Τρίτη, Ιουνίου 17, 2014

χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Πολιτικές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία στο μέλλον»

Σύμφωνα με μέρος του κειμένου,

Καταρχήν θα ήθελα να καλωσορίσω τους αξιότιμους συμμετέχοντες και προσκεκλημένους σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συνέδριο, οι οποίοι μας έρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών φορέων, τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών.

Να τους καλωσορίσω, λοιπόν, στη φιλόξενη χώρα μας και να τους ευχηθώ, παράλληλα με τις υψηλές υποχρεώσεις τους, να έχουν μια άνετη και ευχάριστη διαμονή στην Ελλάδα.
Απο την πλευρά μου θα ήθελα να τονίσω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που συμμετέχω ως ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση. 

Μια εκδήλωση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία βρίσκονται στην «καρδιά» του προβληματισμού για την ποιοτική, αξιοπρεπή και παραγωγική εργασία.
Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, βρίσκονται στον πυρήνα των προϋποθέσεων για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Απο την άλλη, το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και για την ίδια τη χώρα μου.
Καταρχήν στο επίπεδο της ευρωπαϊκής οικογένειας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά ιστορικών προκλήσεων.
Παράλληλα με τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, υπάρχει η ανάγκη για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Μια κοινωνικά ισόρροπη ανάπτυξη που θα στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των δράσεων για την αύξηση της απασχόλησης και τον περιορισμό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η Ευρώπη εξέρχεται σταδιακά από την κρίση.
Μετά από αρκετά χρόνια περιορισμένων ή ακόμη και αρνητικών ρυθμών μεγέθυνσης, η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει και το 2014 αναμένεται να είναι μια καλύτερη χρονιά.
Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας με την αποφασιστική βούληση της πολιτικής ηγεσίας του, τόσο του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου όσο και εμένα.
Όπως αναφέρεται στο πρόσφατα ανακοινωθέν στρατηγικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία κατά την περίοδο 2014-2020,η εξασφάλιση ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος εργασίας για τους ευρωπαίους εργαζόμενους, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους και τα άλλα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης,  αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γιατί η πρόληψη των κινδύνων και η προώθηση ασφαλέστερων και πιο υγιεινών συνθηκών στον χώρο εργασίας αποτελούν στοιχεία ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας, αλλά και για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.
Η διατήρηση της υγείας των εργαζομένων έχει άμεσο και μετρήσιμο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και συμβάλλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.
Η πρόληψη των σοβαρών ατυχημάτων ή των επαγγελματικών ασθενειών και η προαγωγή της υγείας των εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου, από την πρώτη τους κιόλας δουλειά, είναι στοιχείο κλειδί που θα τους επιτρέψει να εργαστούν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
Με διαφορετικά λόγια, η επένδυση στην Aσφάλεια και την Υγεία της Εργασίας, συμβάλλει στην ευεξία των εργαζομένων και είναι οικονομικά αποδοτική.
Δηλαδή εάν η πολιτεία και οι εργοδότες αφιερώσουν π.χ. 100 ευρώ σε ενέργειες πρόληψης κινδύνων και βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας, οι «επιστροφές» στην κοινωνία και η εξοικονόμηση κόστους λόγω αποτροπής ατυχημάτων και αύξησης της παραγωγικότητας ανέρχονται στα 220 ευρώ. 
Η πληθώρα των στατιστικών στοιχείων είναι αποκαλυπτική.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρω:
•Το 24,2 % των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουν ότι η υγεία και η ασφάλειά τους βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της εργασίας τους, ενώ το 25 % δήλωσε ότι η εργασία είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην υγεία τους
•Πάλι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάθε χρόνο πάνω από 4.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν λόγω ατυχημάτων που συμβαίνουν στην εργασία και πάνω από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν ένα σοβαρό ατύχημα στην εργασία τους που έχει ως αποτέλεσμα την απουσία τους από αυτήν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών.


Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕE, 16 και 17 Ιουνίου 2014 στο συνεδριακό χώρο του Ζαππείου.