Τετάρτη, Δεκεμβρίου 09, 2015

οι «βαλίτσες» «Κυκλαδικός Πολιτισμός» και «Αρχαία κεραμική» βρίσκονται στο S.A.F. και περιμένουν τους μαθητές της Σαντορίνης να τους γνωρίσουν το περιεχόμενό τους

Δυο μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και την Αρχαία Κεραμική, έρχονται από 20 Νοεμβρίου στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης και πλαισιώνονται από ζωντανή κίνηση και θεατρικό παιχνίδι, δημιουργώντας μια σπάνια διαδραστική περιήγηση μέσα στο χρόνο, τις τέχνες, την ιστορία και τον πολιτισμό, για τους μικρούς και μεγάλους φίλους, με ελεύθερη είσοδο.

Οι μουσειοσκευές είναι «βαλίτσες». Βαλίτσες, που ταξιδεύουν σαν σιωπηλοί πρέσβεις εκπαίδευσης και πολιτισμού. Πηγαίνουν από σχολείο σε σχολείο και από πόλη σε πόλη, καθώς σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τα παιδιά όλης της Ελλάδας με τη πολιτιστική κληρονομιά, δημιουργώντας ταυτόχρονα την πρώτη τους επαφή με την έννοια του Μουσείου, προετοιμάζοντας έτσι τους επισκέπτες του αύριο με τρόπο ευχάριστο και διαδραστικό.

Τα παιδιά δεν είναι απλοί θεατές εκθεμάτων. Δεν είναι επισκέπτες, ούτε ακροατές. Με τις μουσειοσκευές τα παιδιά συμμετέχουν σε δράσεις και αποκομίζουν ουσία και ευχάριστα ερεθίσματα. Σε αυτή τη νέα περιήγηση, δεν έχει σημασία το «πόσα» θα δουν, αλλά ο τρόπος που θα τα δουν και το «αποτύπωμα» που θα αφήσει το κάθε έκθεμα στην ψυχή και το μυαλό τους.

Κάθε μουσειοσκευή αναφέρεται σε διαφορετικό θέμα και περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό, διαφάνειες, φωτογραφίες, βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια, που σχεδιάστηκαν με σκοπό να προτρέψουν τους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στην παρουσίαση. Το περιεχόμενο της κάθε μουσειοσκευής προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία Από τις 20 Νοεμβρίου δυο μουσειοσκευές θα βρίσκονται στο SAF.

Η βαλίτσα «Κυκλαδικός Πολιτισμός», που περιέχει ακριβή αντίγραφα ειδωλίων, σκευών και εργαλείων που δίνουν στο μαθητή την ευκαιρία να γνωρίσει τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία και η βαλίτσα «Αρχαία κεραμική», με αντίγραφα αγγείων του μελανόμορφου και ερυθρόμορφου ρυθμού που βοηθούν το μαθητή να μάθει πολλά για την κατασκευή τους, τις διάφορες τεχνικές διακόσμησης, τα σχήματα και τις ονομασίες τους.

Κάθε Πέμπτη για τα Σχολεία και κάθε Παρασκευή για το κοινό, οι Υπεύθυνες του Προγράμματος για το SAF, Ισμήνη Χαντζή και Μαρία Καβαλιέρη, εμπλουτίζουν την περιήγηση με ζωντανή κίνηση, εικαστικό και θεατρικό παιχνίδι, προσδίδοντας στο εγχείρημα μια τρίτη διάσταση, σωματοποιώντας την επίσκεψη των παιδιών, κάνοντας ακόμα πιο βαθύ το αποτύπωμα της εμπειρίας μέσα από τη θεατρικότητα και την αναπαράσταση των γεγονότων.


Η συμμετοχή είναι δωρεάν και εξασφαλίζεται με την έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία του γονέα στο 22860 85141. Ωρες 10.00-18.00. Έως 15 παιδιά ανά τμήμα.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.