Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2014

ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών για την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου, και αλιευτικού καταφυγίου στην Σαντορίνη

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας παρείχε ο κ. Στυλιανόπουλος εκ μέρους του ελληνικού παραρτήματος της ομάδας «Cousteau divers» τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής κινήσεις και δράσεις με στόχο την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στην Σαντορίνη, σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ακρωτηρίου.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών έχουμε κάνει μια θαλάσσια έρευνα στην καλντέρα, απο το Kαμάρι εως την Περίσσα καθώς και από την Άσπρη Παραλία μέχρι τον Φάρο στην περιοχή του Ακρωτηριου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ  και μια επταμελή ομαδα με επικεφαλης την Μαρια Σαλομιδου και ήταν το αποτέλεσμα πρωτοβουλίας των cousteau divers, που χρηματοδότησαν και την έρευνα,  ομάδα στην οποία είναι πρόεδρος ο  Pier Iv Cousteau.

Επίσης συντάθηκε managment plan απο την εταιρία submon που στεγαζεται στην Βαρκελωνη της Ισπανιας και η οποια  εχει συντάξει τα managment plan  σε προστατευόμενες περιοχές της Ισπανιας οπως στα νησια Μέντες στην Μενόρκα κ σε πολλες αλλες περιοχες.

Οι cousteau divers έχουν υπογράψει και έχουν συμφωνήσει με τους επαγγελματίες ψαράδες για να γίνει αλιευτικό καταφύγιο στην περιοχή απο τις «Αποθηκες» μεχρι τον «Φαρο» του Ακρωτηρίου για τον σκοπό αυτό η περιοχή χαρτογραφήθηκε και υπαρχει και η επιστημονικη ερευνα του ΕΛΚΕΘΕ που εχει υπογραφεί απο τους ψαραδες και τον Pier IV Cousteau, με απότερο στόχο να θεσπιστεί επιτροπή που θα απαρτίζεται απο τους ψαραδες εναν εκπρόσωπο του Δήμου Θήρας, εναν επιστημονα του ΕΛΚΕΘΕ και τον Πιερ Υβ Κουστω, ως μέλος της επιτροπής και επικεφαλής των «Cousteau divers».
Πρόσφατα οι cousteau divers ηρθαν σε επαφη με την Υπουργό Τουρισμού κ. Kεφαλογιαννη η οποία εδειξε μεγαλο ενδιαφερον κ εφτιαξε μια επιτροπη με υπευθηνη την κυρια Bαρελα για να ερευνησει τις δυνατοτητες.

Οι cousteau divers ενημερωσαν την κ. Κεφαλογιάννη για το τι συμβαινει στις αλλες ευρωπαικες χωρες, ενώ παράλληλα κατέθεσαν στην ίδια και τις υπηρεσίες του Υπουργείου την ερευνα τοου ΕΛΚΕΘΕ,  το mangment plan και την συμφωνία των του συλλόγου των ψαράδων με τον φορεα διαχείρισης.

Δυστυχώς, όπως φάνηκε και από την συζήτηση με την Υπουργό, στην Ελλαδα δεν υπαρχει νομοθετικο πλαισιο που να καθοριζει τα αλιευτικα καταφύγια και τις προστατευομενες περιοχες
Μεγαλο ενδιαφερον για τις προσπάθειές μας δείχνει και ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος ο οποιος κανει την ερευνα του για το θέμα και έχει έρθει σε επαφη με τους αρμοδιους υπουργους.
Ως εκπρόσωπος των cousteau divers στην Ελλάδα και στην Σαντορίνη θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας.  

Οι προτάσεις μας είναι δοκιμασμένες στο εξωτερικο και αποδεικνύουν ότι σε μια προστατευομενη περιοχη αναβαθμίζεται το περιβάλλον και η επισκεψιμότητά της, ενώ δημιουργούνται νεες θεσεις εργασιας, καλυτερο επιπεδο τουρισμου, ενώ πραγματοποιούνται επισκέψεις από διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί ποιοτικότερος θαλάσσιος τουρισμός με την δυνατότητα επίσκεψης τουριστικών σκαφών, καθώς και να προσελκύονται snorkelers, divers, κ.α.
Ευχομαι στην δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου στην Σαντορίνη καθώς και να αφησουμε μια κληρονομια στα παιδια μας μια θαλασσα υγειη και γεματη ψαρια.

Αποστολος Στυλιανοπουλος, Cousteau divers

Πληκτρολογώντας τον κωδικό (password)  omirosdocs σε αυτήν τη σελίδα http://www.aegeanepinstitute.org/new-projects/  θα μπορέσετε να δείτε περισσότερες πληροφορίες καθώς κι ένα ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με το πρόγραμμα και τις δράσεις που σκοπευει να υλοποιήσει η διεθνής ομάδα Cousteau divers σε θαλάσσια περιοχή νότια της Σαντορίνης.