Δευτέρα, Μαΐου 11, 2015

ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών Σαντορίνης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νεοσύστατης «Ομάδας Γυναικών Σαντορίνης», 

Στις 9 Μάη του 1945, ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
σφραγίστηκε με τη νίκη των λαών κατά της φασιστικής Γερμανίας!
Η άσβεστη μνήμη της μέρας αυτής, 70 χρόνια μετά, είναι τιμή και χρέος όλων των αγωνιστών που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος για να νικηθεί ο ναζισμός. Η μέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών δεν ήρθε από μόνη της!
 Για όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι και για όσους αγωνίστηκαν με
οποιονδήποτε τρόπο κατά των εισβολέων κατακτητών στα πεδία των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στις θάλασσες και στον αέρα, στην παρανομία.
 Για τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που πάλεψαν με τ’ όπλο ή με την προκήρυξη, για εκείνους που κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα, για όσους έδωσαν μάχες για την οργάνωση της επιβίωσης του λαού.
 Για όλους τους λαϊκούς ανθρώπους που έκρυψαν αγωνιστές ή πήραν μέρος στις απεργίες, στις διαδηλώσεις και τα σαμποτάζ.
 Για τους ανώνυμους μαχητές και μαχήτριες που πολέμησαν εναντίον του ιμπεριαλιστικού άξονα Γερμανίας – Ιαπωνίας – Ιταλίας και των συμμάχων τους.
 Για τους νεκρούς από πείνα, για τα εκατομμύρια θύματα των φοβερών στρατοπέδων
θανάτου και κάθε χώρου φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο αποκορύφωμα, με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος διάρκεσε 2.194 μέρες και στοίχισε τη ζωή σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα 20 εκατομμύρια από τη Σοβιετική Ένωση που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της ναζιστικής επίθεσης που έπληξε ένα φιλειρηνικό λαό, ενώ πραγματοποιούσε το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χτίζοντας το μέλλον του με απέραντο μόχθο.
Ας μην επιτρέψουμε την πλαστογράφηση της μέρας αυτής! Η 9 Μάη να μη γίνει ποτέ στη συνείδηση των λαών αποπροσανατολιστική «Μέρα της Ευρώπης» (!) όπως ανακηρύχτηκε από την καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση για να σβηστεί η ιστορική μνήμη.
Ο φασισμός και ο πόλεμος γεννήθηκαν από τα σπλάχνα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας του κεφαλαίου και θα υπάρχουν όσο υπάρχουν τέτοιες κοινωνίες. Όμως οι λαοί δεν πρόκειται να ξεχάσουν! Και θα αγωνιστούν, ο κάθε λαός πρώτα απ’ όλα για τη χώρα του, για να εξαφανίσουν την ύπαρξη κάθε οικονομικού συμφέροντος και κάθε εξουσίας που τους βλάπτει, παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους και αλλάζοντας τα πάντα για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.
Σήμερα, κάθε γυναίκα από λαϊκή οικογένεια, κάθε μάνα που νοιάζεται για το μέλλον των παιδιών της έχει χρέος να μάθει και να μεταδώσει την αλήθεια για την ιστορία. Να αντιπαλέψει τη σύγχρονη προπαγάνδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων με την αντιδραστική και ανιστόρητη ταύτιση ναζισμού - σοσιαλισμού.
Μαθαίνουμε – Συμμετέχουμε – Αγωνιζόμαστε – Καταχτάμε!
… Και σεις, να μάθετε να βλέπετε κι όχι να χαζεύετε. Πρέπει να ενεργείτε κι όχι να λέτε λόγια.
Αυτό το τέρας μια φορά κόντεψε να κυβερνήσει τον κόσμο. Οι λαοί είχαν ναρκωθεί, αλλά τώρα ας μη βιαστούμε να τραγουδήσουμε τη νίκη. Η κοιλιά απ’ όπου γεννήθηκε είναι ακόμα γόνιμη»

(Μπ. Μπρεχτ, «Η άνοδος του Αρθούρου Ούι»)