Δευτέρα, Νοεμβρίου 24, 2014

ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Ε.Σ.Α.Λ. στην πρόταση : «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: “Λιµενικές εγκαταστάσεις ως θαλάσσιες πύλες διαφυγής, νήσου Θήρας”»

Θετική και ομόφωνη ήταν η γνωμοδότηση του Ε.Σ.Α.Λ. του Υπ. Ναυτιλίας (23.10.2014) στην πρόταση «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: “Λιµενικές εγκαταστάσεις ως θαλάσσιες πύλες διαφυγής, νήσου Θήρας”» που αφορά στην δημιουργία λιμενικών πυλών στις περιοχές «Άκρα Κουλούμπος Οίας» και του αλιευτικού καταφυγίου Βλυχάδας Εµπορείου.

Τα στοιχεία της πρότασης, το ιστορικό, την σκοπιμότητα και την απόφαση μπορείτε να τα δείτε εδώ :


Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρότασης,

Η παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) αφορά στην κατασκευή δυο λιµενικών εγκαταστάσεων στη Σαντορίνη, µέσω των οποίων θα είναι εφικτή η εκκένωση του πληθυσµού του νησιού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι δυο θαλάσσιες πύλες διαφυγής προβλέπονται στα ακόλουθα σηµεία της νήσου Θήρας:

• Στο ΒΑ τµήµα του νησιού και συγκεκριµένα στην Άκρα Κολούµπος.
• Στις ΝΑ ακτές και συγκεκριµένα στην προσήνεµη πλευρά του αλιευτικού καταφυγίου της Βλυχάδας. 

Σύµφωνα µε την υπ’ αρ. 373/2013 Απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου του ∆ήµου Θήρας, φορέας διαχείρισης των λιµενικών εγκαταστάσεων ορίζεται το ∆ηµοτικό Λιµενικό Ταµείο Θήρας

Ο προϋπολογισµός του έργου, σύµφωνα µε τη µελέτη, την περιοχή αναφοράς και τον τρόποκατασκευής του έργου: α. Για την περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Βλυχάδας Εµπορείου ανέρχεται σε 1.630.000,00 €, συµπεριλαµβανοµένου του Φ.Π.Α. β. Για την περιοχή Άκρα Κολούµπος Οίας ανέρχεται σε 5.550.000,00 €, συµπεριλαµβανοµένου του Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με την απόφαση,
Το Ε.Σ.Α.Λ. 63/01/23-10-2014 Γνωµοδοτεί θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Λιµενικές εγκαταστάσεις ως θαλάσσιες πύλες διαφυγής, νήσου Θήρας», και συγκεκριµένα για τα εξής έργα:

Α. Λιµενική πύλη στην άκρα Κολούµπος, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνηµµένο υπ’ αρ. Λ101σχέδιο, µε τίτλο «Γενική Οριζοντιογραφία Έργων Πύλης Περιοχής Άκρα Κολούµπος» (Κλίµακα1:2.500, Οκτώβριος 2012), της µελετητικής εταιρείας «ΤΡΙΤΩΝ Σύµβουλοι Μηχανικοί». Η λιµενική εγκατάσταση στη θέση αυτή αποτελείται από:• Προσήνεµο µώλο, µε διεύθυνση από ∆ προς Α, συνολικού µήκους 80,00 µ.• ∆ιαµορφωµένο χερσαίο χώρο, όπισθεν της γένεσης του προσήνεµου µώλου και επί µήκους120,00 µ., του οποίου το βόρειο µέτωπο προστατεύεται µε πρανές θωράκισης από φυσικούςογκόλιθους (Φ.Ο.) ή εναλλακτικά από ειδικούς τεχνητούς ογκόλιθους (Ε.Τ.Ο.). • Χερσαίους χώρους συνολικής έκτασης περίπου Ε = 9.700,00 τ.µ., που οριοθετούνται σταανατολικά από κρηπίδωµα βαρύτητας µε διαµόρφωση στην ανωδοµή κεκλιµένου επιπέδου -ράµπας για χρήση του καταπέλτη πλοίου.• Κατασκευή αβαθούς κρηπιδώµατος από τεχνητούς ογκόλιθους, µήκους 36,00 µ. περίπου, νότια της ράµπας, για την εξυπηρέτηση βοηθητικών σκαφών και λατζών, που θ απροσεγγίζουν στην εγκατάσταση για µεταφορά επιβατών σε ναυλοχούντα σκάφη στα ανοιχτά. ΑΔΑ: ΒΘΚ0ΟΠ-8Ο0

Εκτός από τα λιµενικά έργα, προβλέπεται κατασκευή συνδετήριας οδού πρόσβασης προς το επαρχιακό δίκτυο, πλάτους 8,50 µ. και µήκους περί τα 440,00 µ., µε διαµόρφωση παραλιακού πρανούς από φυσικούς ογκόλιθους για προστασία της οδού από τους κυµατισµούς.

Β. Λιµενική Πύλη στο καταφύγιο της Βλυχάδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνηµµένο υπ’ αρ.Λ201 σχέδιο, µε τίτλο «Γενική Οριζοντιογραφία Έργων Πύλης στο Λιµενίσκο Βλυχάδας»,(Κλίµακα 1:1.500, Οκτώβριος 2012), της µελετητικής εταιρείας «ΤΡΙΤΩΝ Σύµβουλοι Μηχανικοί».Για τη δηµιουργία της πύλης προβλέπεται η χρήση των υφιστάµενων λιµενικών υποδοµών τουαλιευτικού καταφυγίου. Ειδικότερα:• Για τον προσήνεµο µώλο, στη θέση της εν οριζοντιογραφία καµπής του, παρέχεται ηδυνατότητα «µετασκευής» του σε κρηπίδωµα πρυµνοδέτησης Ο/Γ από την προσήνεµή τουπλευρά. • Στη θέση αυτή θα κατασκευαστεί µικρής χερσαίας επιφάνειας προβλήτας, στην κεφαλή τουοποίου θα µπορεί να προσεγγίζει και πρυµνοδετεί ένα Ο/Γ πλοίο κάθε φορά. • Προκειµένου να µην εισέρχονται στη λιµενολεκάνη κυµατισµοί, µέσω της ράµπας, θααποτεθούν επί της ανωδοµής υπό µορφή φράγµατος τεχνητοί και φυσικοί ογκόλιθοιθωράκισης, εύκολα µετακινήσιµοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. ΑΔΑ: ΒΘΚ0ΟΠ-8Ο0