Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2014

τη μισή ποσότητα μικρόκαρπης τομάτας, θα παραλάβει σε σχέση με πέρυσι η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων


Περίπου τη μισή ποσότητα μικρόκαρπης τομάτας, θα παραλάβει σε σχέση με πέρυσι η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ-Santowines). Αιτίες για τη χαμηλή παραγωγή είναι η χαλαζόπτωση που έπληξε κάποιες περιοχές του νησιού αλλά και ένα καλοκαιρινό μπουρίνι που δημιούργησε πολλές απώλειες.

«Φέτος υπολογίζουμε πως θα παραλάβουμε γύρω στους 155 τόνους, αντί για 320 που πήραμε πέρυσι», είπε ο Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Ματθαίος Δημόπουλος. Τη μικρή ποσότητα, αναπληρώνει όμως η υψηλή ποιότητα που φέτος είναι στα υψηλότερα επίπεδά της, σε σχέση με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), προϊόντος. Το εργοστάσιο της ΕΣΘΠ-Santowines, στο Μονόλιθο, δουλεύει εντατικά, παρασκευάζοντας τα προϊόντα τομάτας που έχουν πλέον ιδιαίτερη θέση στην προτίμηση των καταναλωτών που αναζητούν την ποιότητα.

Για τη μικρή παραγωγή, υπάρχει όμως μια ακόμα σοβαρή αιτία που προξενεί ιδιαίτερο προβληματισμό στους αγρότες και την Ένωση. Αφορά στο περίφημο «Διάταγμα Σηφουνάκη» που καθορίζει τις χρήσεις γης, απαγορεύοντας τη δόμηση σε περιοχές που έχουν δηλωθεί ως αγροτικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να μη συνάπτουν ενοικιαστήρια με τους καλλιεργητές, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προστατέψουν τις ιδιοκτησίες τους. Αυτό συνεπάγεται σοβαρή απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες καθώς ούτε να παραδώσουν την τομάτα μπορούν, επειδή η ένδειξη ΠΟΠ απαιτεί χαρτογράφηση και συγκεκριμενοποίηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά ούτε τις επιδοτήσεις να εισπράξουν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον αμπελώνα, όπου ακολουθείται η ίδια τακτική, χωρίς όμως να αποφέρει τίποτα στους ιδιοκτήτες, καθώς ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως γεωργικής γίνεται ακόμα κι αν έχει γίνει μια φορά η δήλωση στο παρελθόν. «Είναι χαρακτηριστικό, αυτό που συμβαίνει με την επιδότηση του κλαδέματος», είπε ο κ. Δημόπουλος, «για να δοθεί, πρέπει οι αγρότες να έχουν ενοικιαστήρια, μέχρι και το 2018».