Τετάρτη, Ιουλίου 09, 2014

ανοιχτά τις Κυριακές τα καταστήματα στην Σαντορίνη ύστερα από σύσκεψη στο Υπ. Ανάπτυξης (1.7)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας,

Σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ολόκληρο το έτος - Λύση για το πρόβλημα των καταστημάτων της Σαντορίνης.

Πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τις Κυριακές ολόκληρο το έτος.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κύριος Γεράσιμος Γιακουμάτος, απεδέχθη τις προτάσεις του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας για την πιλοτική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στη Σαντορίνη και τη Θηρασία ολόκληρο το έτος και την εξαίρεση των καταστημάτων μας από την απαγόρευση του νόμου.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, αναμένεται να θεσμοθετηθεί την 7η Ιουλίου 2014.

Η ευτυχής αυτή εξέλιξη, συνάδει με την προσδοκώμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα νησιά μας και την προοπτική που διαγράφεται από την άφιξη τουριστών και από την Κίνα για την εξυπηρέτησή τους και κατά την χειμερινή περίοδο.

Ο κύριος υφυπουργός, κατόπιν σχετικής υπόμνησης του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, ενημέρωσε ότι θα εξετάσει τα θέματα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών στη Σαντορίνη και των υψηλών αεροπορικών ναύλων και αυτών της ακτοπλοΐας.

Στη σύσκεψη, παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κύριος Στέφανος Κομνηνός, προσκλήθηκε, συμμετείχε και διατύπωσε τις απόψεις των Εμποροεπαγγελματιών του Συλλόγου μας, ο πρόεδρος κύριος Νίκος Νομικός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κύριος Γιάννης Ρούσσος και οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, για τα θέματα των συναδέλφων των περιοχών τους.-
Ο πρόεδρος,  Νίκος Νομικός

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των καταστημάτων και κατά τις Κυριακές, άρχισε και θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε επτά περιοχές της Ελλάδας με έντονο τουριστικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επεκταθεί για όλες τις Κυριακές, τουλάχιστον για ένα χρόνο.
Οι περιοχές αυτές, έχουν συμπεριληφθεί και στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι επτά περιοχές ανήκουν σε τρεις Περιφέρειες, έτσι ώστε να υπάρχει και συμβατότητα με τον πρόσφατο ν. 4254/2014, είναι οι ακόλουθες:
Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου: η Ρόδος, Κως και  Ερμούπολη της Σύρου, ενώ, μετά την σύσκεψη της 1ης Ιουλίου, το μέτρο αναμένεται να εφαρμοσθεί και στη Σαντορίνη.

Στην απόφαση ορίζεται ότι στις περιοχές αυτές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, θα πρέπει να εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Ιουλίου 2014.

Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, αυτό θα επαναξιολογηθεί την άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τον ανταγωνισμό είχαν προταθεί δύο σενάρια:
Πρώτον, αυτό της πιλοτικής εφαρμογής σε ορισμένες τουριστικές περιοχές και η σύγκριση στη συνέχεια της καταναλωτικής συμπεριφοράς και του τζίρου με περιοχές όπου τα καταστήματα θα παρέμεναν κλειστά τις Κυριακές.
Δεύτερον, η άμεση απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας για όλα τα καταστήματα.
Τελικώς, προτιμήθηκε η εφαρμογή της πρώτης πρότασης.
Εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προς απελευθέρωση βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων.