Τετάρτη, Ιουλίου 01, 2015

ομιλία βουλευτή Κυκλάδων του Συριζα Νίκου Μανιού στην Ολομέλεια (30.06) κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής στο ν/σ «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα»

Στην ομιλία υπήρξε απάντηση στην αποχώρηση της ΝΔ από την συζήτηση στην Ολομέλεια, στην καταγγελία της Μεταπολίτευσης από τον κ. Χ. Θεοχάρη, στην αλλοίωση του περιεχομένου του δημοψηφίσματος, στην εξομοίωση της πρότασης Τσίπρα με το email Χαρδούβελη και στην πολιτική στάση του ΚΚΕ.


Σχετικά με την αποχώρηση της ΝΔ από την Ολομέλεια.
Ο Νίκος Μανιός τόνισε ότι το νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα», βάζει το στίγμα της διαφορετικότητας, της ταξικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ υπερ των αδυνάτων, των φτωχών, και των ΑμεΑ σε σχέση με αυτή της ΝΔ. Το νομοσχέδιο αποδομεί μνημονιακούς νόμους.

Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική συνεννόηση αγνοώντας ιστορικά δεδομένα που καταδεικνύουν ότι η Αριστερά πρωτοστάτησε σε παρόμοιες περιστάσεις με κριτήριο την προάσπιση των συμφερόντων του λαού.  Αναφορά έγινε στο ΕΑΜ και στη δεκαετία του 1960.
Η εθνική συνεννόηση δεν συμβαδίζει με την ρητορική του ψέμματος και των αβάσιμων κατηγοριών που εξαπολύει προς την Αριστερά.

Σχετικά με την απαράδεκτη και ανυπόστατη κριτική για την περίοδο της Μεταπολίτευσης από τον Χ. Θεοχάρη
Όσοι κατηγορούν με έναν ασύστολο και ανιστόρητο τρόπο την Μεταπολίτευση, υποκρύπτουν την γοητεία που τους ασκεί το δικτατορικό καθεστώς της Χούντας. Ειδικά όταν χρησιμοποιούν έναν αυταρχικό λόγο ως απόρροια της εσωτερικής τους ροπής προς τον αυταρχισμό. Μεταπολίτευση δεν σηματοδότησε μόνο τη πτώση της Χούντας, αλλά και τη μετάβαση από ένα βασιλικό σε ένα δημοκρατικό καθεστώς.

Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Ο Νίκος Μανιός υπερασπίστηκε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε καιρούς που η Ε.Ε. έχει καταστεί το αποκορύφωμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μιας εξέλιξης του καπιταλισμού. Ο Αγώνας που δίνει η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι για να φύγει από την Ε.Ε. αλλά για να ανατρέψει την ολοκλήρωση αυτής της πορείας.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση και με την εξομοίωση της πρότασης Τσίπρα και email Χαρδούβελη
Σχετικά με την διαπραγμάτευση ο Νίκος Μανιός σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε το επιχείρημα ότι για την διαφορά των 500 εκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτής των θεσμών θέτουν οι εταίροι μας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή οικονομία. Η διαφορά είναι η ταξική προσέγγιση των μέτρων των 9 δις.
Η πρόταση Τσίπρα και το email Χαρδούβελη δεν είναι όμοιες προτάσεις. Το περίφημο email Χαρδούβελη περιείχε μέτρα ύψους 1 δις ευρώ που αφορούσαν στην χρονική περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015. Μετά τις 30/6/2015 θα έρχονταν τα μέτρα που προτείνονται και τώρα στην ελληνική κυβέρνηση. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το ήξερε και για αυτό έφυγε άρον-άρον, σε αντίθεση με την άποψη που υποστηρίζει ότι την έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι μια ακόμη ομοιότητα με την περίοδο της Δικτατορίας: το γεγονός ότι δεν την έριξε ο λαός, αλλά κατέρρευσε.

Μια απάντηση στην στάση του ΚΚΕ.
Αρχικά, ο Νίκος Μανιός ανέφερε την εκτίμησή του στην ιστορία του ΚΚΕ. Η ταύτιση όμως, από πλευράς ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ με τις μνημονιακές κυβερνήσεις και η απόσταση που κρατά από το δημοψήφισμα της Κυριακής, τον οδήγησε να παραφράσει ένα παλιό σύνθημα από «Βάρκιζα-Μεσούντα-2 τσιγάρα δρόμος» σε «Αποχή 1946-Δημοψήφισμα 5 Ιούλη 2015-2 τσιγάρα δρόμος».

Το βίντεο της ομιλίας του κ. Μανιού μπορείτε να το δείτε εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=CtgXAQFqPGU&list=PLdQbjFG4iFRvD4KW0yDDrAdOJEsTn07V3&index=5