Τρίτη, Ιουνίου 30, 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΓΩ ΓΩΝΙΑΣ ΘΗΡΑΣ – πρακτικά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τοπικού συμβουλίου της Έξω Γωνιάς Θήρας,

Στην  Έξω Γωνιά Θήρας σήμερα την 29η Ιουνίου 2015, ημέρα Δευτέρα και ώρα 2000, κατόπιν της αριθ.32/23-6-2015 πρόσκλησης του Προέδρου της Τοπικής  Κοινότητας, αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο τριών μελών υπήρξαν δύο παρόντες και απών λόγω κωλύματος ο Γεώργιος Ρούσσος, συνεδρίασε δημόσια στην αίθουσα του Κατηχητικού Σχολείου του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους το Τοπικό Συμβούλιο Έξω Γωνιάς Θήρας για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των ακόλουθων θεμάτων:

ΘΕΜΑ 1ο  Καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες.
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε ότι η παρ. 2 του άρθρου 202 του ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.) ορίζει ότι «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης, επιτρέπεται, να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου. Με τους ίδιους όρους, επιτρέπεται, να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα». Με τη διάταξη αυτή ρυθμίζεται κατά τρόπο συγκεκριμένο και περιοριστικό η αρμοδιότητα των δήμων στην άσκηση της κοινωνικής τους πολιτικής, προς τους απόρους και οικονομικά αδυνάτους κατοίκους, καθώς και το δικαίωμα της παροχής οικονομικής βοήθειας σε χρηματικά ποσά, εφόσον βέβαια, το επιτρέπει, η οικονομική κατάσταση του Δήμου.
Η χορήγηση των χρηματικών βοηθημάτων, σε απόρους κατοίκους, γίνεται όταν συντρέχουν εξαιρετικές περιπτώσεις και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης.  Ως εξαιρετικές περιπτώσεις νοούνται ιδιάζουσες καταστάσεις, οι οποίες παρουσιάζουν μεμονωμένο χαρακτήρα και οι οποίες, λόγω ακριβώς των ιδιαιτέρων συνθηκών και χαρακτηριστικών τους, δεν είναι δυνατόν να περιγραφούν ή να προβλεφθούν εκ των προτέρων.
Ως ανάγκη, νοείται, κατ’ αρχήν, κατάσταση η οποία έχει χαρακτήρα επιτακτικό και ανεπίδεκτο αναβολής, διότι από την αναβολή υπάρχει κίνδυνος να επέλθει, με μεγάλη πιθανότητα, βλάβη, ενώ, έκτακτη, είναι η περίπτωση, η οποία οφείλεται σε απρόβλεπτα γεγονότα ή καταστάσεις.
Έκτακτες και σοβαρές ανάγκες, συνιστούν αυτές που προκύπτουν από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα, πολεμικά γεγονότα, σοβαρές ασθένειες, γήρας, δυστύχημα, φτώχεια, την σοβούσα και παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση, την ανεργία, τις απολύσεις, την απροσδόκητη μείωση των εισοδημάτων, κλπ, οι οποίες, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε πραγματική ανάγκη και απόγνωση, απόρους και οικονομικά αδύνατους πολίτες.
Περαιτέρω, η έννοια της οικονομικής αδυναμίας, προσδιορίζεται με βάση κριτήρια γενικά και αντικειμενικά, όπως, το ύψος του εισοδήματος, ο αριθμός των ανήλικων τέκνων, η κατάσταση υγείας των μελών της οικογένειας και η γενικότερη περιουσιακή και οικονομική κατάσταση αυτών.
Εξ’ άλλου, η ιδιότητα του πολύτεκνου καθορίζεται από την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι, με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 202 ΔΚΚ, δεν θεσπίζεται δικαίωμα προς λήψη βοηθημάτων ή ενισχύσεων, αλλά παρέχεται σχετική ευχέρεια στο Δήμο, η άσκηση της οποίας τελεί υπό όρους, οι οποίοι εκτέθηκαν αναλυτικά παραπάνω.
Το Γραφείο Πρόνοιας του Δήμου μας παρέδωσε προ ημερών τις αιτήσεις που εκκρεμούν  προκειμένου το Τοπικό Συμβούλιο, με αιτιολογημένη απόφαση, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, να εισηγείται εφεξής στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά. Το μέτρο αυτό συμπλέει με την παράγραφο 3 του άρθρου 84 του ν. 3852/2010.
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή, από τους ενδιαφερομένους καθώς και για την απόδειξη των προϋποθέσεων προς καταβολή του αιτούμενου βοηθήματος, πρέπει κατά τη γνώμη μου να προσκομίζονται, τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1. Υποβολή αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης από τον ενδιαφερόμενο.
2. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
3. Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των δυο (2) τελευταίων ετών και το έντυπο Ε9 Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης ή βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. «περί μη υποβολής φορολογικής δήλωσης».
4. Αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών ή ιατρικά πιστοποιητικά για την κατάσταση της υγείας του αιτούντος ή μελών της οικογένειάς του.
5. Κάθε άλλο έγγραφο, αποδεικτικό στοιχείο, που αποδεικνύει την, εν γένει, εξαιρετική περίπτωση και την προσωπική, κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση και δικαιολογούν την έκτακτη και σοβαρή ανάγκη τους (όπως, εγγραφή ως ανέργων στον ΟΑΕΔ, ιατρικές και σπουδαστικές ανάγκες τέκνων, βιβλιάρια κοινωνικής πρόνοιας, ασφαλιστικά βιβλιάρια, κλπ).
Μετά από διαλογική συζήτηση το Τοπικό Συμβούλιο υιοθετεί ομόφωνα την εισήγηση και καλεί τους οικονομικά αδύνατους και πολύτεκνους, που επιθυμούν να τύχουν του παραπάνω ευεργετήματος και που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις να υποβάλλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, με τα παραπάνω δικαιολογητικά.

ΘΕΜΑ 2ο       Ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος προβήκε στην ακόλουθη ανακοίνωση:
“Ανακοινώνεται ότι το κατάστημα Σύρου των Ελληνικών Ταχυδρομείων είναι κατ αρχήν σύμφωνο με το αίτημα της τοποθέτησης σωμάτων γραμματοθυρίδων σε δεύτερο σημείο του οικισμού Έξω Γωνιάς. Σαν δεύτερο σημείο τοποθέτησης γραμματοθυρίδων έχει προταθεί το οίκημα που έχει κτιστεί απέναντι από το σπίτι του Αρτέμη Ρούσσου (πιο πάνω από την κάνναβα Σαλίβερου). Στο βαθμό που θα μετακινηθούν ενδιαφερόμενοι από το πρώτο σημείο (στη στάση του Αγίου Χαραλάμπους) στο δεύτερο σημείο, θα ελευθερωθούν γραμματοθυρίδες και στο πρώτο σημείο.
Από την Περιφερειακή Δ/νση ΕΛ-ΤΑ Αιγαίου-Πειραιά, μας ζητούν πόσα σώματα γραμματοθυρίδων χρειάζονται, τον πληθυσμό και τα νοικοκυριά που θα εξυπηρετηθούν.
Για τους λόγους αυτούς παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται για απόκτηση γραμματοθυρίδας ή στο πρώτο σημείο τοποθέτησης γραμματοθυρίδων ή στο δεύτερο, να το δηλώσουν στον Πρόεδρο της Κοινότητας μέχρι την 1-7-2015”.

ΘΕΜΑ 3ο       Απορρίμματα στο δρόμο προς την παραλία του ΑΒΙΣ.
Ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το θέμα αυτό, είπε ότι την 9-6-2015  παρατηρήθηκε ότι  στη δεξιά πλευρά του δημοτικού δρόμου προs το ΑΒΙΣ, περίπου 500 μέτρα μετά τη διασταύρωση του δρόμου αυτού με τον επαρχιακό δρόμο Φηρών – Καμαρίου είχε τοποθετηθεί ένα κιβώτιο συμπίεσης σκουπιδιών (press container), χωρίς ένδειξη του κατόχου,  το οποίο συνδέθηκε με το ηλεκτρικό ρεύμα της παρακείμενης γεώτρησης. Το πρωί της 10-6-2015 καταγγέλθηκε και σε επιτόπια μετάβαση διαπιστώθηκε ότι παραπλεύρως αυτού είχε τοποθετηθεί και ένα ανοικτό μεταλλικό κιβώτιο μεγάλων διατάσεων, με την ένδειξη «KKL natura», το οποίο ήταν υπερπλήρες από σκουπίδια, μέρος των οποίων είχε παρασυρθεί από τον αέρα στο δρόμο και στα παρακείμενα αγροκτήματα. Την 23-6-2015, μετά από καταγγελία, διαπιστώθηκε ότι είχε τοποθετηθεί και δεύτερο ανοικτό μεταλλικό κιβώτιο μεγάλων διαστάσεων, το οποίο ήταν υπερπλήρες από σκουπίδια.
Σημειώνεται ότι ο δρόμος προς το ΑΒΙΣ είναι το όριο μεταξύ της Κοινότητας Έξω Γωνιάς και της Κοινότητας Επισκοπής Γωνιάς. Ο δρόμος δε αυτός ενώνει τον παραδοσιακό οικισμό της Έξω Γωνιάς με τον άλλο οικισμό του χωριού μας «περιβόλια» και εξυπηρετεί τους προοριζόμενους προς την ομώνυμη παραλία καθώς και σημαντικό μέρος της κίνησης προς το αεροδρόμιο.
Όπως αναφέρθηκε, στα εν λόγω κιβώτια τοποθετούνται σκουπίδια που μεταφέρονται από το Καμάρι.
Μετά από διαλογική συζήτηση, το Τοπικό Συμβούλιο ζητά ομόφωνα από το Δήμο να ενεργήσει άμεσα για την  απομάκρυνση από την υπόψη περιοχή:
α.  των ανοικτών κιβωτίων, λαμβανομένου υπόψη ότι, εκτός των άλλων,  κατά τη γνώμη μας η παραμονή τους προσκρούει ευθέως και στην περιβαλλοντολογική νομοθεσία, και
β. του κλειστού κιβωτίου συμπίεσης σκουπιδιών αν τίθεται θέμα νόμιμης παραμονής και λειτουργίας του ή αν είναι ενδεχόμενη η περίπτωση δυσοσμίας ή ρύπανσης εξ αυτού  στην περιοχή.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και η Άννα Θεολόγου, υπάλληλος του Δήμου Θήρας, για την τήρηση του πρακτικού.
Ο Πρόεδρος  ΣΑΛΙΒΕΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ