Πέμπτη, Ιουνίου 19, 2014

«όψεις της Σαντορίνης: ένα ταξίδι μεταξύ λογοτεχνίας και επιστήμης» (30.6, 21.00)

Στις 30 Ιουνίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών ΓεωΣυναντήσεις-Les Rencontres de la Terre θα φιλοξενήσει πάνω σε μια από τις ομορφότερες ταράτσες της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη, τη γεωλόγο Παρασκευή Νομικού, από τη Σαντορίνη.

Θα μας διηγηθεί ό,τι αγνοούμε για την ιστορία, τη δυναμική και τη δραστηριότητα του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης που έχει χαρίσει πολλαπλές θεαματικές εκρήξεις, με πιο γνωστή τη Μινωϊκή, πριν 3600 χρόνια, μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις στον κόσμο.

Στην ταράτσα του κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Λέξη-Λόγος, ένας μαγικός χώρος για ένα μυθικό ηφαίστειο: αφήστε να σας οδηγήσει μέσα στο χρόνο η Παρασκευή Νομικού, για ένα ταξίδι μεταξύ γραμμάτων και επιστημών, όπου θα ακούσουμε τη φωνή των ποιητών και συγγραφέων που περιέγραψαν τη Σαντορίνη μέσα στους αιώνες. Θα μας αποκαλύψει, με εικόνες και βίντεο τα μυστικά της κρυφής πλευράς του ηφαιστείου, του υποθαλάσσιου χώρου που πρόσφατα εξερευνείται...

Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών ΓεωΣυναντήσεις-Les Rencontres de la Terre ξεκίνησε το Φεβρουάριο με την ομιλία του Αστροφυσικού Hubert Reeves και λήγει μ’ αυτή την εκδήλωση για το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία 2014 του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από το 2009, όταν ξεκίνησε η δραστηριότητα του, το Φεστιβάλ στηρίζεται από το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστήμων Περιβάλλοντος. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα και τον Πρόεδρό του, τον κύριο Χρήστο Ζερέφο, για την άριστη συνεργασία.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών ΓεωΣυναντήσεις-Les Rencontres de la Terre θα συμμετάσχει η Παρασκευή Νομικού, Λέκτορας Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, του Τμήματος  Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Lexi-Logos / Learn Greek in Athens / Apprendre le grec à Athènes
3 Kapnikareas Sq. 6th floor, 10563 Athens, Greece
Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημών ΓεωΣυναντήσεις 2014