Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2014

οι ταινίες που κάνουν τους ξένους να θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα…

Σύμφωνα με δεκάδες αναδημοσιεύσεις στον ελληνικό Τύπο,

Η Huffington Post σε δημοσίευμα για τις κινηματογραφικές ταινίες που η πλοκή τους, ολόκληρη ή μέρος της, διαδραματίζεται σε κάποια χώρα τόσο όμορφη που οι θεατές παρακινούνται να την γνωρίσουν και από κοντά, αναφέρεται στις ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα και που η ομορφιά της χώρας μας προσελκύει τους κινηματογραφόφιλους να θέλουν να την επισκεφθούν.

Ποιες είναι όμως οι σπουδαιότερες ταινίες που γυρίστηκαν στη χώρα μας τα τελευταία τριάντα χρόνια και που την καθιστούν δημοφιλή διεθνώς;

 1. Summer Lovers  Γυρίστηκε το 1982 στη Σαντορίνη, με πρωταγωνιστές, τον Peter Gallagher και την Daryl Hannah.
Οι λάτρεις του σινεμά θαύμασαν τις ομορφιές του νησιού, τα καταγάλανα νερά και το φανταστικό ηλιοβασίλεμα.
2. Captain Corelli's Mandolin  Το περίφημο μαντολίνο του «Λοχαγού Κορέλλι», γυρίστηκε το 2001 στην πανέμορφη Κεφαλονιά. Ο Νίκολας Κέιτζ στον ρόλο του Ιταλού λοχαγού Αντώνιο Κορέλλι που ερωτεύτηκε μια Κεφαλονίτισσα (Πενέλοπε Κρουζ), κατά στην διάρκεια του Δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και η συγκινητική ιστορία τους, μάγεψαν τους σινεφίλ και «εκτόξευσαν» τον τουρισμό του νησιού στα ύψη!
3.The Sisterhood of the Traveling Pants  Η αμερικανική ταινία γυρίστηκε το 2005 και αναφέρεται σε τέσσερις έφηβες, αχώριστες φίλες, που για πρώτη φορά θα αποχωριστούν για το καλοκαίρι και η κάθε μία θα πάει σε ξεχωριστό προορισμό διακοπών. Η Λένα επιλέγει να έρθει στην Ελλάδα στο σπίτι των παπούδων της, όπου θα γνωρίσει τον έρωτα της ζωής της.
4.The Bourne Identity Η τανία με ελληνικό τίτλο «Χωρίς ταυτότητα» γυρίστηκε το 2002 και αναφέρεται σε ένα μυστικό πράκτορα που έχασε την μνήμη του και περιπλανήθηκε σε διάφορα μέρη μέχρι να ξανα βρεί την αγαπημένη του Marie στη Μύκονο. Ο Matt Damon κερδίζει τις εντυπώσεις στο ρόλο του πράκτορα και η Μύκονος «μάγεψε» το κοινό με την ομορφιά της!
 5.Before Midnight  Εδώ η ομορφιά της Πύλου «συναγωνίζεται» με την ομορφιά της πρωταγωνίστριας Julie Delpy, που ζει ένα ρομαντικό έρωτα στο πλευρό του Ethan Hawke. H ταινία γυρίστηκε το 2013 και έχει «αποσπάσει» πάνω από 172 διεθνείς κριτικές, όλες με θετικό πρόσημο!

Βέβαια, πέρα από τις πέντε αυτές διεθνείς επιτυχίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα εξολοκλήρου ή εν μέρει και τις αναφέρει η Huffington Post, υπάρχουν και πολλές άλλες κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στην χώρα μας και την έκαναν γνωστή στο παγκόσμιο στερέωμα.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο ορισμένες από αυτές.

«Το παιδί και το δελφίνι» στην Ύδρα το 1951, «Ζορμπάς» στην Κρήτη το 1964, «ο δρόμος της Κορίνθου» στην Κόρινθο το 1967, «Το Απέραντο Γαλάζιο» στην Αμοργό το 1988, «Για τα μάτια σου μόνο», στα Μετέωρα και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα, 1981, «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» στην Ρόδο το 1960, «Μάμα μία» σε Σκόπελο, Σκίαθο και Πήλιο το 2008 και Απόδραση στην Αθήνα το 1978.