φετινή 8η Παγκυκλαδική Συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου στην Κέα και στη Σέριφο, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί λόγω των εκλογών. Έτσι, πολλοί από τους οργανοπαίκτες και τους πιστούς ακροατές του ήχου των λαϊκών πνευστών θα συναντηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο (10 και 11/10) στην Αθήνα για ένα διήμερο αφιέρωμα με μουσικές και προβολές ταινιών-ντοκυμαντέρ.


Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 7:30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) θα γίνει η πρώτη προβολή της ταινίας «Τα λαϊκά πνευστά του Αιγαίου», ένα ντοκυμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου με την επιστημονική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα. Είναι μια παραγωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων που παρακολουθεί και καταγράφει, μέσα από τις μουσικές συναντήσεις, τους οργανοπαίκτες που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά (τσαμπούνα και σουραύλι) στις Κυκλάδες, τη Σάμο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Τα όργανα αυτά έχουν μακραίωνη παρουσία στο χώρο του Αιγαίου ήδη από την προϊστορική εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού και θεωρείται ότι αποτελούν τη μήτρα της παραδοσιακής νησιωτικής μουσικής. Παρ’ όλ’ αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της επικράτησης του βιολιού και του μοντέρνου «νησιώτικου» ρεπερτορίου. Έτσι, οι «Μουσικές Συναντήσεις» επιδιώκουν να φέρουν σε επικοινωνία τους, συχνά αγνοημένους, οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση και συνέχιση της παράδοσής τους.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στις 12:00, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη (Διογένους 1, Πλατεία Αέρηδων, Πλάκα) θα γίνει η πρώτη προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους: «Τα Χοιροσφάγια της Μυκόνου», «Η τσαμπούνα στην Άνδρο» και «Οι κουδουνάτοι στη Νάξο». Σε σκηνοθεσία του Πάνου Καρκανεβάτου με την επιστημονική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, τα ντοκυμαντέρ αυτά προέρχονται από επιτόπιες έρευνες και καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν στις Κυκλάδες στο περιθώριο των Συναντήσεων Λαϊκών Πνευστών. Η παραγωγή των ταινιών έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων. Μετά την προβολή, θ’ ακολουθήσει μικρό γλέντι στον κήπο του Μουσείου.

Για την διοργάνωση ο κ. Πέρρος γράφει στην σελίδα του,
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχαμε την ευκαιρία μερικοί τυχεροί να βρισκόμαστε δίπλα σε μορφές παράδοσης και άξιους συνεχιστές τους!!! Γινόταν συνάντηση λαϊκών οργάνων στην Αθήνα, σαν «αντίδωρο» της πανκυκλαδικής που μεταφέρθηκε για του χρόνου! μία μοναδική στιγμή που πρέπει οποιοσδήποτε να τη ζήσει έστω και μία φορά... Στα πλαίσια αυτά δεν θα μπορούσε να λείπει η τσαμπουνοπατινάδα στους δρόμους της Αθήνας....

το παρακάτω link είναι ένα μικρό βίντεο απόσπασμα της τσαμπουνοπατινάδας!!
http://www.youtube.com/watch?v=PN_IBOrRmWM
ενώ στην σελίδα του κ. Πέρρου στο youtube έχουν ανέβει ήδη 10 βιντεάκια
http://www.youtube.com/user/thiraios




Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στις 18.00 πραγματοποιήθηκε η επίσημη ετήσια συνάντηση των Μελών και Φίλων του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. στο Ρωσικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Κέντρο, (Τζαβέλα 7, Χαλάνδρι τηλ. 210 677 83 89)
Πριν το ξεκίνημα των εργασιών προηγήθηκε αναφορά στη Μνήμη του πρώτου Προέδρου του Κ.Ε.-Ρ.Ι.Ε Αντώνη Κονταράτου, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συνάντηση των Μελών και Φίλων του Κ.Ε.Ρ.Ι.Ε. στο κυλικείο του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Κέντρου.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση επί θεμάτων και προοπτικών Κ.Ε. –Ρ.Ι.Ε. Κοινά Ελληνο-Ρωσικά επιστημονικά προγράμματα, από το Γενικό Γραμματέα Κ.Ε.-Ρ.Ι.Ε. Δρ. Παν. Στάμου, και αναφορά στη Μνήμη του πρώτου Προέδρου του Κ.Ε.-Ρ.Ι.Ε Αντώνη Κονταράτου από τον κ. Μανόλη Λιγνό.



Ενημέρωση για ένα ακόμη ενδιαφέρον κείμενο της Στέλλας Κοντογιάννη που ανέβηκε σε λαογραφικό ηλεκτρονικό περιοδικό στην διεύθυνση
http://www.peri-grafis.com/ergo.php?id=606
Η Στέλλα Κοντογιάννη είναι λαογράφος χρόνια τώρα μελετά τον «Επαγγελματικό Βίο Στις Κυκλάδες» ενώ το πρόσφατο κείμενό της αφορά τους «κοφινάδες» της Σαντορίνης και την καλαθοπλεκτική.



Ο Σύλλογος Μεγαλοχωριτών Θήρας προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται στη μονοήμερη εκδρομή στις 15 Νοεμβρίου στην Μονή Σαγματά, στα Άσπρα Σπίτια στη Βοιωτία.
Τιμή κατ άτομο 15 ευρώ. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο .. Facebook(!) στην σελίδα www.facebook.com/n/?inbox/readmessage.php&t=1259910215538&mid=13cfd9eG3d38324fGe2aa04G0