Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2009

Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κορύφωση της τουριστικής κίνησης, η είδηση ξαφνιάζει, πλήν όμως είναι πιθανό τα 200 οχηματαγωγά – επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας να δέσουν στα λιμάνια όλης της χώρας.
Αφορμή, η εκκρεμότητα στην υπογραφή για την αύξηση 4,1% που ζητούν οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα. Υπενθυμίζουμε ότι οι ακτοπλόοι είχαν συμφωνήσει στην αύξηση με ανακοίνωσή τους στις 3 Ιουλίου 2009, πλήν όμως εκκρεμεί η υπογραφή.

Την είδηση υπέγραψε χθες ο ναυτιλιακός συντάκτης της εφημερίδας Ελευθεροτυπία Θάνος Λαμπρόπουλος και αναδημοσίευσε το πόρταλ www.kykladesnews.gr

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας ενδέχεται να μείνουν τις επόμενες ημέρες -και άγνωστο για πόσο- τα περίπου 200 επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία της ακτοπλοΐας. Λίγες μόλις μέρες μετά την πρόχειρη υπογραφή μνημονίου για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ελλήνων ναυτικών, οι εφοπλιστές-ακτοπλόοι αρνούνται να βάλουν την οριστική υπογραφή τους για την αύξηση του 4,1% που οι ίδιοι είχαν συμφωνήσει και ανακοινώσει. Έτσι, αν μέχρι και σήμερα η διοίκηση της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας δεν υπογράψει τη ΣΣΕ για το 2009, ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, έχοντας την πλήρη εξουσιοδότηση και των 13 ναυτεργατικών σωματείων, θα αποστείλει τα σχετικά απεργιακά εξώδικα, ενώ παράλληλα θα συγκαλέσει την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ προκειμένου να αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία της έναρξης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών αρνούνται να υπογράψουν τα «συμφωνημένα» από τις 3 Ιουλίου 2009 εφόσον η ΠΝΟ δεν δεχθεί να αφαιρεθεί από τη νέα ΣΣΕ των Ελλήνων ναυτικών η διάταξη για το επίδομα που λαμβάνουν οι ναυτικοί όταν το πλοίο τους εκτελεί και άγονα δρομολόγια.

Ήδη ο γ.γ. της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς ενημέρωσε για την άρνηση των ακτοπλόων και την πολιτική ηγεσία του ΥΕΝΑΝΠ, ενώ έκανε σαφές ότι ουδείς μπορεί να παίζει με τους Έλληνες ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Όπως τόνισε, αν τελικά δεν υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας με την αύξηση που οι ακτοπλόοι είχαν προτείνει, τότε οι Έλληνες ναυτικοί θα απεργήσουν κατακαλόκαιρο.

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) καλεί τα μέλη της να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ κατηγορεί τους εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών εταιρειών ότι αθέτησαν το μνημόνιο που οι ίδιοι είχαν υπογράψει και τώρα προβάλλουν νέες απαιτήσεις σε βάρος των ναυτεργατών.