Τρίτη, Αυγούστου 11, 2009

Με φορτηγά και μπουλντόζες !
Μεγάλη μέρα η χθεσινή για το “περίπτερο”, μιας και
από την μια καθαρίστηκε τελικά από συνεργεία του Δήμου η περιοχή στην οποία βρίσκεται το τουριστικό περίπτερο της Περίσας (το λέμε έτσι μιας και με αυτόν τον τίτλο είναι γνωστό στους περισσότερους Σαντορινιούς),
ενώ παράλληλα, μερικές ώρες αργότερα, στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου Εμποριτών Λάζαρου Γαβαλά.
Η διαμαρτυρία ναι μεν οργανώθηκε με αφορμή την κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν -και συνεχίζει να βρίσκεται ο χώρος-, με την εγκατάλειψη να κάνει εμφανέστατη την παρουσία της, μέσα και έξω από το ακίνητο είναι
(ήταν) γεμάτος σκουπίδια και ακαθαρσίες, πλήν όμως ο πρόεδρος του Συλλόγου επεκτάθηκε στην ομιλία του και σε άλλα προβλήματα της περιοχής όπως είναι η έλλειψη ύδρευσης, αποχέτευσης, η άναρχη κυκλοφορία και στάθμευση των αυτοκινήτων, η ηχορύπανση, κλπ.
Την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής είχε στηρίξει νωρίτερα ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο με μέλη του σώματος να δηλώνουν ότι θα παρίστανται στις διαμαρτυρίες.
Υπενθυμίζουμε πάντως ότι ο Δήμος, χθες, και προφανώς με μεγάλη καθυστέρηση ύστερα από συνεννόησή του με την εταιρία τουριστικών ακινήτων που είναι ιδιοκτήτρια του χώρου, έδωσε την εντολή να πάνε συνεργεία του να καθαρίσουν την περιοχή.

Δημόσιος χαρακτήρας; ναι μεν αλλά…
Αξίζει να πούμε ότι κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας ακούστηκαν φωνές που ήθελαν την ανάληψη της διαχείρισης του χώρου από τον Δήμο, να λειτουργήσει δηλαδή ο Δήμος Θήρας την επιχείρηση παρέχοντας υπηρεσίες, πλήν όμως, κι αυτό αποτελεί προσωπική τοποθέτηση, βλέπουμε ότι άλλες αντίστοιχες προσπάθειες (σς να γίνει ο Δήμος επιχειρηματίας) κατέληξαν για διάφορους λόγους σε πλήρη αποτυχία. Όπως στην περίπτωση της παραλίας του Μονολίθου που ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα η παραλία είχε γεμίσει ζωή με την λειτουργία καντίνας, παιδικών παιχνιδιών, εγκαταστάσεων για beach volley και ποδόσφαιρο, θαλάσσιων σπορ κλπ, σήμερα όλα είναι εγκαταλειμμένα και επικίνδυνα.
Κάτι που ξέρει όλος ο κόσμος και ανακάλυψα πρόσφατα στο τσακ πρωτού χτυπήσει το παιδάκι μου στην προσπάθειά του να πατήσει σε σκαλοπάτι που … έλλειπε.
Γενικώς πάντως έχει αποδειχτεί ότι οι Δήμοι δεν τα πολυκαταφέρνουν ως … επιχειρηματίες. Το δε μοντέλο της παραλίας του Καμαριού, όπου η επιχείρηση ενοικιάζει τις ομπρέλες της παραλίας, πέτυχε ακριβώς επειδή λειτουργεί με την συνεργασία των επαγγελματιών ομπρελάδων της περιοχής.
Μακριά πήγε η βαλίτσα, σε κάθε περίπτωση πάντως, ελπίζουμε το τουριστικό περίπτερο της Περίσας απο του χρόνου, πια, σε τίποτε να μην θυμίζει την φετινή του κατάσταση.