Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2007


  • Μόνη λύση η ανέλκυση
    Για «τοξική βόμβα που απειλεί το Αιγαίο και τις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου και από στιγμή σε στιγμή μπορεί να προκαλέσει τοξική ρύπανση των οικοσυστημάτων» κάνουν λόγο οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος».
    Τα συμπεράσματα προκύπτουν ύστερα από καταδύσεις που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του «Αρχιπελάγους» μέλη της οποίας μέλη καταδύθηκαν στην περιοχή του ναυαγίου και συνέταξαν ειδική έκθεση.




  • «Βλέπουμε ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Sea Diamond, συμπράττοντας με τον αλληλασφαλιστικό συνεταιρισμό που έχει την αστική ευθύνη του πλοίου, δοκιμάζουν τα όρια της ανοχής της ελληνικής κοινωνίας και των αρμόδιων αρχών, με στόχο να εγκαταλείψουν το ναυάγιο με όλες τις τοξικές του ουσίες στο βυθό της θάλασσας. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν, ο ίδιος αλληλασφαλιστικός συνεταιρισμός, «πέτυχε» να μην ανελκυστεί το ναυάγιο του Σαμίνα ,αποφεύγοντας τεράστια έξοδα», σημειώνει ο διευθυντής του Αρχιπελάγους, Θοδωρής Τσιμπίδης.



  • «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι «η τοξική βόμβα που έχει φυτευθεί» σε αυτή την περιοχή μοναδικού φυσικού πλούτου, στο άμεσο μέλλον αναπόφευκτα θα ξεκινήσει να προκαλεί τοξική ρύπανση στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Δεδομένου ότι μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων οι τοξικές ουσίες διασκορπίζονται και δεν παραμένουν σε μία μόνο περιοχή, από τη στιγμή που το ναυάγιο αυτό θα ξεκινήσει να ελευθερώνει ρυπογόνες ουσίες στο θαλάσσιο περιβάλλον, η ρύπανση θα επιβαρύνει όχι μόνο τα οικοσυστήματα της Σαντορίνης, αλλά την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.
    Για να μπορέσει να αποτραπεί αυτή η τοξική απειλή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η μόνη λύση είναι η άμεση ανέλκυση του ναυαγίου, πριν ξεκινήσουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου».






    Τα μέλη του «Αρχιπελάγους» τονίζουν ότι εκτός από τους 500 σχεδόν τόνους πετρελαίου που παραμένουν στις δεξαμενές του ναυαγίου, το κουφάρι του σκάφους φέρει επίσης τόνους ψυκτικών υγρών, αμιάντου, καθώς και άλλα επικίνδυνα υλικά όπως υδραυλικά λάδια και διαλύτες, αλλά και ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. τηλεοράσεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οθόνες) που περιέχουν ποσότητες αρσενικού. Αυτές οι επικίνδυνες ουσίες δεν μπορούν να συγκεντρωθούν ενόσω το ναυάγιο βρίσκεται ακόμα βυθισμένο και ο κίνδυνος να μετακινηθεί σε μεγαλύτερο βάθος είναι καθημερινός.



  • Απαντώντας στη δήλωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Sea Diamond , οποία ουσιαστικά εκπροσωπεί τον αλληλασφαλιστικό συνεταιρισμό του πλοίου, και σύμφωνα με την οποία «η ανέλκυση του ναυαγίου δεν είναι εφικτή χωρίς να προκληθεί ανεξέλεγκτη θαλάσσια ρύπανση» το «Αρχιπέλαγος» απαντά με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σε παγκόσμια κλίμακα, ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος.



    Το ινστιτούτο υποστηρίζει ότι υπάρχουν τα μέσα και η τεχνογνωσία από συγκεκριμένες εταιρείες του εξωτερικού, να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο με περιορισμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξασφαλίζοντας σύντομη διάρκεια ανέλκυσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανελκυστεί πολύ δυσκολότερα ναυάγια, από μεγάλα βάθη χωρίς προβλήματα ανεξέλεγκτης ρύπανσης, και είναι παράλογος ο ισχυρισμός ότι δεν είναι δυνατόν να ανελκυστεί το συγκεκριμένο ναυάγιο.



  • Τα μέλη του Αρχιπελάγους αναφέρουν τις αντίστοιχες περιπτώσεις που συνέβησαν στην Ινδία όπου η εκεί κυβέρνηση ζήτησε να γίνει η ανέλκυση δύο ναυαγίων, τα οποία απειλούν με τον ίδιο τρόπο τη ρύπανση των γύρω θαλάσσιων περιοχών.
    Επίσης οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας του Αιγαίου, εκτιμούν ότι «η εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των πετρελαιοειδών έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, με αποτέλεσμα η ρύπανση που είναι ορατή να έχει σχεδόν εξαλειφθεί.


  • Επίσης με την πίεση που ασκήθηκε, αλλά και την θέση που πήρε ο Δήμος Θήρας, δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά διασκορπιστικά για τον καθαρισμό της ρύπανσης από τα πετρελαιοειδή, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η περαιτέρω χημική ρύπανση της περιοχής, αλλά και να αποτραπεί επίσης η εισροή χημικών ουσιών στους αφαλατωτές, που υδροδοτούν με πόσιμο νερό το νησί.



  • Τα συμπεράσματα του Ινστιτούτου αναφορικά με το βυθισμένο στην Καλντέρα «Sea Diamond» έχουν δημοσιευθεί στον Αθηναϊκό Τύπο καθώς και στο Ίντερνετ.
    Μπορείτε να τα βρείτε στην διεύθυνση :
  • http://www.archipelago.gr/gr/viewarticle.gr.asp?module=press.gr.subj.xml&recordID=15407211340&curPath







  • Το Αρχιπέλαγος είναι μία περιβαλλοντική οργάνωση χωρίς γραφείο δημοσίων σχέσεων. Μακριά από το κέντρο και τη φιλολογία του περιβάλλοντος, αλλά με πραγματική εθελοντική εργασία και απόλυτη προσύλωση στον στόχο της ουσιαστικής προστασίας του Αιγαίου, το Αρχιπέλαγος στοχεύει να προσφέρει μία νέα προσέγγιση στη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.



  • Με στόχο την προστασία του Αιγαίου, η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους εργάζεται στο πεδίο, στο Αιγαίο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου για την υλοποίηση επιστημονικής έρευνας στην οποία βασίζονται οι δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας. Συχνά αντιμετωπίζουμε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες αλλά ο ενθουσιασμός και η μακροχρόνια προσήλωση στο στόχο, μας στηρίζει, σε αυτό το δύσκολο έργο.



  • Το «Αρχιπέλαγος» Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, είναι μια μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, που δραστηριοποιείται από το 1998 σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών
    Από το 2000 έως και σήμερα, το πεδίο δράσης του Αρχιπελάγους έχει επικεντρωθεί στην περιοχή του Αν. Αιγαίου, με έδρα την Ικαρία αλλά με γενικότερη δραστηριότητα που καλύπτει ολόκληρο το Αιγαίο
    Η δράση του Αρχιπελάγους συνδυάζει την επιστημονική έρευνα του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος του Αιγαίου και των νησιών, με ουσιαστικές δράσεις προστασίας στις οποίες συμμετέχουν ενεργά οι τοπικές κοινωνίες. Για να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο, το Αρχιπέλαγος δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε πολλές περιοχές του Αιγαίου, και διαθέτει ερευνητικές βάσεις στην Ικαρία και την Πάτμο, καθώς και ερευνητικούς σταθμούς στις νησίδες Αρκιοί και Μαράθι (περιοχή Δήμου Πάτμου) και Αγ. Μηνάς (Φούρνοι) στο Αν. Αιγαίο, όπου υπάρχουν κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια και γραφεία