Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2013

ομιλία υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο 3ο ετήσιο Συνέδριο «Labor & Insurance» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου»

Σύμφωνα με μέρος του κειμένου,

«Κυρίες και κύριοι, το 3ο ετήσιο Συνέδριο «Labor and Insurance» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, στο οποίο έχω την τιμή και την χαρά να συμμετέχω για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα.

Σε ένα χρονικό σημείο στο οποίο, αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί με επιτυχία, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, με το πέρασμα σε ρυθμούς ανάπτυξης και με την αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2014.

Αυτή ήταν και μία απάντηση στις «μοιρολογίστρες» που δεν ήθελαν και ούτε θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα, που αρέσκονται να κάνουν απλές διαπιστώσεις και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν να προτείνουν κάτι.

Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω - γιατί είναι βαθιά μου πεποίθηση - ότι η δημοσιονομική προσαρμογή από μόνη της δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί τον αυτοσκοπό ή τον τελικό στόχο του προγράμματος σωτηρίας της χώρας.

Ήταν το επώδυνο, δύσκολο, αλλά απαραίτητο ενδιάμεσο στάδιο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, για την έξοδό της από την κρίση.

Για να στηθεί ξανά από την αρχή η οικονομία, το κράτος και οι θεσμοί σε στέρεη, βιώσιμη και υγιή βάση.
Για να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση.
Από εδώ και μπρος, λοιπόν, οφείλουμε να διοχετεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, σε όλο το φάσμα της οικονομίας, στους θεσμούς του κράτους, της παραγωγής και της κοινωνίας. 

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ολοκλήρωση και το «δέσιμο» αυτών των αλλαγών, η αφομοίωσή τους από την αγορά και την οικονομία, ώστε να τις καταστήσουμε λειτουργικές και αποτελεσματικές.
Με ψυχραιμία, κοινωνική συνεννόηση και αποφασιστικότητα.
Τότε οι θυσίες των συμπολιτών μας θα πιάσουν «τόπο».

Εξάλλου, πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους, ότι τα πιο δύσκολα έχουν περάσει.
Δεν βρισκόμαστε πια στην αρχή του δρόμου, αμήχανοι και αδύναμοι, όπως πριν λίγα χρόνια.
Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής πιο πλούσιοι από εμπειρίες, διδάγματα και δύναμη.
Δεν είναι καθόλου μακριά η στιγμή που η ελληνική οικονομία, πιο δυναμική από ποτέ, θα αρχίσει ξανά να «γεννά» νέες θέσεις εργασίας, εισοδήματα και ευημερία.