Παρασκευή, Μαΐου 30, 2014

το διευρυμένο ωράριο έφερε επισκέπτες και έσοδα - το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη εμφανίζει τη θεαματικότερη αύξηση εισπράξεων από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας

Σύμφωνα με κείμενο και ανάρτηση της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Καθημερινή», http://www.kathimerini.gr/769533/article/epikairothta/ellada/to-dieyrymeno-wrario-efere-episkeptes-kai-esoda

Το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη εμφανίζει τη θεαματικότερη αύξηση εισπράξεων από όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας. Η αύξηση που σημειώθηκε κατά το διάστημα Απριλίου 2013 - Απριλίου 2014 είναι 115,81% και οφείλεται στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.

Οταν τον περασμένο Μάρτιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλούσε για τις πολιτικές αναβάθμισης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε μεγάλη υπηρεσιακή σύσκεψη με διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που συγκάλεσε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για το αυτονόητο. Αυτό που υπάρχει ακόμη και σε εκείνες τις χώρες που δεν έχουν το δικό μας πολιτιστικό φορτίο. Τότε εκδηλώθηκε φιλυποψία για το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων. Αλλωστε για την αναβάθμιση των μουσείων είχαν δώσει υποσχέσεις πολλοί πρωθυπουργοί και υπουργοί.

Να όμως που το έγκαιρο φέτος νοικοκύρεμα σε 33 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, το διευρυμένο θερινό ωράριο λειτουργίας τους, 8 το πρωί με 8 το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα, η ανασυγκρότηση των πωλητηρίων και ο εμπλουτισμός τους με νέα προϊόντα, οι προσλήψεις προσωπικού έφεραν ήδη τα πρώτα αισιόδοξα αποτελέσματα και μάλιστα πριν ξεκινήσει το μεγάλο ρεύμα του τουρισμού.

Οι ειδήσεις είναι ευχάριστες όχι μόνο για την αύξηση των επισκεπτών αλλά και για την αύξηση των εσόδων στο Ταμείο Απαλλοτριώσεων και Αρχαιολογικών Πόρων. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο που ενημερώνεται τακτικά για την κίνηση (επισκέπτες και έσοδα) των μουσείων, παρατηρείται άνοδος στις εισπράξεις έως και 115,81%, όπως συνέβη με τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Θήρας. Ακολουθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (πρόσφατα παραδόθηκε ολόκληρο) με 109,59%, το Μουσείο του Λευκού Πύργου 100,26%, η Ακρόπολη Ιαλυσού με 95,85%. Το μικρότερο ποσοστό εσόδων είναι στο Σούνιο που και σ’ αυτό σημειώνεται αύξηση εισπράξεων κατά 14,12%.
Κι αν η ενότητα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, με το θέατρο του Διονύσου, την Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά και τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού παρουσιάζουν στα έσοδα αύξηση μόνο 17%, αυτή έχει να κάνει με την ενιαία τιμή του εισιτηρίου που υπάρχει για αυτούς τους χώρους. Βλέπουμε όμως πως τονώθηκαν και χώροι όπως αυτός του Κεραμεικού που αύξησε τις εισπράξεις 35%, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με σχεδόν 24%, αλλά και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που παρότι είναι υπέροχος χώρος, οι επισκέπτες δεν φτάνουν εύκολα ώς εκεί, ίσως γιατί δεν ήταν στη διαδρομή των τουρ οπερέιτορ: τον φετινό Απρίλιο είχε αύξηση 68,89% στις εισπράξεις του όταν όλο το 2013 το επισκέφθηκαν μόνο 26.282 άτομα.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το δείτε εδώ : http://www.kathimerini.gr/769533/article/epikairothta/ellada/to-dieyrymeno-wrario-efere-episkeptes-kai-esoda