Σάββατο, Ιουλίου 12, 2014

«πώς να μην διαχειρίζεσαι μια Σαντορίνη (ή μια Ελλάδα)» - άρθρο του Σ. Γεωργανά για την Σαντορίνη ..

Σύμφωνα με μέρος του κειμένου που δημοσιεύθηκε στις σελίδες : http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=35256 και www.anamorfosis.net/blog

Η Σαντορίνη είναι η ελληνική Πόρσε. Προϊόν υψηλής ποιότητας και διεθνούς προβολής, τόσο ξεχωριστό που έχει φτάσει να ζητάει υπέρογκες τιμές - και να τις πληρώνεται*. Δυστυχώς δεν αγαπάμε αρκετά την Πόρσε μας. Τα περσινά ζητήματα ηλεκτροδότησης του νησιού υπενθύμισαν πώς (δεν) φροντίζουμε την ελληνική Πόρσε και αναδεικνύουν μια αδυναμία χαρακτηριστική του ελληνικού μοντέλου με συνέπειες για την πολιτική ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας.

Συνηθίζουμε τους διθυράμβους περί της ελληνικής γης, ακόμα κι όταν συγκρούονται με την πραγματικότητα, αλλά στην περίπτωση της Σαντορίνης είναι δύσκολο να αποφύγεις την υπερβολή: το επιβλητικό θέαμα της καλντέρας, ο συνδυασμός του ηφαιστειακού τοπίου με τα χιλιάδες άσπρα σπίτια κρεμασμένα στους γκρεμούς, είναι μοναδικός. Το μείγμα τοπίου και ανθρώπινων κατασκευών είναι τυπικά ελληνικό και εν μέρει αποτέλεσμα τυπικών αδυναμιών του ελληνικού κράτους. Η πολυφωτογραφημένη Οία και τα Φηρά προσφέρουν ένα εξαιρετικά γραφικό θέαμα, αλλά όχι έναν καλό τόπο για να ζεις.


Το ενδιαφέρον πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ : http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=35256