Κυριακή, Αυγούστου 31, 2014

ενστάσεις από το Ξ.Ε.Ε. για τον επενδυτικό Νόμο που αφήνει απέξω μεγάλες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες περιφέρειες μεταξύ των οποίων και το Ν. Αιγαίο

Το μείζονα κίνδυνο να μείνουν εκτός επενδυτικών κινήτρων,  οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στις καθιερωμένες τουριστικά περιοχές, με την ισχύ του νέου κανονισμού 651/2014 της Επιτροπής για το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων στην Ε.Ε, επισημαίνει με επιστολή του στους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια και Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γεώργιος Τσακίρης.

Σύμφωνα με μέρος της επιστολής του προέδρου του ΞΕΕ,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τον Ν.4242/2014 έληξε την 5/03/2014 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο πλαίσιο του Επενδυτικού Νόμου. Έως την 30-6-2014 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων της Α’ Περιόδου 2014 και εντός του προσεχούς διαστήματος πιστεύουμε ότι ολοκληρώνεται και η έκδοση του συνόλου των αποφάσεων υπαγωγής.

Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα , δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος υπαγωγής για κάποιο νέο επενδυτικό σχέδιο στα πλαίσια του Επενδυτικού Νόμου από την 5-3-2014 και εντεύθεν. Το Υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται στην διαδικασία σύνταξης του Νέου Επενδυτικού πλαισίου-νόμου και σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες και διαρροές, ο νέος νόμος θα κινείται σε διαφορετικούς άξονες σε σχέση με τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς νόμους.

Συγχρόνως η πρόσφατη δημοσίευση του νέου κανονισμού 651/2014 της Επιτροπής για το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων στην Ε.Ε. έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην τουριστική επιχειρηματική κοινότητα, γιατί αλλάζει ριζικά το πλαίσιο των ενισχύσεων για τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα , στην βάση του οποίου στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό η μέχρι σήμερα ανάπτυξη της Ελληνικής ξενοδοχειακής υποδομής.

Η αλλαγή του ενισχυτικού πλαισίου των επενδύσεων, ιδιαιτέρως αυτών που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και ο προδιαγραφόμενος , βάσει των νέων αλλαγών, αποκλεισμός από τα κίνητρα του νόμου των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε μια συγκυρία που απαιτούνται επενδύσεις που είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητά μας αλλά και εκείνες που θα επεκτείνουν και θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενέχει τον κίνδυνο να πλήξει σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη και λειτουργία της χώρας μας.

Ειδικότερα, ο νέος Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός αριθ. 651/2014 , οι «Κατευθυντήριες γραμμές για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα 2014-2020», καθώς και ο «Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων», που αποτελούν το νομικό υπόβαθρο για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων και για τη λειτουργία, εν προκειμένω, του Επενδυτικού Νόμου, έχουν τεθεί πλέον εν ισχύ.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που εισάγουν οι παραπάνω κανονισμοί και πλαίσιο, προκύπτουν σημαντικές αλλαγές στις δυνατότητες ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων.

(…)
Μεταξύ των περιοχών στις οποίες εξαιρούνται οι επενδύσεις μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων από τη δυνατότητα ενίσχυσης είναι και το Ν. Αιγαίο.


Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ.3 του ΓΑΚ προκύπτει ότι οι δραστηριοποιούμενες στην Κρήτη, Ν. Αιγαίο, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Αττική και Δυτική Μακεδονία μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, δεν μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση.