Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2007

  • Τετάρτη 20.6.2007
  • «Που θέλουμε να ανήκει το Αιγαίο»
    Το 13% της συνολικής έκτασης της Ίου μεταβιβάστηκε μέσα σε έναν χρόνο, το διάστημα από 1/5/2006 έως 31/5/2007 όπως προκύπτει από έγγραφα του Επαρχείου Θήρας που ζητήθηκαν -ως στοιχεία έρευνας- και δημοσιεύθηκαν στον «ιό» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
    Υπό τον τίτλο «Το Αιγαίο ανήκει στους αγοραστές του» η στήλη επιχειρεί μια προσέγγιση στις προτάσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, που υπο τον τίτλο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό έχουν δοθεί για διαβούλευση
    -όπως επιτάσσει η Ε.Ε.- πριν παρουσιαστούν για ψήφιση στην Βουλή ώστε να αποτελέσουν Νόμο του Κράτους (αν τελικά αποτελέσουν). Στην προσπάθειά της να περιγράψει τις αλλαγές του Νόμου και να αποδώσει τις διαστάσεις τους, ο «Ιός» χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την Ίο. Την Ίο των εντυπωσιακών αριθμών μιας και μέσα σε ένα χρόνο μεταβιβάστηκαν 14.112.406 τμ2 Νιώτικης γης που λαμβάνοντας υπόψη την συνολική έκτασή της, αντιστοιχεί στο 13% του νησιού. Ενώ, από τα στοιχεία που έδωσε το Επαρχείο Θήρας προκύπτει ότι οι πλειονότητα των περιοχών που μεταβιβάστηκαν βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές και πρόκειται να προσφερθούν για ατομικές τουριστικές κατοικίες ή για συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών.
  • Επανήλθε στο ζήτημα του ναυαγίου και του προστίμου που της επιβλήθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Sea Diamond. Σε ανακοίνωσή της με σημερινή ημερομηνία τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή εκμίσθωσε εξοπλισμό απορρύπανσης της περιοχής του ναυαγίου και ότι μέχρι και σήμερα συνεργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για τον καθαρισμό της περιοχής. Τονίζει επίσης ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένει την έκθεση διεθνούς οίκου συμβουλών για την επιχείρηση της τελικής απάντλησης του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο που ξεπερνά το 1,1 εκατομμύριο ευρώ για την ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής και για την καθυστέρησή της στην υποβολή σχεδίου απάντλησης.
  • Αμοιβή 200.000 ευρώ προσφέρει η διεύθυνση του κοσμηματοπωλείου «Αλέξανδρος» στα Φηρά, σε όποιον δώσει πληροφορίες ή στοιχεία στις Αρχές σχετικά με την διάρρηξη που έγινε πριν από λίγες ήμερες, και να βοηθήσει ουσιαστικά στην ανεύρεση των κλοπιμαίων.
    Τα τηλέφωνα στα οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε για να δώσετε πληροφορίες ή ακόμη και κάποια λεπτομέρεια που μπορεί να φανεί χρήσιμη είναι : 22860 - 22659 και 6945 907267.
  • Επισκέψιμο είναι το Μουσείο του Πύργου που βρίσκετε δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας στο καστέλι του χωριού. Το Μουσείο περιλαμβάνει την συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων των εκκλησιών του Πύργου από τον 14ο -17ο αιώνα.
    Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά 09.00 – 16.00 εκτός Δευτέρας και η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Τα εγκαίνια και την ονοματοδοσία του νέου της σκάφους θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 24 Ιουνίου στις 11.45 στον Όρμο των Φηρών η Ένωση Λεμβούχων Θήρας.
    Πρόκειται για το υγειονομικό σκάφος το οποίο είναι εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα παροχής πρώτων βοηθειών (καρδιογράφο, απινιδωτή, συσκευές οξυγόνου, φορείο κλπ) και στο οποίο θα επιβαίνει γιατρός που θα εξυπηρετεί εκτός από έκτακτα περιστατικά επιβατών των κρουαζιεροπλοίων και τις ανάγκες των νησιών της Επαρχίας Θήρας. Το σκάφος έχει ταχύτητα 27 κόμβων, θα βρίσκετε σε λειτουργία όλο το χρόνο, ενώ έχει την δυνατότητα σε 45 λεπτά με μία ώρα να βρίσκεται σε κάθε νησί της επαρχίας Θήρας για την παραλαβή περιστατικού και την μεταφορά του στην Σαντορίνη. Το όνομα του σκάφους θα είναι «καπετάν Κούλης» ως απόδοση τιμής στον αγαπητό φίλο της Ένωσης, πλοίαρχο του ΥΕΝ Κυριάκο Μαστροκόλια που επι σειρά δεκαετιών υπηρέτησε τις Κυκλάδες με συνέπεια αυταπάρνηση.
  • Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φθάσει στην Σαντορίνη το νέο υγειονομικό αεροσκάφος του Ιδρύματος Τελεφερίκ.
  • Ένα ακόμη Latin party διοργανώνει απόψε το βράδυ το Koo Club για τους φίλους της λάτιν μουσικής στο νησί.