Δευτέρα, Μαΐου 11, 2015

Βασίλειος Πετράτος, γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας, - ακαδημαϊκός : ιδιαίτερα σημαντικές οι εργασίες συντήρησης και μελέτης που έγιναν το 2014 στο Ακρωτήρι Θήρας - συντηρήθηκε η τοιχογραφία του «μεγάλου τοίχου των κόκκινων σπειρών» από την Ξεστή 3 – ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες παραλαβής του στεγάστρου του Ακρωτηρίου Θήρας

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι εργασίες συντήρησης και μελέτης που έγιναν το 2014 στο Ακρωτήρι Θήρας. Συγκεκριμένα, συντηρήθηκε η τοιχογραφία του «μεγάλου τοίχου των κόκκινων σπειρών» από την Ξεστή 3, μια μεγάλη σύνθεση μήκους άνω των πέντε μέτρων, που ανασυντέθηκε σε δύο φορητούς πίνακες. Όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη ανασυγκροτηθεί το ένα τμήμα και έχει κατασκευαστεί το μεταλλικό πλαίσιο στο οποίο θα τοποθετηθεί μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πετράτος κατά την παρουσίαση του έργου της Εταιρείας για το 2014, έχει γίνει η προσωρινή παραλαβή του στεγάστρου του Ακρωτηρίου της Θήρας, ένα πολυαναμενόμενο έργο το οποίο φαίνεται να φτάνει στο αίσιο τέλος του.

Τα προαναφερθέντα ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλειος Πετράτος, γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας και ακαδημαϊκός, κατά την παρουσίαση του έργου της Εταιρείας για το 2014 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10.5 στο αμφιθέατρο της Αρχαιολογικής Εταιρίας στην Αθήνα.

Στα πεπραγμένα για το 2014 της Αρχαιολογικής Εταιρίας αναφέρθηκε πλήθος δράσεων της και ερευνών σε αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων, που έφεραν στο φως σημαντικά ευρύματα και πληροφορίες κυρίως για τους προιστορικούς χρόνους.

Στις δράσεις, τα ευρήματα και τις έρευνες που ξεχώρισαν για το 2014 στις Κυκλάδες αναφέρθηκαν τα εξής :

Νέες βραχογραφίες είδαν το φως στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα 'Ανδρου, στην προϊστορική ακρόπολη της Χαλανδριανής Σύρου και στο Βαθύ Αστυπάλαιας. Βραχογραφίες που εικονίζουν για πρώτη φορά ανθρώπους, όπως οι πέντε μορφές που κυνηγούν άγρια ζώα, ίσως τσακάλια ή ο κυνηγός ο οποίος φέρεται να έχει σκοτώσει ταύρο ή αγελάδα, ήταν μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν στον Στρόφιλα 'Ανδρου.

Επίσης, στην περιοχή -την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Χριστίνα Τελεβάντου- διαπιστώθηκαν ακόμα παλαιότερες βραχογραφίες, γεγονός που αποδεικνύει τη μακρά παράδοση χρήσης του χώρου για τη χάραξη παραστάσεων. Στους χώρους των Κυκλάδων όπου εμφανίζονται οι ιδιότυπες και σχεδόν ίδιας τεχνικής βραχογραφίες, προστέθηκε το 2014 και η ακρόπολη της Χαλανδριανής στη Σύρο (την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Μαρίζα Μαρθάρη), όπως για παράδειγμα η βραχογραφία που εικονίζει ένα ψάρι ή δελφίνι.

Σπείρες, πλοίο, βέλη και δόρατα, είναι μερικές από τις νέες αναπαραστάσεις που βρέθηκαν χαραγμένες στους βράχους στο Βαθύ Αστυπάλαιας, όπου συνεχίζονται οι συστηματικές έρευνες του Ανδρέα Βλαχόπουλου στη βόρεια ακτή.


Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Πετράτος χαρακτήρισε ευχάριστο γεγονός την προσφορά στην Εταιρεία εκ μέρους της κόρης του Σπυρίδωνα Μαρινάτου, Ναννώς, του εκμαγείου της φημισμένης προτομής της Νεφερτίτης, βασίλισσας της Αιγύπτου, το οποίο είχε δωρηθεί στον αείμνηστο αρχαιολόγο το 1935 όταν ήταν Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης.