Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2009

Ποιος είπε ότι ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις;
Έχει και μάλιστα σημαντικές!
Εμείς, αναδρομικά σε κάποιες περιπτώσεις, ας δούμε κάποιες από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι βουλευτές της περιοχής μας καθώς και οι ΟΤΑ.




Τοποθέτηση σε … απάντηση των παροχών της κυβέρνησης έκανε ο κ. Παναγιώτης Ρήγας στις 6.8.2009
Μεταξύ άλλων, αναφέρει οτι,

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η παροχολογία, η υποσχεσιολογία και η τακτική του «κατόπιν ενεργειών μου» από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στις Κυκλάδες. Όσα δεν ρύθμισαν στα πεντέμισι χρόνια της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης θα τα τακτοποιήσουν τώρα. Όλα τα έργα που «κόλλησαν» ή δεν ξεκίνησαν τα πεντέμισι προηγούμενα χρόνια θα υλοποιηθούν όλα τώρα.

Έτσι, από δελτία τύπου γαλάζιου βουλευτή πληροφορούνται οι Τηνιακοί για τη χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος «Θησέας 2», της κατασκευής νέου ελαιοτριβείου, οι Τζιώτες για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου, οι Σικινιώτες κάτι αντίστοιχο και έπεται συνέχεια.

Το Δελτίο Τύπου εξεδόθη στις 9 Ιουλίου και η κυβερνητική επιτροπή συζήτησε και ενέκρινε το πρόγραμμα «Θησέας 2» της περιόδου 2010-2015 στις 29 Ιουλίου. Σε ερώτηση που έθεσα προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο μέσα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής κατά την διάρκεια συζήτησης σχεδίου νόμου αρμοδιότητας του εν λόγω υπουργού σχετικά με το πρόγραμμα «Θησέας 2», η απάντησή του ήταν απολύτως σαφής και προκύπτει από τα πρακτικά: « Εγκρίθηκε το συνολικό ποσόν του προγράμματος και οι άξονες δράσης καθώς και οι στόχοι που υπηρετεί το εν λόγω πρόγραμμα» είπε ο κ. Παυλόπουλος. Στην συνέχεια ήταν κατηγορηματικός: « Όχι, δεν υπάρχει καμιά έγκριση σε επίπεδο έργων. Είναι πολύ νωρίς».

Αυτά είπε ο Υπουργός στη Βουλή μη γνωρίζοντας προφανώς ότι οι συνάδελφοι του βουλευτές στις Κυκλάδες έχουν ήδη μοιράσει τα χρήματα του προγράμματος «Θησέας 2» επικαλούμενοι προφορικές δεσμεύσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών!





Επιστολή στον Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάφης κ. Ρούσσο Ιάκωβο με θέμα τον
-άδικο όπως τον χαρακτηρίζει- καθορισμό των κατώτερων τιμών οικοπέδων στο νησί έστειλε η κ. Άρια Μανούσου.
Στην επιστολή της λέει,

Στις 31-5-09 είχα απευθύνει έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομικών για τον καθορισμό των κατώτερων τιμών οικοπέδων, τονίζοντας την υπερβολική και άδικη αντιμετώπιση της Κοινότητας Ανάφης.

Η αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής με διαβιβαστικό της έγγραφο προς την Δ/νση Κεφαλαίου, Τμήμα Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με ενημερώνει ότι η υπ’ αριθμ. 1085779/12.8.2008 απόφαση, καθορίζει τιμές μόνο για τον προσδιορισμό του φόρου ΕΤΑΚ και δεν είναι τιμές αντικειμενικών αξιών.

Περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν από το τμήμα ΦΜΑΠ της Δ/νσης Κεφαλαίου. Συνημμένα σας στέλνω το υπ’ αριθμ. 1069503/1973/ΟΟΤΥ/Δ/27.7.09 σχετικό έγγραφο.





Ερώτηση – κείμενο με μεγάλο ενδιαφέρον, συνέταξε ο βουλευτής του Σύριζα Αλέκος Αλαβάνος με θέμα την ανυπαρξία ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορρίμματα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Η ερώτηση αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία για την συζήτηση του θέματος στην βουλή.

Η ερώτηση,

Στο ανθρωπογενές περιβάλλον, τα σκουπίδια αποτελούν ένδειξη πλούτου, η ορθολογική διαχείρισή τους όμως αποτελεί απόδειξη πολιτισμού. Στη φύση δεν υπάρχουν σκουπίδια, κι αυτό γιατί ό,τι δεν χρειάζεται ένας οργανισμός, το χρειάζεται άλλος. Γι αυτό όσο επιμένουμε στη λύση της διάθεσης των σκουπιδιών σε χωματερές ή ΧΥΤΑ δε λύνουμε το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτουμε για να το αντιμετωπίσουν επόμενες κυβερνήσεις και γενιές. Όταν θεωρούμε ένα μεγάλο αριθμό υλικών ως σκουπίδια, είναι φυσικό να θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτά μεταφέροντάς τα σε οποιοδήποτε χώρο μακριά από εμάς. Έντονο χαρακτήρα αυτής της αντίληψης έχουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών μας στα ελληνικά νησιά, όπου ένας μεγάλος όγκος ανακυκλώσιμων υλικών δε συλλέγεται, καθώς δεν υπάρχουν συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Έτσι τα νησιά δέχονται ένα τεράστιο φορτίο σε μικρό χρονικό διάστημα, κυρίως από πλαστικά συσκευασίας. Αυτά διασπώμενα σε μικροσκοπικές ίνες αποτελούν μια αυξανόμενη απειλή για τα οικοσυστήματα αλλά και για τον άνθρωπο, καθώς καταλήγουν στο σωματικό ιστό μέσω της τροφικής αλυσίδας.


Η αποκομιδή και η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί βασική αρμοδιότητα και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, όπως προβλέπεται από τον Ν. 3463/06, η δε ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων και των οργανικών αποβλήτων, αποφάγια, κλαδέματα κ.α) είναι πλέον υποχρεωτική από την ΕΕ και μόνο τα υπολείμματα επιτρέπεται να καταλήγουν στους χώρους ταφής. Στο έργο της αποκομιδής και διαχείρισης των αποβλήτων, οι Δήμοι πρέπει να έχουν την αρωγή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η οποία είναι υποχρεωμένη να διαθέτει στους Δήμους τον απαιτούμενο εξοπλισμό και να συνεργάζεται μαζί τους, για τη συλλογή και ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας.


Μέχρι πριν λίγους μήνες η ΕΕΑΑ δε δεχόταν να επιβαρύνεται με το κόστος μεταφοράς των προς ανακύκλωση υλικών, από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα για επεξεργασία και ανάκτηση. Αυτό έπαψε να ισχύει ύστερα από την μακροχρόνια διεκδίκηση της Ικαρίας η οποία, είναι η πρώτη που πέτυχε την επιδότηση της μεταφοράς των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων της, από το νησί στο κέντρο.

Εντούτοις μέχρι σήμερα, τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου δε διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Μόνο σε κάποια νησιά, όπως η Σύρος, η Πάρος και η Αμοργός το τελευταίο διάστημα λειτουργούν «πιλοτικά» κάποια συστήματα. Με λίγα λόγια υπάρχει ολιγωρία των ΟΤΑ που έχουν επιδείξει μεγάλη καθυστέρηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, πιέζοντας την Πολιτεία να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, στο σύνολό του.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Υπάρχουν μελέτες ποιοτικής σύστασης των στερεών αποβλήτων, και αν ναι, πόσο αυτή μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

- Υπάρχει Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης αποβλήτων για τα νησιά και αν ναι εκτελείται; Έχουν συσταθεί και λειτουργούν Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων; Έχουν χωροθετηθεί οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, Μονάδες Ανάκτησης Υλικών, καθώς και Μονάδες Επεξεργασίας των οργανικών αποβλήτων, που είναι προαπαιτούμενα για ολοκληρωμένη διαχείριση;

- Υπάρχει σχέδιο συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και ΟΤΑ για την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων στα νησιά και αν ναι ποια χρονοδιαγράμματα ορίζει;





(σκληρή!) Απάντηση στην πρωτοβουλία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να προχωρήσει στον καθαρισμό της περιοχής της Αρμένης που βρίσκεται στα διοικητικά της όρια έδωσε η κοινότητα της Οίας.

Σύμφωνα μ’αυτην

Μόλις λάβαμε γνώση του από 10-8-2009 εγγράφου σας αλλά και του Δελτίου τύπου σχετικά με τον καθαρισμό της λιμενικής ζώνης Αρμένης στην Οία και το μόνο που μπορεί να σκεφθούμε είναι ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας διοικείται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, ή θέλουν να προκαλούν συνεχώς το δημόσιο αίσθημα και τους πολίτες, με τον τρόπο που θέλουν να διαχειριστούν τα κοινά του τόπου μας.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι φέτος στα λιμάνια της περιοχής μας η καθαριότητα και ο ευπρεπισμός δεν εκτελούνται, αφού ούτε σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της Κοινότητας μας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ως αναφέρετε στο υπ’αριθμ.πρωτ.12396/5372/25-5-2009 έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ούτε προσλήφθηκαν υπάλληλοι γι’ αυτό το σκοπό ως οφείλατε, αλλά ούτε μηχανήματα διατέθηκαν για τις ανάγκες των λιμανιών.

Από τον Απρίλιο που ξεκίνησε η τουριστική περίοδος, δυστυχώς, δεν είχατε προβεί σε καμία ενέργεια καθαρισμού στις λιμενικές ζώνες της περιοχής μας. Κι όμως μετά από αναφορές, καταγγελίες μας αλλά και πολιτών, στις 4 Αυγούστου προβήκατε στην αποστολή και μεταφορά των απορριμμάτων με όχημα σας όπως αναφέρετε, και μάλιστα δημοσιοποιήσατε φωτογραφίες της αποκομιδής αυτής, αποκρύπτοντας όμως το γεγονός ότι φορτώσατε πλέον των εκατόν είκοσι (120) σακιών μαύρου τσιμέντου, τα οποία αχρηστεύτηκαν από εγκατάλειψη, ενός χρόνου περίπου, εξαιτίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας. Για το χρονικό διάστημα πριν τις 4 Αυγούστου δεν αναρωτηθήκατε, ούτε ασχοληθήκατε, και φυσικά δεν απαντάτε.

Αντιθέτως η Κοινότητα μας μετά από σειρά εγγράφων προς τους αρμοδίους, αναλάβαμε πρωτοβουλία για να μην προκύψει πρόβλημα υγείας από την δυσοσμία καθώς και να μην προσβάλει την αισθητική των κατοίκων και επισκεπτών μας. Και στα τέσσερα (4) λιμάνια μας καθαρίζουμε και μεταφέρουμε τα απορρίμματα με δικά μας μέσα συνεχώς.

Η μεταφορά των απορριμμάτων και η καθαριότητα δεν είναι μόνο για μια ημέρα, δημοσιοποιώντας το μάλιστα σαν μοναδικό γεγονός. Έχετε υποχρέωση καθημερινά να το εφαρμόζετε χωρίς τυμπανοκρουσίες. Γι’ αυτό μην προσπαθείτε να παραπλανήσετε τις υπηρεσίες, ούτε να προκαλείται τους πολίτες με την αδιαφορία σας και με το έγγραφο αυτό, δημοσιοποιώντας το στα Μ.Μ.Ε. για εντυπωσιασμό.

.



Ανακοίνωση για πρόσληψη 1 ατόμου στον παιδικό σταθμό της κοινότητας της Οίας εξέδωσε η Κοινότητα. Η προκήρυξη λήγει στις 18.8 και για κάθε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Θεοδώρα Γιαννούση τηλ. 2286072000, fax 2286072005.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι είκοσι (20) ημερών και αρχίζει από την επομένη της τελευταίας δημοσίευσης της περίληψης της παρούσας προκήρυξης στις εφημερίδες. Συγκεκριμένα η αποκλειστική προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται από 30.07.2009 έως 18.08.2009 και κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Το έντυπο της αιτήσεως 192Φ και το πλήρες κείμενο της προκήρυξης θα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους από την Κοινότητα Οίας και το ΚΕΠ της Κοινότητας Οίας.

Επίσης οι υποψήφιοι μπορούν να προμηθεύονται τα έντυπα των αιτήσεων :
α) Από την επιλογή του αρχικού menu «Έντυπα Αιτήσεων» – «Διαγωνισμών Φορέων» της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ www.asep.gr
β) από την κεντρική σελίδα της ιστοσελίδας www.kep.gov.gr και στην επιλογή Σύνδεσμοι, επιλογή «Ανεξάρτητες και άλλες αρχές», επιλογή «ΑΣΕΠ» - «Διαγωνισμών Φορέων».




Ανακοίνωση για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση αγώνων Μουιτάι στη Σαντορίνη εξέδωσε η ΔΕΠΟΤΑΘ. Σύμφωνα μ' αυτην,

Για πρώτη φορά στη Σαντορίνη, το Σάββατο 11 Ιουλίου 2009, η Ελληνική Ομοσπονδία Μουιτάι σε συνεργασία με την ΔΕΠΟΤΑΘ, διοργάνωσε το Κύπελλο Ελλάδος Μουιτάι 2009 στο κλειστό γυμναστήριο Θήρας, στις 8.00μ.μ..

Τους αγώνες τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικά άτομα του αθλητικού και πολιτικού γίγνεσθαι του νησιού. Κοντά μας βρέθηκε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ρούσσος Άγγελος, ο αντιδήμαρχος κ. Κατσέλης Αντώνης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΟΤΑΘ κ. Δαρζέντας Μπάμπης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη και την αμέριστη βοήθειά τους, στην διοργάνωση των αγώνων. Κοντά μας ήταν επίσης και ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Μάινας Ηλίας.

Οι φίλοι των πολεμικών τεχνών που βρίσκονταν στο νησί αλλά και όλοι οι φίλοι του αθλητισμού που ήρθαν στους αγώνες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα άθλημα που δικαίως κατέχει τον τίτλο του «βασιλιά του ρινγκ», στη δεύτερη μεγαλύτερη σε σημασία εθνική διοργάνωση, το Κύπελλο Ελλάδος Μουιτάι.

Το μουιτάι είναι μια ταϊλανδέζικη πολεμική τέχνη, όπου στον αγώνα χρησιμοποιούνται όλα τα μέλη του σώματος σαν όπλα, δηλαδή οι αθλητές εκτελούν γροθιές, κλωτσιές, χτυπήματα με τους αγκώνες και τα γόνατα, τραβήγματα και ανατροπές. Αυτό το καλοκαίρι, ο Σαντορινιός Μιχάλης Δρόσος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μουιτάι και Ομοσπονδιακός Προπονητής, είχε επιλέξει να παρουσιάσει όλο το μεγαλείο του αθλήματος πάνω στο ρινγκ.

Όλοι οι αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες είναι υψηλού αγωνιστικού επιπέδου, με αθλητικό ήθος και ευγενή άμιλλα, ενώ στον τελευταίο αγώνα της βραδιάς, έναν αγώνα ουσιαστικά διαφήμιση του αθλήματος, πάνω στο ρινγκ «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές και το σίγουρο είναι ότι το κοινό παρακολούθησε ένα απόλυτα δυναμικό θέαμα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Σαντορινιός πρόεδρος Δρόσος Μιχάλης ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες 33 χρόνια και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους προπονητές πολεμικών τεχνών διεθνώς. Δίκαια του ανήκει ο τίτλος «Ο προπονητής των Πρωταθλητών» καθώς οι μαθητές του έχουν σηκώσει ψηλά την Ελληνική σημαία σε αγώνες σε όλο τον κόσμο.

Οι αγώνες ήταν των τριών γύρων των δύο λεπτών και αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

1ος αγώνας = 1η θέση και κάτοχος του κυπέλλου Ελλάδος : Κρυφός Γιάννης, 2η θέση και αργυρό μετάλλιο : Κωνσταντακάκης Γιώργος

2ος αγώνας = 1η θέση και κάτοχος του κυπέλλου Ελλάδος : Κατραμάδος Μηνάς, 2η θέση και αργυρό μετάλλιο : Μαλαχίας Δημήτρης και 3η θέση και χάλκινο μετάλλιο : Καραμολέγκος Αρτέμης

3ος αγώνας = 1η θέση και κάτοχος του κυπέλλου Ελλάδος : Άννινος Αλέξανδρος, 2η θέση και αργυρό μετάλλιο : Ζαφείρης Σπύρος

4ος αγώνας = 1η θέση και κάτοχος του κυπέλλου Ελλάδος : Μαραγκάκης Αλέξανδρος, 2η θέση και αργυρό μετάλλιο : Aτάροβ Βλαδίμηρος

5ος αγώνας = 1η θέση και κάτοχος του κυπέλλου Ελλάδος : Δουρής Δημήτρης, 2η θέση και αργυρό μετάλλιο : Γουβαλάρης Μάκης

6ος αγώνας = 1η θέση και κάτοχοι του κυπέλλου Ελλάδος : Ξανθουδάκης Αλέξανδρος και Ιερομνήμων Κωνσταντίνος – ο αγώνας έληξε με ισοπαλία

Ο τελευταίος αγώνας της βραδιάς διεξήχθη με όρους επαγγελματικού μουιτάι για 4 γύρους των 2 λεπτών. Στην κόκκινη γωνία ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μιχαηλίδης Αθηνόδωρος αντιμετώπισε τον επίσης παγκόσμιο πρωταθλητή Χριστοδούλου Στράτο στην μπλε γωνία. Ο αγώνας ξεσήκωσε θεατές και αθλητές και έληξε ομόφωνα σε ισοπαλία.

Κριτές των αγώνων ήταν οι κ. Αβραμίδης Μάκης και Παπαχριστοδούλου Γιάννης και επιτροπή διαιτησίας ο κ. Δρόσος Μιχάλης, ενώ διαιτητής των αγώνων ήταν η 6 φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Μουιτάι, Πυγμαχίας και Σάντα, Αβραμίδου Μαρία.

Μετά την επιτυχημένη αυτή αθλητική διοργάνωση δίνουμε ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι με ακόμα πιο δυναμικούς και θεαματικούς αγώνες.

Τέλος, να ευχαριστήσουμε θερμά και τους χορηγούς μας, οι οποίοι στήριξαν την αθλητική μας διοργάνωση και η Ελληνική Ομοσπονδία Μουιτάι τους τίμησε με την απονομή πλακέτας. Οι χορηγοί μας ήταν : Θήρα Print, Γραφικές Τέχνες – ο κ. Γαβαλάς Νεκτάριος, Τροχός, Βουλκανιζατέρ – ο κ. Σιγάλας Χρήστος στο Μεγαλοχώρι, Ασφάλειες – οι κ. Σιγάλας Επιφάνειος και Πρέκας Ευάγγελος στο Εμπορείο, Fitness Club στην Έξω Γωνιά, Diva Diafimistiki Αφοι Καλομπράτσου και SEVEN είδη πολεμικών τεχνών – η κ. Κομπότη Βάσω.

Για πληροφορίες σχετικά με το μουιτάι και την Ελληνική Ομοσπονδία Μουιτάι, επικοινωνήστε: www.drososmuaythai.gr - atlasmuaythai@gmail.com -
τηλ. 69 79 37 57 27.









Τέλος, -αφού ευχαριστήσουμε για την αποστολή!- κλείνουμε με ένα μέιλ που λάβαμε σχετικά με το ξεκίνημα και την πορεία της Βεντέμας, που λάβαμε από φίλη - υπεύθυνη οινοποιείου στην Σαντορίνη.

Η ιδέα πάντως είναι εξαιρετική μιας και … υπο το βάρος της πιεστικής μας καθημερινότητας .. τείνουμε να ξεχνάμε ιστορίες από το όμορφο παρελθόν του τόπου…
Επί του παρόντος πάντως, (και σύμφωνα με τα μέσα της εποχής!) με θέμα την βεντέμα έχουν δημιουργηθεί ωραιότατα site forum στο διαδύκτυο..!





ΚΑΛΗ ΒΕΝΤΕΜΑ

«Η μαύρη γης εσάστιζε στην όψη της βεντέμας
βεργοπλεγμένα κλήματα, τσαμπιά χαμολυγίζαν,
ακνιάζαν οι μαυρόροες κι οι τραγανές οι ρούσες,
γιόμιζ’ ο κάμπος εργατιά, τραγούδι ο αγέρας
κι ανάφτανε στα τίμια τα χέρια οι φερεντίνες.»

Έτσι ξεκινά ένα καταπληκτικό πεζοτράγουδο που γέννησε η λαϊκή σοφία αποτυπώνοντας τις εικόνες του κάμπου, την ώρα της βεντέμας. Μέσα από τη λαϊκή τέχνη έχουμε την μεγάλη τύχη, όλοι εμείς οι νεότεροι να ταξιδέψουμε μέσα στο χρόνο, στις παλιές μέρες της σαντορινιάς βεντέμας. Τότε που όλα ήταν απλά, άμεσα, συντροφικά και ο κάθε σαντορινιός είχε το ρόλο του σ’αυτό το πανηγύρι.

Νοικοκύρηδες, τρυγητάδες, γαϊδουρολάτες, μπαλήδες, δηλαδή επιστάτες, ζυγιαστές, πατητάδες, όλοι συμμετείχαν, προσφέροντας το σημαντικό του έργο ο καθένας. Όλοι εργαζόταν για ένα σκοπό, να γίνει σωστά ο τρύγος και να βγει καλό το μεροκάματο.
Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να υπάρξει η πολύ σημαντική περίοδος της προετοιμασίας.

Στις αρχές του Αυγούστου, έπρεπε οι αγωγιάτες να ετοιμάσουν τα ζώα τους και τον εξοπλισμό τους. Σαμάρια, χαλινά, καμπανάκια όλα έπρεπε να είναι έτοιμα. Αλλά έπρεπε να κλείσουν και οι συμφωνίες με τους νοικοκύρηδες ώστε κάθε μέρα να ξέρουν τα δρομολόγιά τους από τα αμπέλια στις κάναβες, στα τότε οινοποιεία.

Οι νοικοκύρηδες παζάρευαν την τιμή πριν την συμφωνία. Συμφωνία γινόταν και με τους μπαλήδες που θα κουμαντάριζαν την κάναβα την εποχή του τρύγου. Η κάναβα, πάλι, ήθελε την δική της προετοιμασία. Έπρεπε όλα να λάμπουν. Το πατητήρι, ο ληνός, τα κοφίνια, οι άφουρες, δηλαδή οι βαρέλες.

Οπωσδήποτε, ακόμη, έπρεπε να ασπριστούν οι ταράτσες, εκεί που θα απλώνονταν τα σταφύλια για να λιαστούν και να γίνει στη συνέχεια το βινσάντο, το λιαστό κρασί της Σαντορίνης...