Τρίτη, Μαΐου 12, 2015

συνέντευξη Προέδρου ΚΕΚ ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδων

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αποτελείται από 13 παραρτήματα πανελλαδικά, ένα από αυτά είναι το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου στις Κυκλάδες που εδρεύει στη Σύρο, με εικοσαετή δράση σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, ευπαθών κοινωνικά ομάδων, εκπαίδευση εργαζομένων, δια βίου μάθησης κ.α.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΚ ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδων, κ. Μάριος Ξαγοράρης παραχώρησε συνέντευξη σχετικά με το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων.
Τις απαντήσεις που απαντούν σε χρήσιμα ερωτήματα για το κοινό μπορείτε να δείτε εδώ :

- Τι είναι το Δίκτυο Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων;
Το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής είναι μια νέα δραστηριότητα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία έχει στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση και τη συμβουλευτική του εργατικού δυναμικού, με έμφαση και προτεραιότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης. Η παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος στο πεδίο αυτό έρχεται όχι να αντικαταστήσει, αλλά να συμπληρώσει και να ενισχύσει τις κρατικές δομές και υπηρεσίες, κυρίως του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς επίσης και των αντίστοιχων δομών και υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων.

- Τι είδους πληροφόρηση παρέχει το Δίκτυο;
Αρχικά να τονιστεί ότι όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι εντελώς δωρεάν. Αφορούν την τεκμηριωμένη πληροφόρηση των εργαζομένων από την αρμόδια Ομάδα Νομικών Συμβούλων του Δικτύου για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, εργασιακών σχέσεων και απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα μπορεί κάποιος να θέσει ερωτήματα όπως «Θεμελιώνω ή όχι συνταξιοδοτικό δικαίωμα;» - «Αν ναι πότε το θεμελιώνω;» - «Τι μπορώ να αναγνωρίσω;» - «Τι ισχύει για τη διαδοχική ασφάλιση κ.ο.κ.» - «Τι παροχές μητρότητας δικαιούμαι;» - «Πως υπολογίζω την ετήσια άδειά μου;» - «Τι παροχές ασθένειας δικαιούμαι;» κ.α.

-Τι είδους συμβουλευτική παρέχει το Δίκτυο και σε ποιούς;
Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής απευθύνονται σε μεμονωμένους χρήστες και σε συλλογικούς φορείς. Η συμβουλευτική εστιάζει σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και εργασιακών σχέσεων, κυρίως όμως αφορά στην απασχόληση. Ομάδες εργαζομένων και ανέργων όλων των ηλικιών μπορούν να υποστηριχθούν ατομικά ή  συλλογικά από τις συμβούλους του Δικτύου με δια ζώσης συναντήσεις και εξ αποστάσεως επαφές. Στα πλαίσια της συμβουλευτικής μπορεί κάποιος να βελτιώσει τα επαγγελματικά του προσόντα, να αναπτύξει τεχνικές εύρεσης εργασίας, όπως σύνταξη και επικαιροποίηση βιογραφικού σημειώματος, προετοιμασία για συνέντευξη, βοήθεια στον εντοπισμό θέσεων εργασίας, πληροφόρηση σε ζητήματα εκπαίδευσης και επανακατάρτισης.
Ειδικότερα για την παροχή συμβουλευτικής σε ανέργους (16 έως 30 ετών) αξιοποιούνται οι μέθοδοι και τα εργαλεία του Εξειδικευμένου Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης (ΕΚΠΑ Αθηνών) του ΙΝΕ ΓΣΕΕ http://www.ergasiaine.gr/ekpa/ .

-Το Δίκτυο σε ποιες κατηγορίες εργαζομένων απευθύνεται;
Το Δίκτυο απευθύνεται στο σύνολο του εργατικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα. Σε εργαζόμενους που ασκούν εξαρτημένη εργασία, που είναι ασφαλισμένοι στο  ΙΚΑ και σε εργαζομένους στις δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις κοινωνικής ωφέλειας. Το Δίκτυο, ωστόσο δεν αποκλείει κανέναν εργαζόμενο γι' αυτό και μπορεί να δώσει απαντήσεις σε εργαζομένους άλλων ταμείων (π.χ. ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ κ.α.) εφόσον στο παρελθόν ο εργαζόμενος υπήρξε ασφαλισμένος στο ΙΚΑ.
Επιπλέον όπως ήδη αναφέρθηκε το Δίκτυο απευθύνεται και στην κατηγορία των ανέργων. Οι οποίοι μπορούν να απευθύνουν τόσο ερωτήματα όσο και να ενημερώνονται για θέσεις εργασίας, προγράμματα κατάρτισης κ.α.

-Με ποιες διαδικασίες παρέχονται οι υπηρεσίες του Δικτύου;
Οι διαδικασίες είναι απλές. Οι ενδιαφερόμενοι έρχονται σε επαφή με τα στελέχη της Δομής του Δικτύου, θέτουν τα ερωτήματά τους, τα οποία καταγράφονται σε φόρμες ερωτηματολογίων ανάλογα με το ζήτημα, αποστέλλονται στην Ομάδα Νομικών Συμβούλων του Δικτύου, απ’ όπου και πραγματοποιείται εξατομικευμένη επεξεργασία των ερωτημάτων, ώστε οι απαντήσεις να είναι έγκυρες και να συνάδουν με τις τρέχουσες εξελίξεις.

Επίσης έχει προωθηθεί πρόταση συνεργασίας στο Δήμου Σύρου - Ερμούπολης ώστε να δημιουργηθεί «Γραφείο Εργασίας», όπου θα παρέχονται δια ζώσης σε καθορισμένες ημέρες και ώρες, οι υπηρεσίες του Δικτύου από 2 εξειδικευμένα στελέχη της Δομής. Αντίστοιχα έχει προωθηθεί πρόταση συνεργασίας στο Δήμο Πάρου για τη δημιουργία «Σημείου Υποστήριξης» του Δικτύου, όπου οι υπηρεσίες θα παρέχονται εξ αποστάσεως από τα στελέχη της Δομής. Ανάλογες συζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί με όλους τους Δήμους των Κυκλάδων και πρόκειται να αποσταλούν σχετικές προτάσεις συνεργασίας.

-Τι άλλες δράσεις έχει αυτή τη στιγμή το ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδων;
Στις δράσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ εντάσσεται και το έργο «Συνδικαλιστική κατάρτιση και ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων εργαζομένων ιδιωτικού τομέα που εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΕ» το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των μελών και στελεχών των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούνται στη ΓΣΕΕ ώστε να αναπτύσσουν  τεκμηριωμένη και αποτελεσματική παρέμβαση στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και στις οργανωμένες συλλογικές δράσεις του κόσμου της εργασίας καθώς και στην αναβάθμιση των προσόντων και των κοινωνικών δεξιοτήτων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Ως σήμερα, έχουν υλοποιηθεί τα θεματικά αντικείμενα Τεχνικές Διαπραγμάτευσης, Εργασιακές Σχέσεις και Δικαιώματα, Οριζόντιες ξενόγλωσσες ικανότητες εστιασμένες στο χώρο εργασίας (αγγλικά) και Βασικές Δεξιότητες Χρήσης Η/Υ. Άμεσα θα ξεκινήσουν τμήματα με θεματικό αντικείμενο Ψηφιακός Εγγραματισμός στις καθημερινές συναλλαγές, Αγωγή & Δικαιώματα Καταναλωτή και Τούρκικα. Τα προγράμματα επιμόρφωσης είναι επιδοτούμενα και έχουν διάρκεια έως 60 ώρες.

-Πως μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί και να έρθει σε επαφή με τη Δομή του Δικτύου και γενικότερα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο;

Η ενημέρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του ΙΝΕ ΓΣΕΕ http://www.inegsee.gr, εκεί μπορούν να περιηγηθούν και στο παράρτημα των Κυκλάδων. Μέσω της σελίδας μας στο facebook “ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδες”. Με email εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποστείλουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση στην υπηρεσία μας. Με αποστολή σχετικών ερωτημάτων στα email syrosinediktio@inegsee.gr  και inekikl@otenet.gr . Με δια ζώσης συναντήσεις στα γραφεία μας στη διεύθυνση Ανδρέα Κάργα 62 Ερμούπολη και τηλεφωνικά στο 2281085306 & 2281081692.