Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2009


Αιφνιδιαστικά σαλπάρισε το Satisfaction

Η είδηση για την αποχώρηση του πλοίου δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο,
-κι ευτυχώς δηλαδή γιατί μέχρι να συνεννοηθούν και να εκδώσουν ανακοίνωση οι αρμόδιοι φορείς θα περνάγανε μέρες κι εμείς ακόμη θα αναρωτιόμασταν για την τύχη του πλοίου..- ενώ συνοδεύτηκε από σχόλια σχετικά με την «ξαφνική» αποχώρηση του σκάφους.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έτσι είναι αυτοί οι ξένοι. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Και πάμε αλλού να καθαρίσουμε να πληρωθούμε κ.ο.κ.
Δεν έχουνε δηλ. καμία σχέση με εμάς που ένα κάνουμε και δέκα φορές το συζητάμε.
Και διοργανώνουμε ημερίδες, φιέστες παρουσιάσεις και δε συμμαζεύεται σε πολλές περιπτώσεις για το … τίποτα!

Από πλευράς τοπικών αρχών πάντως, περιμένουμε ανακοινώσεις για να καταλάβουμε τι σόι δουλειά έγινε, ενώ, σχετικά με το φράγμα, τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί το εάν συντρέχουν λόγοι για την παραμονή του ή όχι. Το φράγμα άλλωστε ανήκει στην εταιρία «Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος» κάτι που σημαίνει ότι η παραμονή του συνεπάγεται συγκεκριμένο κόστος για όσους και όποιους πληρώνουν…οι ποίοι σε αυτήν όπως και σε κάθε περίπτωση, πρώτα κοιτάζουν την τσέπη τους κι ύστερα θωρακίζουν τις αποφάσεις τους με λόγους…



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,
Έγκριση απόπλου από το τοπικό Λιμεναρχείο έλαβε το βράδυ της Κυριακής 14 Ιουνίου το σκάφος Satisfaction μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών απάντλησης των καυσίμων και πετρελαιοειδών από το βυθισμένο στην καλντέρα της Σαντορίνης Κ/Ζ Sea Diamond. Η ανάδοχος των εργασιών, «Dronik» με την ολοκλήρωση των εργασιών, λογοδότησε στην πλοιοκτήτρια εταιρία και στους ασφαλιστές κι εκείνοι με την σειρά τους στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απ’ όπου και αναμένεται να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με το πέρας και το είδος των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν.
Σύμφωνα πάντως με την τελευταία ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Ταμείο Θήρας για την ενημέρωση του Θηραϊκού κοινού,
«από τις βραδινές ώρες τις 5.6.2009 έως τις βραδινές ώρες τις 12.6.2009 συνεχίστηκε η επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων από το Sea Diamond.
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε κατόπιν της απάντλησης όλων των δυνάμενων να απαντληθούν ποσοτήτων. Σημειώνεται ότι δεν εντοπίστηκαν πετρέλαιο ή άλλες ρυπογόνες ουσίες σε χώρους του ναυαγίου άλλους από αυτούς στους οποίους έγινε ήδη απάντληση, ενώ δεν παρατηρείται καμία διαρροή από το εσωτερικό του ναυαγίου».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση,
Οι αντληθείσες ποσότητες έχουν ως εξής, μείγμα θαλασσινού νερού και πετρελαιοειδών 929 κυβικά μέτρα, εκ των οποίων πετρελαιοειδή 155 κυβικά μέτρα.
Τις ποσότητες πιστοποίησε το Τελωνείο Θήρας.
Σήμερα συνεδριάζει -όπως κάθε Τετάρτη άλλωστε- η Συντονιστική Επιτροπή που θα συζητήσει το θέμα και την τοποθέτησή της σε αυτό.