Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2014

ηλεκτρονική περιήγηση στα ελληνικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μέσω του Google Sreet View

Τα 33 μουσεία της χώρας με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα πρόκειται να μπούν, άμεσα, στη εφαρμογή Google Street View (Art View).

Η Ελλάδα είναι η 56η χώρα στην οποία θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή αυτή λεπτομερών εικονικών περιηγήσεων, η οποία, μεταξύ άλλων, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως μέσον προβολής πολιτιστικών προορισμών. «Έχουμε 21 χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους και 65 εκατομμύρια κινητά αρχαιολογικά ευρήματα. Μόνον οι εκσκαφές και οι συνακόλουθες ανασκαφές στο μετρό της Θεσσαλονίκης αποκάλυψαν μια ολόκληρη βυζαντινή πόλη, με έναν τέλεια διατηρημένο αστικό ιστό.

Αλοίμονο αν μια τέτοια χώρα, αλοίμονο αν η Ελλάδα δεν αξιοποιούσε τη σύγχρονη τεχνολογία για να προβάλει τη μοναδικότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Πόσω μάλλον σε μια χρονιά, που περιμένουμε περί τα 18 εκατομμύρια επισκεπτών στους αρχαιολογικούς μας χώρους», δήλωσε ο έλληνας υπουργός πολιτισμού σε εκδήλωση της Google.

Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε από το  Μουσείο Ακρόπολης  και την Ιερά Μονή της Πάτμου -την πρώτη μονή στον κόσμο που έχει ενταχθεί στην εν λόγω εφαρμογή- και θα επεκταθεί και σε πολλά από τα 33 μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους υψηλής επισκεψιμότητας, που εντάσσονται στο Εθνικό Πιλοτικό Σχέδιο αναβάθμισης.

Οι χρήστες του διαδικτύου ανά τον κόσμο μπορούν πλέον μέσω των Χαρτών Google να απολαμβάνουν ακριβείς εικονικές περιηγήσεις στη χώρα μας, με εικόνες από κάμερες 360°, να επωφελούνται από νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, και να προγραμματίζουν τις καθημερινές τους συναντήσεις, τις μετακινήσεις και τα ταξίδια τους.

Η εφαρμογή Google Street View μπορεί να ενσωματώνεται σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων, και να προβάλλει τουριστικά αξιοθέατα.

Ο εικονικός περίπατος στην Ελλάδα αποκαλύπτει όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, μνημεία με πολιτιστική και ιστορική σημασία, τοπία σπουδαίας φυσικής ομορφιάς, καθώς και σειρά δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Αναμφίβολα, το Street View αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την τουριστική προώθηση μιας χώρας που αφθονεί σε αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά και στις ομορφιές των νησιών της.

Ο Street View Program Manager της Google Ulf Spitzer, δήλωσε:
“Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που προσθέσαμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του Street View. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν καθημερινά το Street View απολαμβάνοντας υψηλής ποιότητας εικονική πλοήγηση και πληροφορία πάνω στο χάρτη. Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι χρήστες, επιχειρήσεις και οργανισμοί θα επωφεληθούν από την εφαρμογή. Ταυτόχρονα, η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά καθιστά την Ελλάδα μια χώρα με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Προνόμια για τους Έλληνες χρήστες και τις επιχειρήσεις

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, η εφαρμογή αποτελεί άλλη μια σημαντική ευκαιρία προώθησης και έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εξάλλου επιλέγουν τις διακοπές τους κυρίως ηλεκτρονικά. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν εκ των προτέρων το ξενοδοχείο τους, και να αποκτήσουν έτσι μια ρεαλιστική αίσθηση για τις περιοχές στις οποίες πρόκειται να ταξιδέψουν.

Οι επιχειρήσεις μπορούν επιπλέον να επωφεληθούν από την τεχνολογία Street View με το να ενσωματώνουν τους Χάρτες της Google στην ιστοσελίδα τους εντελώς δωρεάν. Με τον τρόπο αυτό, θα προωθούνται αποτελεσματικά αλυσίδες ξενοδοχείων, τουριστικοί προορισιμοί, σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ τοπικές βιβλιοθήκες ή εστιατόρια θα γίνονται ευρύτερα γνωστά. 

Οι διοργανωτές εκδηλώσεων θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τοποθεσίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και μουσεία. Επίσης, οι μεσίτες γλιτώνουν σημαντικό χρόνο, όχι μόνο με το να εξερευνούν εύκολα τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν, αλλά και να αξιολογούν προκαταβολικά τους περιβάλλοντες χώρους, κάτι που θα καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματική την επιλογή ακινήτου.

Για να χρησιμοποιήσετε το Street View μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα : www.google.gr/streetview

Ενώ για να δείτε μια συλλογή από ελληνικά αξιοθέατα μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα :  www.google.com/maps/views/streetview/greece-highlights?gl=us