Κυριακή, Ιουνίου 14, 2009

Έχει περάσει ένα σωρό καιρός από τότε, -είναι δυό Σαββατοκύριακα τώρα- οπώτε και προβλήθηκε στο «6 -10 Μαζί», στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Αντένα τα Σαββατοκύριακα με τους Γιώργο Καραμέρο και Σπύρο Χαριτάτο,
ρεπορτάζ σχετικά με τα «εργαζόμενα» μουλάρια και γαιδουράκια στο λιμάνι των Φηρών.

Κι όπως είπαμε, ναι μεν έχει περάσει καιρός από το ρεπορτάζ, αλλά, αξίζει να αναφερθούμε σ’αυτό μιας και …. το ευχαριστηθήκαμε!
Σύμφωνα με τα όσα είδαμε, ο Γιώργος και ο Σπύρος, οι παρουσιαστές της εκπομπής βρέθηκαν στο νησί για δύο μέρες για τις ανάγκες του ρεπορτάζ τους σχετικά με τα εργαζόμενα ζώα στην βιομηχανία του τουρισμού στο νησί μας. Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ μάθαμε για τις συνθήκες και τις ώρες δουλειάς των ζώων, για τον τρόπο που τα φροντίζουν οι ιδιοκτήτες τους καθώς και για … τις εντυπώσεις των επισκεπτών από την εμπειρία τους να καβαλήσουν ένα ζώο, την οποία όλοι χαρακτήρισαν μοναδική!

Το όλο ρεπορτάζ πάντως έγινε με καλό κέφι και πολύ γέλιο, όπως φάνηκε άλλωστε και στον αέρα, κάτι που στα σίγουρα έκανε όσους το έβλεπαν να χαμογελάσουν ενώ …
-σε ότι αφορά τα δικά μας, κι εννοώ τον αντίκτυπο σε τοπικό επίπεδο- θεωρώ ότι έκαμψε ακόμη και τους πιο δύσπιστους σχετικά με την καλή κατάσταση των εργαζόμενων αυτών ζώων. Και κάνω αυτήν την επισήμανση μιας και δεν ήταν λίγες οι φορές που στο παρελθόν είχαμε ακούσει και διαβάσει καταγγελίες σχετικά με την κατάσταση των ζώων αυτών. Καταγγελίες που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν υπερβολικές και σε άλλες υστερόβουλες.
Στην παρούσα φάση πάντως, τα ζώα φαίνονται και είναι καλύτερα παρά ποτέ κι αυτό χάρις την φροντίδα των ιδιοκτητών τους αλλά και τη στήριξη ειδικών αλλά και ιδιωτών.




Νωρίτερα, ένα παραπλήσιο θέμα, η κατάσταση τριών «συνταξιούχων» γαιδουριών που λόγο ηλικίας έχουν αποσυρθεί από την δουλειά και περνούν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους σε έναν περιφραγμένο χώρο, στο φυτώριο του Καρτεράδου με την φροντίδα γιατρών, ιδιωτών καθώς και εργαζόμενων στον Δήμο του νησιού, είχε απασχολήσει την τοπική επικαιρότητα και είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Καφιέρης είχε καταγγείλει με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι τα ζώα είναι εγκαταλελειμμένα και σε κακή κατάσταση.
Η καταγγελία είχε την άμεση απάντηση της Ένωσης Ζωοφίλων Σαντορίνης που εξέδωσε απαντητική επιστολή, την οποία και δημοσιεύουμε παρακάτω, μιας και περιέχει πληροφορίες που για πρώτη φορά εμφανίζονται σχετικά με τις πρωτοβουλίες της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα τρία αυτά ζώα, ανάλογα πάντοτε με τις ανάγκες τους.


Η επιστολή.
Η Ένωση Ζωόφιλων Θήρας από την ίδρυσή της το 1993 έχει περιθάλψει πολλές φορές εγκαταλελειμμένα γαϊδουράκια. Η κ. Έλενα Ζερβού, μέλος του Συλλόγου μας, Αγγλίδα που κατοικεί χρόνια στην Σαντορίνη, μας έχει βοηθήσει αναλαμβάνοντας την φροντίδα τους. Πάντα τα ζώα που περιθάλψαμε ήταν σε άθλια κατάσταση και χρειάστηκε να περάσουν μήνες για να συνέλθουν

Στο αρχείο της ένωσης διατηρούνται όλες οι περιπτώσεις για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το έργο της Ένωσης Ζωόφιλων συνεχίζεται τώρα σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας με την παραχώρηση χώρου στο φυτώριο Καρτεράδου. Τα ζώα τα οποία υπάρχουν τα έφεραν ιδιώτες και είναι πράγματι σε πολύ κακή κατάσταση. Είναι αδύνατα με δερματολογικά προβλήματα, ένα με κατεστραμμένα σχεδόν δόντια, ο Αντώνης, η Ψαρούλα με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα και ο Μίμης με χρόνιο εξάρθρημα της άρθρωσης του ισχίου και σχεδόν πλήρη αγκύλωση του πίσω αριστερού άκρου.
Στα ζώα έγινε αρχικά τρόχισμα των οδοντικών ακίδων γιατί τα δόντια τους τρίβονται άνισα με την πάροδο του χρόνου και δημιουργούνται ακίδες που τραυματίζουν το στόμα τους. Στην προσπάθειά τους να ανακουφιστούν τρίβουν τα δόντια τους πάνω σε κορμούς δέντρων και όχι γιατί προσπαθούν να φάνε τους κορμούς. Κατόπιν τους παρασχέθηκε αντιπαρασιτικό φάρμακο και φάρμακο για τα δερματολογικά καθώς και βρογχοδιασταλτικό για το γαϊδουράκι με τα χρόνια αναπνευστικά. Τα ζώα ταΐζονται με πίτουρα στην αρχή και με μικρές ποσότητες γιατί η αφθονία φαγητού σε μικρό διάστημα θα οδηγήσει σε προβλήματα κολικού με αποτέλεσμα τον άμεσο θάνατο των ζώων.
Τα ζώα βρίσκονται πολύ μικρό χρονικό διάστημα στο Φυτώριο και θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες για να μπορέσουν να αναρρώσουν λίγο και να μην εμφανίζουν αυτή την άσχημη εικόνα.
Γι αυτό αγαπητοί φίλοι που ήδη έχετε επισκεφθεί το φυτώριο παρακαλούμε να μην κάνετε αρνητικά και πικρόχολα σχόλια χωρίς να έχετε γνώση του θέματος.. Είμαστε εμείς εδώ για κάθε σας απορία.
Σίγουρα η κατάσταση δεν είναι η ιδανικότερη αλλά ευελπιστούμε και ελπίζουμε στην βοήθεια τη δική σας και θέλουμε τις συστάσεις σας για να γινόμαστε καλύτεροι.
Όμως μην αναμοχλεύετε την καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα σε μια φιλοζωική ένωση και σε έναν Δήμο.
Αγαπητέ κ. Ζώρζο και κ. Καφιέρη μπορείτε κάλλιστα να γίνετε μέλη της Ένωσης Ζωόφιλων και να βοηθήσετε ενεργά στην προσπάθεια της ευζωίας των ζώων και όχι με αρνητικά σχόλια που δεν βοηθάνε σε τίποτα.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου να σας πούμε για μια περίπτωση γαϊδουριού με φοβερά δερματολογικά προβλήματα και κατάσταση απίσχνασης που καταφέραμε να βοηθήσουμε μετά από περίοδο περίπου έξι μηνών.
Το γαϊδουράκι έγινε αξιοζήλευτο και πανέμορφο και γι’ αυτό και ένα βράδυ έσπασαν την απλή ξύλινη πόρτα του χωραφιού που το είχαμε και το πήραν πιθανόν οι ίδιοι που όπως πληροφορηθήκαμε το είχαν εγκαταλείψει. Το φωτογραφικό μας αρχείο πάντα στην διάθεσή σας.

Με εκτίμηση Μαργαρίτα Βάλβη Ρούσσου Κτηνίατρος
Χριστίνα Καλούδη – Πρόεδρος Ζωόφιλων Θήρας