Τρίτη, Ιουλίου 17, 2007


Κλείνω κι έρχομαι….
«πλοία εδώ και τώρα για το νησί μου»
Δραματική μπορεί να χαρακτηριστεί φέτος η κατάσταση στην Ίο.
Μόλις στο 40% φτάνουν σήμερα οι πληρότητες ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων
δωματίων ,όταν πέρσι την ίδια περίοδο ήταν όλα γεμάτα, με τους ξενοδόχους και καταστηματάρχες να ρίχνουν τις ευθύνες στην κακή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. «Αν αυτή είναι η έννοια της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και της επένδυσης στην βαριά βιομηχανία που λέγεται τουρισμός και αντιμετωπίζεται με αυτήν την νοοτροπία, τότε δεν μπορώ να καταλάβω σε ποια χώρα ζω», δήλωσε με σκληρό καταγγελτικό τόνο στον «Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4» ο δήμαρχος της Ίου Γιώργος Πουσαίος. Σημειώνοντας πως «το ταχύπλοο επιβατηγό, που φθάνει στο νησί, επιστρέφοντας από Σαντορίνη, δεν πιάνει Ίο και ο κόσμος δεν μπορεί να επιστρέψει»

  • Γι’ αυτούς τους λόγους, και ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ρολά κατέβασε σήμερα ο Δήμος Ιητών και παρέδωσε τα κλειδιά του στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. «Σκοπός μας είναι να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το αύριο και όχι να γυρνάμε στο παρελθόν» ανέφερε ο δήμαρχος, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του μετά την τελευταία συνεδρίαση για το θέμα αναφέρει πως «δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε ακραίες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, μιας και οι μέχρι σήμερα προσπάθειες που έχουμε καταβάλει ακόμη και σε επίπεδο Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα.

  • Ο δήμαρχος Ιητών, Γιώργος Πουσσαίος, μετά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απαίτησε «πλοία εδώ και τώρα για το νησί μου», αναφέροντας ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι ταξιδιώτες μιας και ζητούν εισιτήρια για το High Speed 5 για Ίο και τους λένε πως υπάρχουν μόνο για θέση VIP, δηλαδή πρέπει να δώσουν 70 ευρώ. Γεγονός αποτρεπτικό για να 'ρθει κάποιος για διακοπές στο νησί αλλά και τις Κυκλάδες.. Το συμβατικό Blue Star 2 έρχεται μόνο Τρίτη - Πέμπτη και στην επιστροφή δεν πιάνει Ίο. Αν νομίζει η κυβέρνηση και ο ΥΕΝ πως είναι συγκοινωνία αυτή για νησί, να μας το πει.
    «Στέλνουμε επιστολή στο ΥΕΝ κι αυτοί τη διαβιβάζουν στις εταιρείες, γράφοντάς τους να ικανοποιήσουν, αν μπορούν, το αίτημα. Πού είναι το κράτος και το ΥΕΝ; Μας έχουν κατατάξει σε πολίτες β' κατηγορίας. Ο κόσμος κλαίει εδώ, φέτος. Είναι η χειρότερη χρονιά. Στο νησί που επιλέγει για διακοπές ο πρωθυπουργός δεν υπάρχουν πλοία! Ναι, αυτό λέω στον πρωθυπουργό. Ούτε οι κάτοικοι μπορούν να μετακινηθούν προς Νάξο, Σύρο, όπου υπάρχουν διοικητικές υπηρεσίες. Καταδίκασαν την Ίο και θα κατέβουμε στο ΥΕΝ αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε πλοία» αναφέρει ο Δήμαρχος.

  • Επειδή είναι νησιά, δεν σημαίνει ότι δεν καίγονται…..
    Μεγάλη φωτιά ξέσπασε την Παρασκευή το μεσημέρι στην Κύθνο που κατέκαψε επτά χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης καθώς και μελίσσια και κοπάδια προβάτων ενώ κινδύνεψαν ακόμη και σπίτια. Η φωτιά από παρακείμενη χωματερή και εξαπλώθηκε λόγο των θυελλωδών ανέμων. Φωτιά όμως ξέσπασε και στην Άνδρο το μεσημέρι του Σαββάτου που έκαψε 20 στρέμματα και εκδηλώθηκε από σπίθα χλοοκοπτικού μηχανήματος.

  • Ξεκίνησαν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν
    Στην αρχή του χειμώνα ξεκίνησε η διαμόρφωση των τουαλετών του Εμπορείου αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι οτι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες για να εξυπηρετήσουν το χωριό και τους επισκέπτες του.

    Τον προβληματισμό της εκφράζει μερίδα κατοίκων του Εμπορείου για την απουσία εκδηλώσεων ,όπως υποστηρίζουν, από το μεγαλύτερο χωριό του νησιού.
    Σύμφωνα με πληροφορίες από συζητήσεις που γίνονται στο Εμπορείο, καμιά συναυλία ή εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική δεν έχει προγραμματιστεί για φέτος σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές.

  • Με την επίσημη παρουσίαση της νέας έκδοσης του Πνευματικού Κέντρου «Μέγαρο Γκύζη» ξεκινά το φετινό καθιερωμένο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μεγάρου την 1η Αυγούστου. Πρόκειται για ένα λεύκωμα με θέμα ¨Σαντορίνη - Χαρακτικά και Σχέδια Ελλήνων Καλλιτεχνών¨.
    Η έκδοση είναι δίγλωσση και περιλαμβάνει 212 χαρακτικά και σχέδια 50 Ελλήνων καλλιτεχνών από το 1866 έως το 2007 με θέμα τη Σαντορίνη. Τα κείμενα είναι του Νίκου Γρηγοράκη, Ιστορικού Τέχνης, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός «Μέγαρο Γκύζη»

  • Αναβάλλεται σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΟΤΑΘ η προγραμματισμένη για σήμερα μουσική εκδήλωση "Ματωμένο Φεγγάρι" της καλλιτεχνικής ομάδας των Β' & Γ' ΤΕΕ Σαντορίνης.

  • Αναβάλλεται επίσης και η προγραμματισμένη για τις 20.7 χορευτική εκδήλωση.

  • Η κακιά η ώρα
    Στο έλεος της τύχης

    Δεκάδες είναι τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα στον έντυπο Τύπο αλλά και στο Διαδίκτυο για την κατάσταση και τα δεδομένα των υγειονομικών μονάδων στις Κυκλάδες.
    Τη στιγμή που η τουριστική κίνηση έχει «πιάσει κόκκινο» και ο πληθυσμός στις νησιωτικές περιοχές τριπλασιάζεται, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε στελέχη και εξοπλισμό.
    Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως στην καλύτερη των περιπτώσεων κάτοικοι, αλλά και τουρίστες βρίσκουν μόνο παθολόγους και αγροτικούς γιατρούς- αφού στις άλλες ειδικότητες παρατηρούνται ελλείψεις!
    Στη Μύκονο, το πιο κοσμοπολίτικο νησί της χώρας, η κατάσταση είναι τραγική. Όπως περιγράφει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, Χρήστος Κλεάνθους: «Στο έλεος της τύχης βρίσκεται η υγεία των πολιτών». Σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου υγείας, κάθε χρόνο οι ασθενείς ξεπερνούν τους 60.000, δηλαδή 180 άνθρωποι σε καθημερινή βάση, τη στιγμή που λείπουν νοσηλευτές και αγροτικοί γιατροί. «Στην ουσία δουλεύουμε με τους μισούς αγροτικούς. Έχουμε μόλις τρεις, κι ενώ οι υπόλοιπες θέσεις έμειναν κενές από τον Φεβρουάριο, δεν έχουν καλυφθεί ακόμη», συμπληρώνει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας.
    «Σε κατάσταση... ομηρείας» βρίσκεται και η Σέριφος, όπως τονίζει στα «ΝΕΑ», η δήμαρχος Αγγελική Συνοδινού, αφού «η μία και μοναδική αγροτική γιατρός πήρε απόσπαση σε νοσοκομείο των Αθηνών». Έπειτα από αρκετούς μήνες, τοποθετήθηκε στο νησί ο... επόμενος, ο οποίος ωστόσο κατέρρευσε από την αϋπνία: «Έχει τύχει να μπει στο ιατρείο Πέμπτη απόγευμα και να βγει από κει, Κυριακή βράδυ. Ήταν θέμα χρόνου να αρρωστήσει». Ακόμη η Σέριφος δεν διαθέτει ούτε παθολόγο, καθώς ο τελευταίος παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2005!
    Και στη Νάξο βέβαια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, καθώς οι γιατροί παρακαλάνε να μην τους τύχει κατά τη διάρκεια της νύχτας περιστατικό που να χρειάζεται επείγουσα διακομιδή σε μεγαλύτερο νοσοκομείο. Κι αυτό γιατί το σκάφος του Λιμενικού με το οποίο γίνονται τέτοιες μεταφορές βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης βλάβης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο! Μοιραία λοιπόν, οι θαλάσσιες μεταφορές ασθενών γίνονται με ιδιωτικό αλιευτικό σκάφος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι Ναξιώτες γιατροί ανησυχούν και για έναν επιπλέον λόγο: «Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουμε καρδιολόγο. Εξ ανάγκης καλύπτουμε τα καρδιολογικά περιστατικά οι παθολόγοι, η περίθαλψή τους όμως δεν είναι αυτή που θα έπρεπε», παραδέχεται ο διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος, Γερμανός Καπίρης.
  • Σε οτι αφορά το Κέντρο Υγείας Θήρας, το σοβαρότερο ,αυτήν την εποχή, πρόβλημα εστιάζεται στις πολύωρες καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ στην αεροδιακομιδή περιστατικών.