Σάββατο, Ιουνίου 20, 2009




Φάση επιστολογραφίας.


Μια στο καρφί και μια στο πέταλο.
ή, πως είχαμε το δίδυμο βουλευτής – Γενικός; όπου τις επιστολές ενέπνεε το κομματικό καθήκον (ετσι το αντιλαμβάνονταν…)
τώρα η «μόδα» και στα δικά μας (χωρίς κομματικό καθήκον σε αυτήν την περίπτωση….)

θα μπορούσαμε επίσης να πούμε, άλλοι μαζεύουν κι άλλοι επιλέγουν …




Φάση επιστολογραφίας καθώς φαίνεται διάγουν αρκετοί εκ των αιρετών του νησιού μας οι οποίοι επικοινωνούν και ανταλλάσουν την μεταξύ τους επιχειρηματολογία μέσω του γραπτού λόγου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, και σε σχέση με άλλες αντίστοιχες περιόδους, μπορούμε ασφαλώς να παραδεχτούμε ότι το επίπεδο, του γραπτού λόγου, έχει ανέβει εντυπωσιακά.
Μιας και απ’ ότι παρατηρούμε, ακόμη κι όσοι δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά στην … έκθεση αφήνοντας την φαντασία τους να δουλέψει, τελευταία μας … εκπλήσσουν με το ταλέντο τους στην πένα.
( με το καλό και στον κόσμο των μπλόγκ, μιας κι αυτό θα απαλλάξει πολλούς συντάκτες από το να τρέχουν να γυρεύουν επιστολές!)


Πάντως, μετά και τις τελευταίες ανακατατάξεις αλλά και την φάση της επιστολογραφίας ,που όπως είπαμε διάγουν αρκετοί εκ των αιρετών του νησιού μας, εχω την αίσθηση ότι ο κάθε… κατεργάρης κατασταλάζει ,τελικά, στον πάγκο του.
Και συμμετέχει στην ομάδα και την πολιτική παρέα που του ταιριάζει πέρα και μακριά από κομματικά πρέπει και υποχρεώσεις. Βλέπουμε ότι τελευταία έχουν δημιουργηθεί πολιτικές συντροφιές ανθρώπων με κοινές αξίες και νοοτροπία (καλές και κακές, ανάλογα με την κρίση του καθενός) που δεν τους ενώνουν οι κομματικές τους ταυτότητες (για όσους έχουν…) αλλά, άλλα πράγματα.
Κάποιοι δε, αναφέρονται και στο χρήμα…. Και μπορεί να μας φοβίζει λίγο η αμεσότητά του λόγου τους, πλην όμως φαίνεται ότι έχουν πιάσει την ουσία.



Σε επίπεδο επιστολών λοιπόν,



Την αποχώρησή του από τον συνδυασμό “Θηραϊκή Πολιτεία” με επικεφαλής τον κ. Ζώρζο πιστοποίησε με επιστολή του ο κ. Καραχάλιος, πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού.


Στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “επιθυμώ να είμαι κομμάτι της λύσης και όχι του προβλήματος” σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί για εκείνον παραγωγική πολιτική θέση με όρους αυτοδιοικητικούς για το νησί η υιοθέτηση μιας λειτουργίας με όρους σχολιασμού των προβλημάτων και διατύπωσης ενστάσεων και μόνο. Οι πολίτες της Σαντορίνης δεν μας έστειλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εκτελούμε χρέη εισαγγελέα, αλλά για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας.

Για όσους πάντως (ακόμη;…!) απορούν για το εάν θα προσχωρήσει στον πλειοψηφικό συνδιασμό, με τα ελληνικά που καταλαβαίνω, αυτό δεν πάει να πεί ότι “επιθυμεί να είναι κομμάτι της λύσης”; Εγώ πάντως, αυτό καταλαβαίνω….

Στην απαντητική επιστολή του ο κ. Ζώρζος χαρακτηρίζει τους λόγους που επικαλείται ο αποχωρήσαντας κ. Καραχάλιος ως «προσχηματικούς», ενώ σχετικά με την τοποθέτηση του δεύτερου για την αντιπολιτευτική τακτική του συνδυασμού, ο κ. Ζώρζος σημειώνει ότι «από απαρχής του Δημοκρατικού πολιτεύματος, εδώ και 2.500 περίπου χρόνια, οι πλειοψηφίες κυβερνούν και οι μειοψηφίες ελέγχουν την δράση των πλειοψηφιών».


Ο κ. Ζώρζος πάντως φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση βαθιάς ωριμότητας (συν)κρίνοντάς τον με κάποιους που είναι στην αντιπολίτευση και νομίζουν ότι… κυβερνούν!, ενώ φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τον ρόλο του συνειδητοποιημένα, άνετα και πιο χαλαρά απ ότι στο παρελθόν.
Σε ότι αφορά το κείμενο, νομίζω ότι είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε διαβάσει σχετικά με την διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων στον τόπο μας….

Η επιστολή

Αγαπητέ Γιώργο.
Μετά την απόφασή σου να ανεξαρτητοποιηθείς, αφού σε ευχαριστήσω για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και σου ευχηθώ καλή τύχη, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Πιστεύω πως γνώριζα την πολιτική σου θέση για τα θέματα της αυτοδιοίκησης, όπως πολλές φορές και στις κατ ιδίαν αλλά και στις συναντήσεις των μελών της Δημοτικής παράταξης έχεις εκφράσει και φαινόταν πολύ διαφορετική αυτής που σήμερα ασκείται από την Δημοτική αρχή. Αυτή τη διαφορετικότητα άλλωστε εξέφραζες και μπροστά στις διοικήσεις των επαγγελματικών Σωματείων με τα οποία πρόσφατα είχαμε συναντηθεί.

Οι άνθρωποι συνεργάζονται όταν τους ενώνουν κοινά οράματα, ιδέες, αντιλήψεις, ιδανικά ή όταν υπάρχει προσωπικό συμφέρον.
Ποτέ το προσωπικό συμφέρον δεν οδήγησε τις επιλογές μου αλλά και όλων όσων, θέλω να πιστεύω, συμμετέχουν στην δημοτική παράταξη που με πολλούς από τους συνεργάτες μου συνίδρυσα. Τα ίδια ακριβώς είναι και εκείνα που τους χωρίζουν.
Η Σαντορίνη εκείνο που χρειάζεται πρώτιστα πέραν όλων όσων στερεότυπα αναφέρεις, είναι άνθρωποι που να εννοούν αυτά που εκφέρουν ως απόψεις, θέσεις και ιδέες και με την προσωπική τους καθημερινή πρακτική να το έχουν αποδείξει.
Εξάλλου όπως θα θυμάσαι και η σημερινή δημοτική αρχή για να εκλεγεί στις επαναληπτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 επικαλέστηκε τις ευρύτερες συμμαχίες για το καλό του τόπου, που επικαλείσαι και εσύ σήμερα, το γνωστό «όλοι μαζί».
Το αποτέλεσμα το γνωρίζεις και το έχεις καταδικάσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα. Ανυπαρξία έργου και λύσεων ακόμη και στα μικρά καθημερινά προβλήματα.
Η διαφορετικότητα και η αντιπαράθεση είναι συστατικά της δημοκρατίας. Όποιος επικαλείται την κατάργησή τους ή πιστεύει σε άλλης μορφής διακυβέρνηση ή προσχηματικά το επικαλείται.
Η Θηραϊκή πολιτεία είναι ο μόνος δημοτικός συνδυασμός με δημόσια διακηρυγμένες αρχές, αξίες και στόχους και σε καμία περίπτωση δεν τις απεμπολούμε στην οποιαδήποτε σκοπιμότητα της καλοκαιρινής περιόδου των μεταγραφών.
Για την Θηραϊκή Πολιτεία σκοπός και μέλημα παραμένει η ευημερία του Θηραίου πολίτη (επιχειρηματία, αγρότη, εργαζόμενου) και το σταμάτημα της υποβάθμισης του τόπου μας. Συνοδοιπόρος μας και στήριγμά μας η πλατιά μάζα των Θηραίων πολιτών.
Σε ότι αφορά τη στάση μας στα Δημοτικά Συμβούλια πέραν των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει και οι οποίες ουδέποτε υιοθετήθηκαν από την Δημοτική αρχή γιατί πολύ νωρίς αποφάσισε ότι δεν θέλει να ακούει άλλη άποψη.
Εξάλλου οι πλειοψηφίες κυβερνούν και οι μειοψηφίες ελέγχουν τη δράση των πλειοψηφιών και τούτο συμβαίνει από την εμφάνιση του Δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλαδή εδώ και 2.500 περίπου χρόνια.
Από την επομένη των προηγουμένων εκλογών και γνωρίζοντας ότι αποτελούμε κοινωνική πλειοψηφία ασκούμε τα καθήκοντά μας αυτά με σύνεση και σοβαρότητα, χωρίς να εκτελούμε χρέη εισαγγελέα και να καταθέτουμε ενστάσεις, όπως αναφέρεις για λόγους που μάλλον μόνο εσύ γνωρίζεις.

Αγαπητέ Γιώργο
Κατανοώ πως για να φύγεις από τη Δημοτική παράταξη έπρεπε να επικαλεστείς κάποιους λόγους.
Όμως, όπως και εσύ βαθιά μέσα σου γνωρίζεις, αυτοί που αναφέρεις είναι προσχηματικοί.
Ο χρόνος θα αποκαλύψει όπως γίνεται πάντα, τις πραγματικές αιτίες της ένταξής σου σε άλλη πολιτική συντροφιά.






«Όλοι βελτιώνονται» ,πάντως, συμπεραίνουμε βλέποντας και τις υπόλοιπες επιστολές της επικαιρότητάς μας, και να αναφερόμαστε σε αυτήν του δημάρχου Θήρας που επτά χρόνια νωρίτερα ως Έπαρχος, χαρακτήριζε το έργο υπουργών που πέρασαν μια βολτούλα από το νησί για να φάνε κανα φρέσκο ψαράκι «θεάρεστο», ενώ περιγράφοντας το νησάκι σημείωνε ότι «περιβρέχεται περιμετρικά από την θάλασσα….»

Αλώθηκε ο συνδυασμός η προσωπικότητα;
«Στα σοβαρά τώρα» που λέει και η επιστολή.
Τουλάχιστο εκείνη η επιστολή, μια επταετία πρίν, παρά τα συντακτικά λάθη, τις φραστικές υπερβολές και αστοχίες της, είχε κάτι από ειλικρίνεια, και «ψυχή».
Σε αντίθεση με την καινούργια που μέσα από τα καλογραμμένα(;) ελληνικά της εκπέμπει έπαρση και αλαζονεία, χαρακτηριστικά τα οποία δεν είχε προσάψει κανείς στον Δήμαρχο του νησιού μέχρι πρότινος.

Μια (αδιόριστη καλύτερα) φιλόλογος να μας βοηθήσει… !
Με τα παραπάνω αναφερόμαστε στην επιστολή του Δήμαρχου προς τους δύο πρώην αντιδημάρχους του, όπου πέρα από υπερβολές και αμφίβολης αισθητικής παραλληλισμούς τοπικών πολιτικών ανακοινώσεων που αντιπαραβάλλονται με το εορτολόγιο της εκκλησίας,
επιτίθεται σε όσους των κατηγορούν σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι :
«ο Δήμος δεν είναι ούτε κάστρο ούτε μαγαζάκι κανενός, ανήκει σε όλους τους Θηραίους και εμείς είμαστε απλώς διαχειριστές του. Εφιάλτες , κερκόπορτες , αλώσεις και μαγαζιά, να τα εφαρμόσετε εσείς αν ποτέ πείσετε τον Θηραίο πολίτη να σας αναθέσει την διαχείριση του Δήμου.»

Στην επιστολή τους οι κ. Σιγάλας και Αργυρός κάνουν λόγο για «πολιτικό κατήφορο της δημοτικής αρχής που τον οδηγούν πρωτοφανείς πολιτικές συμμαχίες καθιερώνοντας τις δημόσιες και ιδιωτικές σχέσεις ως βασικό παράγοντα χάραξης πολιτικής του Δήμου», ενώ αναφέρουν πως «πολύ πριν βρει το κουράγιο ο Δήμαρχος να μας διαγράψει, τον είχαμε απορρίψει και διαγράψει εμείς».
Τέλος, επισημαίνουν ότι «με την διαγραφή τους έχει δημιουργηθεί αναντιστοιχεία ανάμεσα στη λαϊκή βούληση και στο πως εκπροσωπείται σήμερα στη δημοτική Αρχή», κάνοντας λόγο για «δήμαρχο μειοψηφίας»


Σημ. δημοσιεύονται οι επιστολές που φτάνουν στο μέιλ του μπλόγκ