Παρασκευή, Οκτωβρίου 29, 2010

δουλευεις; δουλευω! ποιόν;

εναλλακτικοί  τίτλοι γενικώς..
"σε λίγο θα γίνει και η ανεργία mainstream"
ή "όλοι εισοδηματίες!" (να δούμε ποιός θα δουλευει σε λίγο..!)
ή (τέλος) να δω πότε θα γίνουμε Φινλανδία και θα ξεπεράσουμε τα δουλοπρεπεί κομπλεξ μας στην δουλειά..


Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε χθές στην ηλεκτρονική του σελίδα ο συνδιασμός "οικολογικός Άνεμος" σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή μας. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, πλήν όμως, λένε την αλήθεια; Δηλαδή, εκτός απο τα ποσοτικά χαρακτηριστικά, η διαδικασία της έρευνας περιλαμβάνει και ποιοτικά; Καλούνται να απαντήσουν κατα συνέπει οι ερωτηθέντες ως προς το εάν θέλουν να δουλέψουν και ψάχνουν δουλειά (αλλά προφανώς δεν βρίσκουν) ή πρόκειται για εισοδηματίες με ελευθερο χρόνο; Σίγουρα πρόβλημα υπάρχει μιας και αρκετές δουλειές βλέπουμε οτι κλείνουν, πλή όμως και χωρίς καμιά φιλύποπτη διάθεση, οι αριθμοί στην περίπτωσή μας, ποιά λήθεια λένε;

Τα στοιχεία πάντως που παρουσιάζονται είναι τα εξής,

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2010, η ανεργία χτυπάει ιδιαίτερα άσχημα το Ν. Αιγαίο και ειδικότερα τις γυναίκες και τους νέους από 15 έως 24 ετών. Στο σύνολο της χώρας η ανεργία από 7,7% το 2008 ανέβηκε στο 9,5% στο σύνολο του πληθυσμού, από 11,4% σε 13,1% στις γυναίκες και από 22,1% σε 25,8% στους νέους από 15 έως 24 ετών.

Τα αντίστοιχα νούμερα στο Ν. Αιγαίο είναι πολύ χειρότερα. Στο σύνολο του πληθυσμού η ανεργία από 8,1 % σκαρφάλωσε στο 12% (ποσοστό αύξησης σχεδόν 50%). Ειδικότερα, για τις γυναίκες η ανεργία από 12,7% εκτοξεύτηκε στο 17,5% (ποσοστό αύξησης 38%), ενώ για τους νέους 15-24 ετών από 14,9% έφτασε στο εκρηκτικό 24,6% (ποσοστό αύξησης 65%), η υψηλότερη αύξηση σε όλη την Ελλάδα.

Επίλογος .. γενικώς..
πάντως, και σύμφώνα με τα όσα υπόχονται κατα καιρούς ορισμένα κόμματα, με 1000 ευρώ ταμείο (ανεργίας) και με μπόλικες τζάμπα παροχές, έτσι όπως είναι τα μεροκάματα σήμερα, σε λίγο θα ψάχνουμε ανθρώπους να δουλευουν.. (!)