Παρασκευή, Ιουνίου 22, 2007

  • Παρασκευή 22.6.2007
    Απορρίπτει τις κατηγορίες για τη ρύπανση στη Σαντορίνη η πλοιοκτήτρια του Sea Diamond και χαρακτηρίζει άδικη και αβάσιμη την επιβολή του προστίμου 1,17 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας λόγω ρύπανσης που προκλήθηκε από το ναυάγιο του πλοίου αλλά και για το ότι ακόμα δεν έχει υποβληθεί σχέδιο απάντλησης των καυσίμων από το πλοίο.
    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, «η ρύπανση αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή με ιδιαίτερα αποτελεσματικό και επιτυχή τρόπο, χάρη στον οποίο περιορίστηκε ευθύς εξαρχής σε ιδιαίτερα μικρή έκταση».
    Παρόλα αυτά, η Louis Hellenic Cruises αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση κεφαλαίου ύψους 4,3 εκατομμυρίων ευρώ στο Πρωτοδικείο Πειραιώς και καλεί οποιονδήποτε έχει υποστεί ζημιά, λόγω του ναυαγίου, να υποβάλει σχετικό αίτημα για αποζημίωση.
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=811417&lngDtrID=244


  • Ημερίδα για την παρουσίαση του παρεμβατικού προγράμματος "Τα δύο φύλα φίλοι;"
    διοργανώνουν το Γενικό Λύκειο Φηρών και τα Γυμνάσια Μεσαριάς και Θηρασιάς στο πλαίσιο του έργου "Ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών και Παρεμβατικά Προγράμματα για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων". Η ημερίδα θα παρουσιαστεί το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 12:00 στο Μπελλώνειο.
  • Το έθιμο του «Κλήδονα» θα αναπαραστήσει η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 19:30 στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα κάτω από το Καστέλλι του Εμπορείου.
    Την αναπαράσταση του ίδιου εθίμου αλλά και γιορτή στην κεντρική πλατεία του χωριού διοργανώνει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου «το Μετόχι». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20.30
  • Μετά από εργασίες ανακαίνισης που διήρκεσαν δύο σχεδόν μήνες, το Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων που ιδρύθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας και βρίσκεται στην Περίσσα δίπλα στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό την Κυριακή 24 Ιουνίου. Το μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης 10:30-14:30 και 18:30-20:30. Στα σπουδαία εκθέματα του μουσείου συγκαταλέγεται το ημιαπολιθωμένο κλαδί ελιάς που βρέθηκε στην καλντέρα της Σαντορίνης και οδήγησε τον καθηγητή Walter Friedrich στη χρονολόγηση της μινωικής έκρηξης στα 1627-1600 π.Χ. Μέσα από τα ορυκτά, τα απολιθώματα και τους γεωλογικούς και παλαιοντολογικούς πίνακες που υπάρχουν στο μουσείο, οι επισκέπτες μπορούν να ανασυνθέσουν την ιστορία της Σαντορίνης από τη στιγμή της γέννησης της μέχρι σήμερα.
  • Χορευτική παράσταση με χορούς από ολόκληρο τον κόσμο θα παρουσιάσουν οι «Χορό-Ομάδες» της καθηγήτριας χορού Κέλλυς Πατσιλινάκου την Κυριακή 24 Ιουνίου στις 18:00 στο Μπελλώνειο. Η εκδήλωση πραγματοποιήται με την υποστήριξη της ΔΕΠΟΤΑΘ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Η θεατρική παράσταση «Ο Ροβισώνας και ο Κρούσσος» των Νίνο Ντ΄ Ιντρόνα και Τζάκομο Ραβίκιο, μίας παραγωγής του Θεάτρου «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου θα παρουσιαστεί την Κυριακή 24 Ιουνίου 2006 και ώρα 9.30μ.μ.
    στη Θηρασιά, στη πλατεία του Ηρώου στον Μανωλά.
    Πρόκειται για την τελευταία δουλειά του Θεάτρου «Πόρτα» σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία της Λίλο Μπάουρ, μια παράσταση που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών 2007, με μεγάλη επιτυχία και πραγματεύεται τη φιλία μεταξύ δύο ανθρώπων και κατά προέκταση λαών, που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα και επιπλέον είναι εχθροί. Έργο εξαιρετικά επίκαιρο και διασκευαστικό, που απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών.
    Η παράσταση διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτισμού & Εκπαιδευτικών Θεαμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και θα παρουσιαστεί επίσης σε Κίμωλο 21/6, Σίκινο 23/6 και Ανάφη 26/6.
    Για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την :
    Αναπτυξιακή Κοινοτική Επιχείρηση Οίας
    Οία Θήρας, 84702, τηλ: 22860 72000, φαξ: 22860 72005
    e-mail: ankeo@otenet.gr

  • Οι Έλληνες δεν θα ζήσουν το μύθο τους, στην Ελλάδα….
    Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν οι Έλληνες, καθώς το κόστος των οικογενειακών διακοπών έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Αυξημένες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τσουχτερό κόστος στη διαμονή και στη διατροφή συνθέτουν το σκηνικό των φετινών καλοκαιρινών διακοπών.
    Έτσι, όσοι προγραμματίζουν αυτή την περίοδο τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις, διαπιστώνουν ότι τα ξενοδοχεία κοστίζουν περίπου 5% ακριβότερα από πέρσι, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 12%, ενώ θα πρέπει να υπολογίζουν το λιγότερο 40-45 ευρώ για κάθε γεύμα σε μια μέση ταβέρνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κάνουν πλέον απαγορευτικό τον προγραμματισμό διακοπών στα νησιά για πολλές ελληνικές οικογένειες. Αυτό γιατί, με τα χρήματα που απαιτούνται για τα εισιτήρια, μπορούν να παρατείνουν τις διακοπές στην παραλιακή ηπειρωτική Ελλάδα.
    Εκτός από το κόστος, όμως, οι Έλληνες τουρίστες έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος και την αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό, η οποία- σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)- εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4% έως 7% σε σχέση με πέρυσι. Η πρόβλεψη αυτή, εφ΄ όσον τελικά επιβεβαιωθεί, μπορεί να θεωρείται καλός οιωνός για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, δεν ευνοεί όμως τον εσωτερικό τουρισμό. Κι αυτό, καθώς οι περίπου 800.000 περισσότεροι ξένοι τουρίστες, που αναμένονται το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας, θα περιορίσουν σημαντικά τις επιλογές των Ελλήνων, κυρίως εκείνων που ετοιμάζονται για διακοπές μέσα στη λεγόμενη «υψηλή» περίοδο, που ξεκινά στις 20 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 20-26 Αυγούστου.
    Στα περισσότερα τουριστικά θέρετρα των Κυκλάδων τα καταλύματα για την περίοδο αυτή είναι σχεδόν κλεισμένα, ενώ και σε νησιά λιγότερο δημοφιλή, όπου υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, η πρόσβαση διά θαλάσσης προδιαγράφεται ιδιαίτερα «τσουχτερή».
    Τα τελευταία δύο χρόνια οι συνολικές αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων ξεπερνούν το 20%-25%. Μόνο φέτος, τα ναυλολόγια των ακτοπλοϊκών γραμμών αυξήθηκαν έως και 12%, ενώ οι εταιρείες, εκμεταλλευόμενες την απελευθέρωση που τους παραχώρησε η κυβέρνηση, δεν αποκλείουν να προχωρήσουν και σε νέες αυξήσεις εντός του καλοκαιριού, κυρίως στα ταχύπλοα. Ήδη, η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας προλειαίνει το έδαφος για νέες αυξήσεις, διαμαρτυρόμενη «για τις υπέρογκες αυξήσεις στα λιμενικά τέλη και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα πλοία από Οργανισμούς Λιμένων και Λιμενικά Ταμεία».
    Σημειώνεται ότι με τις τιμές που ήδη έχουν διαμορφωθεί από τις τελευταίες αυξήσεις, μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει –μετ’ επιστροφής- για τη Ρόδο χρειάζεται περισσότερα από 500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταφοράς αυτοκινήτου), αλλά χωρίς καμπίνα που εκτοξεύει το κόστος στα 911 ευρώ. Για κάθε διανυκτέρευση σε δύο δίκλινα δωμάτια Β΄ κατηγορίας απαιτούνται 180 ευρώ- ή 160 ευρώ αν επιλέξουν δωμάτια σε κατάλυμα Γ΄ κατηγορίας.
    Με τα έως τώρα δεδομένα στα ναυλολόγια, τέσσερα άτομα- με μικρό Ι.Χ.- θα πληρώσουν στην οικονομική θέση για την Πάρο 317 ευρώ (μετ’ επιστροφής), για τη Νάξο 321,50 ευρώ (μετ’ επιστροφής), για την Κάλυμνο 424,50 ευρώ (μετ’ επιστροφής) και από Ραφήνα για Άνδρο 146 ευρώ (μετ΄επιστροφής).
    Την ίδια στιγμή, αυξήσεις υπάρχουν και στα τουριστικά καταλύματα. Στελέχη της τουριστικής αγοράς παραδέχονται ότι υπάρχουν ανατιμήσεις στα καταλύματα, ωστόσο κατεβάζουν το επίπεδο των αυξήσεων στο 4%-5%. Στις περιοχές όπου υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός (π.χ. Ρόδος, Κρήτη), οι ανατιμήσεις είναι μικρότερες.
    http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=4&la=1&nID=4343